h1

Rúdember torta

2007/02/05


--
Tudom, hogy a címnek semmi értelme, ám egy óvodáskorú számára meg annak nem volt sok értelme, ami ez a dolog igazából, azaz: Runeberg-torta. De ez a mai bejegyzés nem a (nem létező) gyerekszáj kategóriába tartozik, hanem a szezonálisba. Ennél már nem is lehetnék szezonálisabb, ugyanis ma, február 5-én van Finnországban Runeberg, a nemzeti költő napja. E jeles esemény mindenütt érzékelhető hatása, hogy ilyenkor kapható és ehető a Runeberg-torta. Ami egyébként eredeti cukrászdai állapotában így néz ki. Házi körülmények között inkább muffinra hasonlít, ám ez az élvezeti értékét mitsem befolyásolja. És persze tortának sem torta, de a rúdemberhez képest az már egészen apró eltérés a valóditól.
--      
Kb. 20 darabhoz:
20 dkg vaj
1,5 dl cukor
1 dl tejszín
2  tojás
3/4 dl darált mandula (dió is megteszi)
3,5 dl liszt
1,5 dl darált keksz
1,5 tk. sütőpor
1,5 tk. őrölt kardamom
a tetejére:
1 dl cukormáz

1 dl málnadzsem

A vajat a cukorral habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojást. A száraz hozzávalókat a tejszínnel váltakozva a tojásos keverékhez adom. A tésztát muffinsütőbe vagy muffinpapírba adagolom és 175 fokon kb. 20 percig sütöm. A kihűlt sütikre kiskanállal ráügyeskedem a cukormázpöttyöt, majd arra a málnadzsemet. Kész is. Aki mostanra teljesen összezavarodott a hozzávalók listája láttán, azt megnyugtatom, hogy semmi vész, nálam is évekig tartott, míg megszoktam a szilárd alapanyagok, úgy mint liszt és stb. űrmértékben való mérését. Északon ezt így csinálják. Csak szokás kérdése. És nem kell a konyhában mérleget tartani.A kardamom, mint hozzávaló csakis és kizárólag Chili&Vanília egyik friss bejegyzése miatt, szempontgazdagításként maradt itt, egyébként teljességgel káros jelenségnek tartom a skandináv cukrászatban minden sütemény agyonkardamomozását. Na, ez majdnem olyan kijelentés volt, mintha egy svéd megjegyezné, minek tesznek ezek a fránya magyarok mindenbe paprikát.

--
Muffins on Runeberg Day

Apart from vegetables, cakes can also be seasonal. And it won’t get much more seasonal than this: today is the day when all over Finland this cylinder-shaped muffin-like cake is offered in cafés on the day the Finns celebrate their national poet, Runeberg. As the outcome is not quite the same in a professional kitchen and in my humble amateur hands, I supply the picture of the real thing and then my own version. In which I substituted almond with walnut and raspberry jam with that of rowanberry. So it is not fully authentic but nonetheless delicious and simple to make.

200 g butter
150 ml sugar
100 ml double cream
2 eggs
75 ml ground almond
350 ml flour
150 ml ground biscuits
1,5 teaspoon baking powder
a good pinch of cardamom

to decorate:
100 ml white icing
100 ml raspberry jam, thinned with a drop of water

Don’t get discouraged by the measurements given for fluids, just go ahead undeterred, it’s fun to measure flour as if it was liquid.

2 hozzászólás

  1. Szia! Biztos, hogy 1,5 dl kardamom kell a sütibe?


  2. Huuu, Kicsi Vuuu, máris kijavítom! Köszi! Mondjuk szerintem ennyi se kell bele, de másfél deci az pláne nem.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: