h1

Jobb időkre várva

2007/04/23

hu
Válságos időket él át ilyenkor tavasszal a főző ember (feltéve, ha a nők akár csupán nyelvi értelemben szerepelhetnek így). A téli zöldséget-gyümölcsöt már, a tavaszit még nem lehet lelkileg feldolgozni. Mert kinek nem jelent frusztrációt, hogy a narancs szivacsos, a mandarin csupa mag, az alma töppedt, a banán meg már kijön  a gyerekek fülén. Másfelől viszont a valóban egyre nagyobb mértékben megjelenő friss zöldségek komoly kérdéseket vetnek fel. Most az árukról nem is ejtenék sok szót, mert a magánügyem, hogy hány gyerekem van, az meg különösen, hogy ha eléjük teszek egy szép tál spárgát vinaigrette mártással, akkor az esetlegesen jelen lévő felnőtt személynek, pl.  vendégnek, illetve az egyáltalán nem esetlegesen jelen lévő szülőnek nem éppen a spanyol etikettnek megfelelő sebességgel kell falatoznia, hogy neki is jusson (egynél több). Arról azonban már egyetemesebb kitekintéssel lehetne szót ejteni, hogy milyen körülmények között és hatásra nőnek ezek az áprilisban kapható zöldségek, amikor is (a mai időjárásjelentés szerint) Paks környékén éjszaka mínusz egy fok várható.

Szerencsére felesleges egyetemesen kitekintenem és azon elmélkednem, vegyek-e primőr zöldséget avagy nem, mert a kérdés eldöntéséhez bőven elég a kamrába betekintenem. Krumpli, hagyma és alma áll halmokban, nagyjából elképzelhető állapotban. Ételt ki nem dobunk, tehát kitaláljuk az ésszerű hasznosításukat, mielőtt rátérünk a harsogó újakra. Ezzel jól elleszek ezen a héten.

almas pannukakku 2

 Almás palacsinta tepsiben

25 dkg liszt
3 tojás
0, 5 l tej
0,5 dl olaj
csipet só
4-5 alma (nagylyukú reszelőn lereszelve)
10 dkg porcukor
Tetejére:
fahéjas porcukor, lekvár

A tojást csomómentesre keverem a liszttel és egy kis tejjel, majd a tejet apránként tovább adagolom a tésztához. Az olajat és a csipetnyi sót is a tésztához adom, ismét jól elkeverem. Végül a palacsintatésztához adom a reszelt almát és a porcukrot. Az almás tésztát jól megolajozott sütőedénybe töltöm úgy, hogy a tészta kb. 3 cm vastag legyen. (Ha vékonyabb, kiszárad, ha vastagabb, nem sül át. Legalábbis úgy, ahogy én szeretem.)
200 fokos sütőben addig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje, a széle barnulhat erőteljesebben. Melegen tálalom fahéjás cukorral vagy ízlés szerinti lekvárral. Nagyon jól megy hétköznapi ebédre zöldségleves utáni második fogásnak.

A recept ihletője a finn pannukakku. Ez egy tepsis palacsinta, amit minden csütörtökön sárgaborsóleves után kapnak a finn menzákon étkező diákok és egyéb dolgozó emberek. Az alma nálam változatossági és elhasználási okokból került bele. Kezdetben serpenyőben sütöttem ebből a tésztából is palacsintákat, de a fenti módon elkészítve nem kell napokig olajszagban élni és amúgy sem hátrány, hogy kevesebb olaj fogy.

uk
Pancake with apple

This period of the year is rather painful for a cooking addict. Winter stuff is so boring and its quality is on the decline. Kids get bored with eating banana and mums get bored with using root vegetables. New vegetables are readily available but their price and taste make me wait another month for the real thing. Until then this is the time for cleaning cupboards and larders. Of almost dried-out apples, for example.

250 g plain flour
3 eggs
500 ml milk
50 ml oil
small pinch of salt
100 g caster sugar
4-5 apples
To serve: cinnamon sugar or any jam you prefer

What you basically do, is a pancake batter by mixing the first six ingredients into a smooth mixture. Add the coarsely grated apples and pour the batter into a well-oiled baking dish so that it comes up about 3 cm in it. Bake at 200 degrees for as long as it gets golden brown all over and a bit darker brown at the edges. Serve with cinnamon sugar or your favourite jam. Great weekday second course after a good vegetable cream soup.

8 hozzászólás

  1. Hm, a very good idea this! Btw, what does ´jobb´ mean?


  2. The title in English: Waiting for better times. ‘Jobb’ means ‘better’ (and not what it means in Swedish). The idea is based on the Finnish ‘pannukakku’, which is ‘pannkaka’ in Swedish, right? Do you also get it on Thursdays like the Finns?


  3. Jó kis tipp!Köszi! Hogy ilyen vastag legyen a pali, mint a képen mekkora sütőforma kell?Kisebb, közepes?


  4. Közepeset mondanék. Attól függ. Na megyek és lemérem. Lemértem: 23×30 cm. Ez közepesnek számít?


  5. Hát igen,én sem igazán merek semmiféle primőr zöldséget megvenni,gondolva a bennük lévő növényvédőszer és műtrágya maradványokra.Csak így sokszor azon gondolkozom,mit is főzzek,hogy finom ,változatos és viszonylag egészséges is legyen(vagy marad a saját konyhakert megvalósítása).


  6. help! sutom amr egy oraja, az alja oldala kvazi elegett, de kozepeb meg nyers! milyennek kellene lenni kozepen? ja es a teteje tok feher. mit csinalok rosszul? koszi!!


  7. Zsuzsi – Úgy látszik, a sütőd kissé egyenetlenül süt. Legközelebb jól előmelegített sütőbe tedd a cuccot és alacsonyabb hőmérséklettel próbálkozz, mondjuk 180 fokkal. És olyan edényzetet érdemes használni, amelyben az almás katyvaz olyan 2 centinél nem lesz magasabb. Különben tényleg nehéz átsütni a közepét a széle megégése nélkül.


  8. koszi! igazabol ugy csinaltam, h amit megadtal tepsi meretet ahhoz viszonyitva emeltem az adagokat az enyemhez. vegul letakartam alufoliaval, es lejjebb vettem a hofokot, de a vegeredmeny igy sem lett olyan mint a Tied. Valahogy az alma “eltunt” belole, es mintha csak palacsintat sutottem volna 2cm vastagra. megettuk, de legkozelebb szeretnem tokeletesebbre. nem tudom amugy mi baj lehet a sutommel :( pedig cserepeket is tettunk alulra, hogy jobban eloszoljon a ho. na majd egyszer ha futja ra veszunk valami modern legkevereses csodasutot ;)



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: