h1

Retró I. – Kókuszgolyó

2007/02/18

 
Mit jelent az, hogy retró? Lexikonszócikket nem mernék írni róla, mert képtelen lennék tömören összefoglalni a meghatározását. Mint ahogy azt sem, hogy mi a posztmodern vagy a globalizáció. Csak azt tudom, hogy ezen  a blogon mi retró. Az, amit a gyerekkoromban ettünk és azóta nem, vagy nem annyira. Világos, nem?

Nem könnyes nosztalgiarovatot vagyok éppen nyitandó, hiszen a hatvanas-hetvenes éveket gyerekként és állampolgárként egyaránt nehezen éltem meg. Viszont mégiscsak az volt a gyerekkorom, akármit is ettünk és tettünk. Ahogy a korszakra, ugyanolyan viszolygással gondolok a tortákat gejl diszkoszokká tévő, ételfestékkel színezett vajas krémekre, a puncstortát átitató rumaromára, az ecetízű albán kagylókonzervre, a közértpénztárnál kígyózó sorra, a teljes sajtópalettán májusban menetrendszerűen végigsöprő sörhiány-lesz-e-idén-nyáron tematikára, hogy csak gasztrofrusztrációkat és azoknak is csak némelyikét említsem.

Fel tudok idézni azonban szívet melengető emlékeket. Már magam is régen szülő voltam, amikor megértettem, miért nem szerették szüleim a csirkecombot. Azt mindig mi, gyerekek kaptuk meg az egyébként halálosan unt vasárnapi ebédeken. Mert egy csirkének csak két combja volt. A csirke egyes alkatrészei akkoriban nem álltak hegyekben, csak az egész csirkék és azok sem éppen hegyekben.

Szép emlék az is, amikor a szüleim elfelejtettek befizetni az iskolai ebédre. Ilyenkor (sajnos nagyon ritkán, ált. isk. pályafutásom alatt mindössze kétszer, számoltam) átmehettem az iskola melletti cukrászdába (most éppen bezárás alatt leledzik a bank épületében és arról tárgyalnak, lehet-e olyan árat képezni a mandulás kiflinek, amit még élő ember kifizet, viszont  a megemelt bérleti díjat is fedezi) és ehettem mignont meg pogácsát. Évnyító és évzáró alkalmából mindig jegeskávét, azóta sem ettem olyan finomat.

A kókuszgolyó a maszek cukrászdák, iskolai büfék és a mellékesre hajtó portás nénik (legalábbis a mi iskolánkban) favoritja volt. Genealógiáját, minden rosszindulat nélkül, a leeső piskótaszélek hasznosításában vélem felfedezni. Számos íz- és méretváltozata élt a nép ajkán, nálunk a diónyi méret és a Pom Pom főz című örökbecsű kiadvány receptje szerint készül. Legutóbb az óvodai farsang alkalmából, közkívánatra.

Kekszgombóc
(Pom Pom szerint ez a kókuszgolyó neve)

25 dkg háztartási keksz
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 ek. kakaó
1 dl tej
kókuszreszelék

Őröld meg vagy törd össze a kekszet, majd add hozzá a cukrot, a vajat és a kakaót. Keverd jól össze, és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz. Pihentesd 30 percig, utána nedves kézzel csinálj dió nagyságú gombócokat belőle. A végén forgasd meg kókuszreszelékben, és ha megkóstolod, akkor fogod tudni, miért ez Gombóc Artúr kedvence.
Csukás István-Oroszlán László-Sajdik Ferenc: Pom Pom főz. Szakácskönyv gyerekeknek. Pannónia Filmstúdió, Budapest, 1985.

Tiszteletből és a filológiai pontosság miatt betűhíven másoltam ide a receptet. Nem hagyhatok azonban említés nélkül néhány 21. századi kiegészítést. A cheesecake és a kókuszgolyó rajongóinak óriási könnyebbségére a kekszet immár készre darálva árusítják. Nagyfokú elvetemültség és a transzzsíroktól való jeges félelem esetén saját gyártású kekszből is készíthető. Ez kicsit (nagyon) felborítja a recept egyensúlyát, de kellő hidegvérrel és megfelelően alkalmazott élettapasztalattal (majdnem) minden egyensúly visszaállítható. Felnőtt változatához néhány evőkanál nagyon sűrű kávét érdemes adni. Gesztenyemassza részleges hozzáadásával a golyó új értelmet kap. Kókusz helyett vagy mellett kakaóba is lehet forgatni. A kakaóba görgetett kókuszgolyó az indiai ételekhez válik hasonlatossá: a gyerekek nem szeretik.
 


This is the first of a series of retro posts. In this blog retro will rather arbitrarily mean anything that happened or happened to have been eaten in my childhood, ie. the 60’s and 70’s. Quite a bleak and in many ways deprived period which doesn’t put me in a nostalgic mood with tears in my eyes but still, it was my childhood and there are quite a number of things that are heart-warming to think back. And I don’t mean the endless queues everywhere where you needed to do your shopping, the limited or often non-existent stock in shops or the thick buttery cream in the cakes of pastry shops but I rather mean those days when my parents forgot to pay my lunch in school and I was allowed to eat in the coffee house next-door and the way I wondered why adults don’ t like chicken thighs and understood only when I myself became a parent that they just passed the best pieces to us, children since at that time you could only buy whole chicken, if at all.

These coconut-coated and cocoa-flavoured biscuit balls remind me of my school days and the economy of those times when pastry shops used the edges of sponge cakes to make this small nibble. At least I think that’s how coconut balls came into being.

Coconut balls

250 g plain flour biscuits, crushed
150 g caster sugar
100 g butter, unsalted, at room temperature
2 tablesp. cocoa powder
100 ml milk
grated coconut to roll in

 Mix all the ingredients and set the dough aside for 30 mins. Make small balls of the size of a walnut and roll them in grated coconut (or cocoa). Children adore them. At least mine do.

Reklámok

6 hozzászólás

  1. My children often bake on Sundays and I think I’ll translate this for them because I’m sure they will love it!


  2. Ilva, this is absolutely fit for kids, they usually like to make it and also eat it.


  3. :-) Tombol a retroláz!:)Vesd össze:http://kicsivu.freeblog.hu/archives/2007/02/04/Retrosuti/ Éljen Pom pom szakácskönyve!


  4. Összevetettem! Tervezek még retró postot is. Lehet, hogy a keksztekercset, azt a masikat, de csak ha Te nem akarod.


  5. a kókuszreszeléket nem kell törni sem örleni .már lehet kapni darált kekszet.egyébként nagyon finom


  6. Szia Izabella, nem is a kókuszreszeléket törjük, hanem a kekszet. Mármint nem én, hanem Pompom.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: