h1

Elő a villákkal!

2007/02/24


Villásreggelizni fogunk. Ami csak annyiban lesz hasonlatos a reggelihez, hogy reggel lesz, amikor villásreggelizünk. A villásreggeli minden más tekintetben eltér a reggelitől. És nem abban, hogy villával esszük, mert nem feltétlenül. Hanem abban, hogy nem kiabálunk közben a gyerekkel, hogy ne felejtse már megint itthon a tornacipőjét, nem hallgatunk híreket a rádióban és főleg nem tévézünk, de még csak újságot sem olvasunk, nem eszünk virslit vacak mustárral és nem lökjük a család elé a háromnapos kakaóscsigát. A reggel fogalmát is sokkal de sokkal tágabban értelmezzük, mint azokon a napokon, amikor reggelizünk.

A villásreggelire többek között attól villásreggeli, hogy vendéget hívunk rá. (Itt meg kell jegyeznem, hogy családunk kifinomultságra hajlamos egyes fiatalkorú tagjai részéről felmerült e tétel megdöntésére irányuló kezdeményezés, de a tudomány mai állása, valamint szellemi és fizikai energiaösszpontosításunk jelenlegi helyzete nem támaszt alá semmiféle elhamarkodott elhajlást a jól bevált igazságoktól.)  Hálás dolog villásreggelire vendéget hívni. Először is ott van a meglepetésfaktor. Eleddig mindenki élete első villásreggeli-meghívását kapta hozzánk, így nagy esély van rá, hogy a villásreggeli emlékezetes élmény marad, pláne, ha a későbbiekben nyújtott teljesítményünkkel meg tudunk felelni a várakozásoknak. Ideális társasági esemény a villásreggeli kisgyermekes családoknak, hiszen a nap e szaka még a leginkább olyan, amikor egy kisgyermekes család a legnagyobb valószínűséggel társaságképes. További előnye, hogy minden fogás előre elkészíthető, talán csak a meleg italok képeznek kivételt. Fogyókúrázó barátnőknek és egészségtudatos esti koplalóknak egyenesen a kedvenc étkezésük! (Csak még nem tudják.) Számos előnye mellett a villásreggelinek nincs hátránya, illetve ami van, az nem villásreggeli-specifikus, tehát ezért nem marasztalhatjuk el: őutána is el kell mosogatni.

Legalább három fogást adjunk az asztalra. Kevesebb esetén megkérdőjeleződhet a műfaji tisztaság. Sós fogásként hálás májpástétomot készíteni, mert marad belőle és a család is élvezheti ködös szerda reggeleken. Nem állíthatjuk, hogy a zsályalevelek külön való kisütése kicsit sem macerás, ám a villásreggeli időpontjában már régen magunk mögött tudhatjuk az emiatti kimerültséget. 

Édes = muffin. Lehet erről vitát nyitni, de nem érdemes. Sajnálatos módon a muffin produkálja a legjobb időráfordítás-ízélmény arányt, ám természetesen senkit nem tarthatunk vissza kakaóscsiga, fonott kalács vagy croissant házi készítésétől.

A nyalánkság valamiféle harmadik étel, amivel nem kell oly sokat dolgozni, vagy számos edényt összekoszolni. Ilyen például a gyümölcsjoghurt, szigorúan házi joghurt és házi gyümölcs felhasználásával. Itt illatos szilvakompóttal.

 

A fentiekkel kíséreltem meg a villásreggelit az őt érdemei szerint megillető magaslaton elhelyezni. Mindamellett tény marad, hogy bármilyen reggel történő étkezési tevékenység legfőbb értelme:

 


Brunch is a genre which is not sufficiently pursued. It has all the pros to it: you can prepare everything ahead, great opportunity for socializing for families and most of all very memorable: when were you last invited to brunch? And I can’t think of any other downside than having to wash up afterwards which is not specific to poor brunch.

The usual fare consists of three courses. Liver paté (can’t find the proper a letter, sorry) for savoury, muffin (ok, I’m lazy) for sweet and home-made joghurt with home-made spicy plum compote (again misspelled).

Reklámok

6 hozzászólás

 1. Én sok-sok erőfeszítést tettem a villásreggeli családi meghonosítására, és az eredmény: bőséges reggeli, bőséges ebéd.
  Tényleg csak vendégekkel működik igazán, mert akkor a látvány is lényeges, és a sokféleségnek is van értelme, mert otthon mindenki általában ugyanazt választja.
  Némi gasztropszichoanalítikus adalék: a lányom egy-egy átbulizott éjszaka után jól lefitymálta a reggeliről maradt ezt-azt, azután egy év külföld után egyszer csak azt mondta: végre megint van egy kis kihűlt bundáskenyér szombat reggel…


 2. Na a gyerekek és az ételek összefüggéseiről több kötetet lehetne írni. Csakúgy, mint a gasztropszichoanalízisről.


 3. Vár néhány kérdés a blogomon:
  http://ecet-es-olaj.freeblog.hu/archives/2007/02/27/Kordesvalszinuleg_korkerdes/#comments
  Zsuzsa :)


 4. […] Tintaleves- aki olyan kreatív, hogy a nagy család mellett nemcsak főzni, de olvasni és írni is van ideje-energiája, nem is akármilyen színvonalon (megoszthatná a titkot), és eszébe jutnak olyan kihaltnak hitt gasztroműfajok, mint a villásreggeli. […]


 5. Egy villásreggelin már túl van a család. Házas gyerekeim + az unokák, unokák-15 fő az alap és néhány kósza vendég. Minden család hozott valamit, ami volt otthon. Én gofrit sütöttem, májkrémet készítettem és kipróbáltam a répatartárt, aminek nagy sikere volt.Kenyeret – szokás szerint- sütöttem. Az esemény kezdete 9.45-kor volt, ekkor futott be az utolsó család. Leültünk, ettünk, beszélgettünk,jól éreztük magunkat. Az utolsó távozó 15.30-kor hagyta el a tett színhelyét. Igazi öröm volt, hogy együtt a család!!


 6. Bocsánat, nem 15 unokám van, a család összlétszáma 15. Amúgy most készülök a 2. villásreggelire, így kerültem erre az oldalra és jó ötleteket találtam!Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: