h1

Itt vagyok, ragyogok…

2007/01/31

HU
Egy éve olvasom, kommentálom, fõzöm és csodálom a többiek (lásd jobb oldalt és még sokkal többek) gasztroblogjait. Fél éve én is akaroszeretnék egyet. Azóta töröm a fejem, milyen legyen, milyen legyek. A fejtörés erek dménye fentebb látható. A fõzést és a gasztronómiát az alapanyagok felõl közelítem, azok minõségét, biztonságát, környezeti hatását hangsúlyozom. Igyekszem élelmiszer- és környezettudatosan (elõbbi saját szó, legalábbis magyarul) eljárni, de rengeteg kétely, kérdés, következetlenség áll utamba. Blogom egyik célja, hogy ezeket megvitassuk.
Aggodalomra azonban semmi ok, nemcsak nyers salátalevelet fogunk majszolni. Mindjárt itt az elsõ receptem, igazi téli vacsora:

Winterstirfry

Téli zöldségegytál

Kevés olajon tisztított, kisebb darabokra vágott csirkemájat megpírítok. Az olaj forró, a májat forgatom, hogy mindenhol süljön, de belül rózsaszín maradjon. Max. öt perc. A megsült májat tányérra, majd félreteszem, akár már ebben a fázisban sózom, borsozom. Ha szükséges, pótlom az olajat, amelyben szeletelt lilahagymát pirítok. Amikor a hagyma összelöttyedt és kezd pirulni, akkor kevés, nagyon kevés barnacukorral megszórom és kevergetve pár percig tovább pirítom. Kis balzsamecetet löttyintek és egyet forralok rajta. Jöhetnek a zöldségek: a képen látható összeállításban (elõfõtt) kelbimbó és mirelit egész gesztenye. Ezenkívül szinte bármi más is illene ide: karfiol- vagy brokkolirózsák, sárgarépa, fehérrépa, paszternák, zellergumó, persze mind elõfõzve, mert az egytál fõzési ideje alatt nem puhulnának meg. Amikor a zöldségek szépen összejöttek a hagymás alappal, a májat is a hozzáadjuk. Kész is a vacsora. Fûszerezés: só, bors, ha még ilyesmi kívánkozik. Mellé: ropogós kenyér. Méretezés igény szerint. Tegnap este az Egri Korona Borház Cabernet Sauvignon roséját ittuk hozzá, ami szezonálisan szokatlan választás, de ez sötét árnyalatú, kifejezetten férfias rosé, tehát kiválóan illett. A recept alapötlete egy pár évvel ezelõtti Good Foodból származik, ám azóta oly sokszor és oly sokat változtatva készítettem, hogy szinte a magaménak érzem. Az alapanyagok a szezonalitás kritériumának a legmesszemenõbben megfelelnek, ám a lokalitásba már bezavar a balzsamecet.

UK
Look at me …… even if I’m not Sandra Dee but someone who has been reading and commenting and cooking and admiring food blogs (see column on right and many more) for a year now and wanting one for about half of said year. This blog is going to focus on the quality and origins of the ingredients and the environmental impact of our consumption. Do not fear though: you’ll not be obliged to munch on green salad leaves all the time when you visit. So much so that I’ll be fighting my own limitations and weaknesses as to the compliance to food and environmental consciousness. And I’ll be expecting your thoughts and comments.

Winter stir-fry Warm a little vegetable oil and fry cleaned chicken liver cut into bit-size pieces. When they are nice brown outside but still pink inside (use your x-ray eyes) put them aside on a warm plate. Season liver to taste.

Replace oil if needed and fry sliced red onions. When the onion is beginning to get roasted, add a little sugar (demerara or light muscovado), then a splash of balsamic vinegar and cook for a while. Add the vegetable: this time I used blanched Brussel sprouts and whole chestnuts (we have a very nice pre-cooked product). You can also use blanched broccoli, carrot, parsnip or celeriac. When the vegetables are also getting a roasted coat, you can return the liver back to the pan and declare your stir-fry ready. Serve with a crispy baguette or toast.

The idea to this recipe comes from an old copy of Good Food magazine but I have twisted it around so much that I feel it is my concoction. The ingredients are all seasonal in Hungary this time of the year, it is only the balsamic vinegar that doesn’t stand up to this criterium. It is such a magnificent ingredient that once used it is hard to omit or substitute.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: