h1

Kamratakarítás I.

2007/02/14

 

Napjaim külső szemlélő által szinte elviselhetetlen rendszertelenségében megnyugtató kivétel a csütörtöki piaci nap, amikor beszerzem a következő heti zöldség- és gyümölcsadagot. Előtte, vagyis szerdán lázas hely- és rendcsinálás és erős lelkiismeretfurdalás közepette dobálom ki a menthetetlenül összefonnyadt répákat és felismerhetetlenre aszott karalábékat. Ami még a legkisebb mértékben is felhasználható, annak felhasználására ihletett recepteket igyekszem kiötölni. Így járt az egyhetes nálunk tartózkodást meglehetősen jó bőrben átvészelő karfiol.

Kurkumás-karfiolos tészta

1 közepes fej karfiol
fél citrom leve

nagy doboz tejföl
1 tk. kurkuma
40 dkg rövid tészta (csavart cső, orsó, ilyesmi)

Felteszek vizet a tésztának és másik fazékba a karfiolnak. Utóbbi vizébe öntöm a citrom levét. A sütőt 200 fokra kapcsolom. A tésztát al dentére, a karfiolt még annál is keményebbre kell főzni, forrástól számítva nem több, mint 2-3 percig. Közben megolajozok egy tűzálló tálat és kikeverem a tejfölt és a kurkumát. Kicsit gyönyörködöm a színében, majd a kifőtt  tésztát leszűröm és a tűzálló tálba öntöm, jöhet rá a kurkumás tejföl. Kicsit összekutyulom a három alkatrészt, de nem nagyon török-zúzok. A sütőben barnás-sárgásra sütöm. És ismét mehetek a piacra.


PMS
No, it’s not that syndrome, it’s my pre-market syndrome which usually makes a mid-week appearance and thus much more frequent than that other one. On Thursdays I usually go to the market, a routine that maintains some kind of order in my disorderly life. And order is my slogan when, before I begin to clean the kitchen of all unused vegs and things I try to make good use of whatever is left edible in the larder (hm, veg box). This is the way this beautifully coloured vegetable& pasta dish came to life.

Cauliflower and turmeric pasta

1 cauliflower, medium size
juice of half lemon
salt
450 g soured cream (an essential ingredient in Hungarian cuisine)
1  teasp. turmeric
400 g short pasta

Put water on for the pasta and set oven to 200 degrees. Cook cauliflower swiftly in another pot in water flavoured with the lemon juice and salt. Make it very quick: a mere 2 minutes from boiling and crisper than al dente is what we are after here. Mix soured cream and turmeric and marvel at the beautiful colour for a sec.
Oil a flat casserole dish and place the pasta cooked almost al dente (it will soften more in the oven and you don’t want a mush), put the florets of cauliflower all over the pasta and pour the soured cream mixture so that it gets everywhere. Bake it until nice brownish and crispy on top. Great mid-week meal.
 

2 hozzászólás

  1. mmm, the combination between cauliflower and sour cream is very interesting, I’ll have to try it out!


  2. I do hope you’ll like it. Maybe you’ll be inspired to add or take away ingredients. Please let me know about it.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: