h1

A finn ihlet

2012/03/23

A Tintaleves egy hétre újraéled és máris időutazással kezdünk. Amikor még nem az Essenciában dolgoztam, finn dolgokkal foglalkoztam és tegnap este egy rendezvény erejéig visszatértem előző életembe. Valamennyire azért itt is kísértett a főzés, kóstolófalatot kellett vinnem, amely lehetett hagyományos finn vagy finn ihletésű fogás. Erre az alkalomra született ez a sós muffin, sőt cupcake, hiszen van rajta krémsajtos máz is. Mielőtt rátérnék a receptre, elmesélem, hogy a másik előadó nagyon érdekes tervet dédelget: finn pékséget készül nyitni a közeljövőben Kispesten. Ez igazán nagyon menő dolog, Londonban például tarolnak a skandináv pékségek. Johanna nemcsak pályát váltott, hanem országot is. A turizmusban szerzett finn diplomája után most cukrászképzésre jár és céget alapít Magyarországon, így aztán jó sok hasznos magyar rövidítést volt alkalma megjegyezni: OKJ, ÁNTSZ, Kft. A rendezvényre karjalanpiirakkát, azaz karjalai pirogot sütött, szám szerint száz darabot. Ez rizskásával vagy krumplipürével töltött rozstészta, amelyet vajjal elkevert, tört kemény tojással kennek meg. Ha Johanna vállalkozása csak fele olyan sikeres lesz, mint amilyen szeretettel és alapossággal a finn péksüteményekkel kapcsolatos szokásokról beszélt, máris elégedett lehet.

Mintha éreztem volna, hogy igazi étellel meg se próbálkozzak, inkább kitaláltam egy újat. Persze a szükség volt a legnagyobb ihlető erő: olyat akartam, amiben van hal (nekem az jelenti a finn konyhát) és könnyen szállítható és tálalható nem tálalásra kitalált helyen. Ez lett belőle:

Lazacos-kapros minimuffin citromos krémsajttal

kb. 24 darabhoz
100 g lazac (lehet füstölt vagy konfitált), csíkokra vágva
2 tk. kapor, apróra vágva
250 g liszt
2 tk. sütőpor
fél tk. szódabikarbóna
negyed tk. só (füstölt lazac használata esetén erősen meggondolandó)
2 tojás
80 g vaj, olvasztva és lehűtve
200 ml író (vagy 150 ml tejföl és 50 ml tej simára keverve)
Máz:
1 dl tejszín
fél citrom leve
250 g mascarpone vagy más krémsajt

A lisztet, sót, sütőport és szódabikarbónát mély tálba mérjük. A tojásokat felverjük és simára keverjük az íróval (vagy a tejföl-tej elegyével). Hozzáadjuk a lazacot (ha füstölt, csíkokra vágva, ha sült vagy konfitált, akkor egyszerűen belemorzsolva) és a kaprot. A tésztát éppen csak összekeverjük, túlkeverni nem szabad.
Kivajazott-lisztezett vagy papírral bélelt muffinformába töltjük és 200 fokon kb. 15 percig sütjük.
Miközben sül a muffin, kézi mixerrel felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a mascarponét és azzal is alaposan kikeverjük.
A kisült muffinokat hűlni hagyjuk, a krémsajtos mázat nyomózsákba töltjük és a muffinokra nyomjuk.

A folytatásban még nem tudom, mi lesz, de a végén, azaz március 30-án Segítsüti!!!

A képért köszönet Grenadine-nak!

About these ads

2 hozzászólás

  1. Leteszteltük: finom volt! A pirog is!


  2. Köszönöm, hogy eljöttetek tesztelni:) Johannának is átadom a teszteredményt.



Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követés

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d honlapszerkesztő ezt szereti: