h1

Kördés

2007/02/28


Ecet és olaj komoly tudatáramlást indított meg nálam körkérdésével. Mármint Kicsi Vúéval. Elnézést, az eddigi válaszok átnézése után kissé forog a fejem, tudom, nem ártana a feedeket használni. Akárhogy is, nagyon jó ötlet, hogy a gasztroblogrendezvény után ezt a közösségépítő-ismerkedő-magunkbanéző műfajt is meghonosítjuk/játok a magyar gasztroblogszférában.

1. Hány szakácskönyved van?
A mai számolás szerint 64. Nem számítva a gasztroregényeket, egészségirodalmat, saját gyártású füzeteket és mappákat. Ez utóbbiakról  külön postot tervezek az élveboncolás jegyében.

2. Melyik a három legkedvesebb?
Jelenlegi, gondosan titkolt életkoromban (43) nincs kedvenc szakácskönyvem. Igen, sok más jellemhibám van ezen kívül is. Hogy tudnék egyet-kettőt-hármat megnevezni? Mert az egyikben irodalmi szintű eszmefuttatásokat (Váncsa) találok, a másik nyitotta meg előttem a szerencsésebb történelmi fejlődésű gasztronómiák kapuját (Jamie Oliver), a harmadik semmi különös, de gyönyörű és a szövegekből süt az oxfordi bölcsészdiploma (Nigella), több tucatnyi van, amin főzni tanultam (Lajos Mari és kortársai), van, amelyiket a linzertészta, a másikat a bouillabaise receptje miatt szeretem.

3. Melyikek várnak beszerzésre?
Mióta gasztroblogokat olvasok, szakácskönyvvásárlási lázam óriási mértékben csökkent. Inkább olyan kötetekre vágyom, amelyekben az ételekről, főzésről, éttermi konyhákról írnak. Most éppen Körner András Kóstoló a múltból című könyvét vagyok beszerzendő, valamint a távolból vágyakozom a kollégák beszámolói alapján Nigel Slater The Kitchen Diaries és Amanda Hesser Cooking for Mr Latte című alkotásaira – többek között.

4. Milyen konyhai kütyük után vágyakozol?
Elöljáróban el kell mondanom, hogy utálom a konyhai kütyüket. Mert ki használ például tojásszétválasztót? Vagy acélból készült szívószálat, amely kanálban végződik???? Vagy kenyérszeletelőgépet??? (Aki mégis használ és olvassa e sorokat, ne haragudjon meg, az írói hatáskeltés nagy úr és különben is, olvasson tovább.) Mindazonáltal. Jelen pillanatban jó lenne egy húsdaráló, hogy tiszta és általam jóváhagyott hús kerülhessen belé. Szeretnék egy valódi Global séfkést és filézőkést. Nemrég láttam minimuffin-sütőt a Kátayban irtó drágán, ha valahol látom majd olcsóbban, feltétlenül veszek. Hogy olyan helyes falatnyi muffinokat süthessek benne. A nagy nyári lekvárfőzési projekthez pedig kell hőmérő és digitális mérleg.
Mi lenne, ha nem utálnám a konyhai kütyüket?

5. Kedvenc fűszerek:
Legkedvencebb: bazsalikom. Az összes többi simán kedvenc. Kivéve: ánizs, menta, kömény és minden származékuk.

6. Mit rendelsz leggyakrabban étteremben?
Olyasmit, amit otthon nem tudok vagy akarok megcsinálni. Őszinte magyar helyeken rántott velőt. Rántott dolgokat soha nem csinálok otthon. Gourmet étteremben bárányt, halat, ilyesmit.


Meme
This meme was launched by Kicsi Vú and arrived here via Ecet és olaj.

1. How many cookbooks do you have?
64 excluding gastronomy-related fiction, healthy-living propaganda and own files. See picture above.

2. 3 favourite cookbooks:
As much as it is frightfully awkward, I must admit I don’t have a favourite cookbook at the moment. All the cookbooks on my shelf are carefully selected to be there for one reason or the other.

3. What cookbooks are you planning to obtain?
After having discovered the world of food blogs, I don’t long for cookbooks as much as for gastronomy-related literature, memoirs, fiction, etc. Eg. I’d love to read The Kitchen Diaries by Nigel Slater and Cooking for Mr. Latte by Amanda Hesser, of which books I’ve read a number of blog reviews. And a lot more.

4. What kitchen gadgets are you longing for?
To start with, I hate kitchen gadgets. I don’t have the space to store them and the occasion to use them. I am perfectly able to separate the white from the yolk, thank you. On the other hand, while all the things said above is true, for some obscure reason  I do keep a list of the gadgets I wouldn’t hate so much to have. At the moment this list includes a cupcake mould, two Global knives, a mincer, a thermometer and digital scales. The latter two for the great jam-making project in the summer. Yes, it is quite reasonable to question the textual coherence of this paragraph.

5. Favourite spices
First and foremost: basil. All the rest are simply favourite, be it herb or spice. Except for mint, anis and fennel. They are full-blown enemies.

6. What do you usually order in restaurants?
Food I cannot or will not do at home. Mostly seafood and offal.

3 hozzászólás

  1. Hello Eszter, how great that you post from an Hungarian perspective. I really liked your first post with chicken liver, as I am fond of these things. You also mention liver paté. Any good recipe (with chicken or calf) would be welcome. Best wishes, Aagje


  2. Hello Aagje, thanks for coming by, I’ll come up with something livery, I promise.


  3. […] Nemisbéka Kismacs Mamma Krisz Narancskonyha Fakanál Ecet és olaj Cookie Pamina Chilii Tintaleves Rio Fűszerkert […]



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: