h1

Kamratakarítás II.

2007/02/15


Az nem lehet, hogy csupán egy fej karfiolt kelljen eltakarítani az e heti piaci bevásárlás útjából. Ez olyan törvényszerűség, mint a vajas felére eső kenyér vagy a fodrásztól kijövet ránk törő záporeső. Ebben a szabályosságban azonban élvezet is van, méghozzá többszörös. Határtalan kreativitással lehet a felhasználás felől (1. élvezet:) merengeni, majd meg lehet (2. élvezet:) főzni a kreatív merengés eredményét, végül (3. élvezet:) meg is lehet enni azt. Hab a tortán, hogy mindezzel családom elé is ízletes, tápláló, (rendkívül) változatos és (jobbára) egészséges étel kerül, amit sajnálatos módon nem sorolhatok az élvezetek közé, mert ők, legalábbis verbálisan, nem fejezik ki kedvenc időtöltésem feletti megelégedettségüket, akárha makramézhatnék is.

A karfiolfeldolgozás után és a piaclátogatás előtt még mindig akadt zöldség a háznál. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a moduláris zöldségkrémleves.

Legújabb levesmániám az indiai fűszerekkel készített zöldségkrémleves, amelyhez az első ihletet Chili&Vanilia adta, a másodikat a Good Food egyik receptje. A modularitás már saját innováció, de még mekkora:)

Alapvetően bármilyen zöldségből vagy zöldségek együtteséből lehet zöldségkrémlevest készíteni. A legtöbb zöldség illik egymáshoz, bár sütőtökhöz nem adnék zellert. (Illetve…..) A modulokat nálam színek adják:

Zöld levest lehet csinálni brokkoliból, kelkáposztából, zöldborsóból stb.

Fehér leves készül: zellerből, fehérrépából, paszternákból, karfiolból, krumpliból stb.

(Narancs)sárga leves lesz: sárgarépából, sütőtökből (itt nincs stb., vagy van?)

Mélylila levest céklából csinálok.

A variációk száma szinte végtelen, és még a recept is rengeteg mozgásteret ad.

Moduláris zöldségleves, ahogy a képen látható

sárgarépa, fehérrépa, paszternák (1-2 szál mindegyikből)
4 ek. olaj
1 kk. kurkuma
1 kk. őrölt koriander
1 kk. garam masala
1 fej hagyma
alaplé, 1-1,5 l
0,5 l joghurt
só, bors

Olajon megfuttatom a fűszereket, egy-két kavarás és amikor terjeng az indiai illat, rádobom a szeletekre vágott hagymát. A kissé megpirult hagymára dobom a karikákra, darabokra vágott zöldségeket, átforgatok mindent és felöntöm az egészet húslevessel (akinek nincs gasztroblogja, bevallhatja, hogy leveskockát használ, ez esetben víz és leveskocka) és a zöldségek puhulásáig főzöm.
A kissé lehűlt levest (csak annyira, hogy a botmixer ne olvadjon meg benne) krémesre turmixolom, miután ismét választás elé kerülök. A habarás háromféle lehet: tejszín (fűszerellensúlyozó szelídítés), kókusztej (erősítjük az ázsiai vonalat) és (ld. a képen) joghurt (fanyar). Szépen mutatna még rajta/benne finomra vágott petrezselyem vagy koriander, ha ilyesmi megmaradna a hét közepéig.

 
PMS II.
Apart from the cauliflower, I also needed to process some root vegetables which gives me the opportunity to share my latest craze of a soup.

Indian spiced vegetable soup

Any vegetable or combination of vegetables (the soup above has carrot, parsnip and parsley root in it)
4 tbsp oil
1 teasp. turmeric
1 teasp. ground coriander
1 teasp. garam masala
1 onion
broth, 1 l or so
500 ml yoghurt
salt and pepper

Heat oil in a pot and fry the spices briefly, add sliced onion, diced vegetables, stir and pour in broth. When the vegetable has softened, let it cool so that the hand blender doesn’t melt and whizz it until creamy. Add yoghurt. Season to taste.

You get a green soup using broccoli, Savoy cabbage and peas; white from parsnip, parsley root (Hungarian ingredient, more information to come later), cauliflower; orange from carrot and squash; purple from beetroot.

Here I used yoghurt to enrich the soup, other times I add coconut milk or cream. Just as delicious.

One comment

  1. I am now not sure the place you are getting your info, but good
    topic. I needs to spend a while finding out more or understanding more.
    Thank you for magnificent info I used to be on the lookout for this info for my mission.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: