h1

Idegnyugtató sajtos-körtés kosár

2007/02/07


Napok óta készülök egy The Economist cikket ismertetni és szerény megjegyzéseimmel illetni, de sehogy sem tudok a nap végén ihletetten szellemi erőt kifejteni. Tegnap óta pedig étteremkritika is íródik mentálisan, annak ellenére, hogy megfogadtam, nem fogok ilyesmibe, főleg, mert én sem különösebben élvezném, ha apróra szednék a blogomat, főztömet, életemet. Mindezt a pincér írta felül, mégpedig azzal a cselekedetével, hogy rágyújtott. Folytatás mindkét ügyben következik. Ha le nem csillapodok időközben.
Idegnyugtatásra és stresszoldásra legjobb gyógyszerem a főzés. A legeslegjobb a sütés. És a körte-kéksajt vonalat követve megosztok egy sós ízvilágú receptet. Kiváncsi lennék, ki hogy reagál, ugyanis a környezetem egyáltalán nem annyira van oda érte, mint szerintem kellene nekik. Oda.



Tészta:
6 dl liszt
25 dkg puha vaj
1 kk. só
0,5 dl hideg víz

Sajttöltelék:
5 tojás
2 dl (főző)tejszín
2 dl víz
10 dkg reszelt sajt (pl. parmezán vagy pecorino)
10 dkg gorgonzola vagy más kéksajt
2 körte (alma is lehet)

A liszttel elmorzsolom a vajat és a sót, hozzáadom a vizet. A tésztát csak lazán dolgozzuk össze , nem kell gyúrni. Fél órára hideg helyre teszem. Közben összekeverem a töltelék első négy összetevőjét, a sütőt 225 fokra állítom.
A tésztát muffin- vagy hasonló formába nyomkodom úgy, hogy perem is kialakuljon. A tésztakosárkába először kis szelet körtét helyezek, rá kis darab gorgonzola, majd leöntöm a tojásos-tejszínes keverékkel. 20 perc sütés. Kb.
Kezditek megszokni a liszt folyadékként való kezelését? Igen, ez is finn recept.


Cheese baskets


This is not what I’ve been planning to post all day but life is hectic. My first and foremost plan was to post a reaction to an article of The Economist on local food. Too tired to do that at the end of the day. Then I almost wrote a restaurant review which I hadn’t planned at all in the restaurant until the waiter began to smoke a cigarette. I’m still going to slaughter the place. Unless I calm down.
For me the cooking and baking have the best calming effect. So to follow up on the pear-blue cheese trail, here’s a savoury recipe which I’m the only one around here to appreciate. They don’t know their cheese baskets.
Dough:
600 ml flour
250 g butter, softened
1 teaspoon salt
50 ml cold water

Filling:
5 eggs
200 ml single cream
200 ml water
100 g grated parmeggiano or pecorino
100 g blue cheese of any kind
2 pears (or apples)

Rub flour and butter, add water an salt and work the dough together lightly, no need to knead. Put it in a cool place for half an hour. In the meantime mix the first four ingredients of the filling and heat oven to 225C.
Press the dough in muffin or similar moulds so that it forms a basket with edges. First place a slice of the fruit in the baskets, then a piece of blue cheese and pour the egg mixture on top. Cook for cca. 20 minutes.
Yes, by now you’ve guessed, this is again a Finnish recipe with these weird measurements.

4 hozzászólás

  1. Szerintem én szeretném! Nagyon bírom a körte-kéksajt vonalat. Meg egyáltalán az édes-sós párosításokat, a gyömölcsöt a sósnak tartott ételekben.


  2. Kedves rossamela, örülök, hogy tetszik, remélem, nemcsak olvasva, de életben is ízleni fog.


  3. but does your connection with Finland go beyond the language?


  4. Ilva, my connection with Finland goes way beyond the language, I have a bunch of friends there and know the place inside out. And since Sweden is so close, I used to go there quite a lot and there I also had family. Sorry for “weird”, for you it isn’t at all.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: