Spárgát spárgával I.
2007/05/04
Az utóbbi két hét spárgadömpingje közepette szerényen húzom meg magam ezzel a kis természettudományos kísérlettel. Clothilde-nál olvastam az abszorpciós tésztáról és már az is nagy szó volt, és csakis bűbájos személyének köszönhető, hogy egy ilyen kémiai jellegű szóval kezdődő írást egyáltalán továbbolvastam. Ám szerencsére az ember, mégha bölcsész is, fejlődik, legalábbis az előítéletek lebontásában, mert a kémia megértésében ugyan nem (vö. a gyermekem házifeladatában nyújtott segítségem hatásfoka). Szóval ő ott ugyanezt cukkinivel (naná) és kakaóbabbal műveli, de kísérleteim (na jó, nagyképű is vagyok, nemcsak természettudományos analfabéta) arra mutatnak, hogy a variációk nagy teret kapnak. Alább spárgával abszorbeálunk (vagy mit csinálunk), de hasonlóan nagy sikert arattam a sárgarépa-rozmaring párosítással.
Az abszorpciós tésztára fokozottan érvényes a tésztaételek legfőbb feltétele, a frissesség. Az elkészítése emberkímélő, mert csak egy lábossal dolgozik a megkímélt ember, ám ha készen van, enni kell és nem hagyni belőle. Az alaplével való felöntése a másik potenciális buktató: merészen kevés levet szabad csak aláönteni, különben löttyedt a tészta, szétfő a spárga. És akkor mit szólnak az olaszok?
Abszorpciós tészta spárgával
2 ek. olivaolaj
2+ gerezd fokhagyma (elhagyható, de amibe fokhagymát lehet tenni, és ebbe lehet, akkor tegyünk)
5 dkg csíkokra vágott húsos szalonna vagy pancetta
50 dkg zöldspárga 5 cm-es darabokra vágva
25 dkg rövid tészta (orsó, rigatoni, penne stb.)
3-4 dl alaplé (mennyisége erősen változó lehet), ebből 1 dl-t ki lehet váltani fehérborral
só, bors
tetejére: parmezán vagy pecorino darálva
Az olivaolajat lefedhető lábosban felmelegítem, rádobom a sonkafélét és a fokhagymát (ez esetben lapra vágva a legcélszerűbb), majd a spárgadarabokat is. Jól átforgatok mindent, hogy a zöldségek egyenletes olajbevonatot kapjanak. A lábosba öntöm a tésztát, ezt is átforgatom, majd lélekben felkészülök a legkritikusabb mozzanatra: a felöntésre. Annyi alaplével(valamint esetleg borral) kell felönteni, hogy éppen csak ellepje a tésztás zöldséges keveréket. Még annyival sem. Az első forrásig kevergetem, közben sózom-borsozom, ezután nagyon gyenge tűzön lefedve pár percet főzöm, majd a tüzet elzárom, fedőt rajtahagyom és nem kapdosom megnézni lefelé, csak tíz perc múlva, amikor már úgyis kész. Parmezánnal vagy pecorinóval megszórva tálalom.
Egy kis spárgarecept-csokor:
Spárga flamand módra
Tavaszi spárgasaláta
Spárga zöldfűszerekkel
Spárgakrémleves istennő módra
Spárgakrémleves Kicsi Vú módra
Spárgakrémleves fenyőmaggal
Spárgakrémleves Lila Füge módra
Spárgás-borsós rizottó
Szélesmetélt spárgával
Tavaszi tollhegytészta
Hollandi mártással
Tombol a spárgaszezon
Csirágos-szalonnás quiche
Karfiolos-spárgás szűzérmék
Spárga tonhallal
Zöldspárga speck sonkába tekerve
Spárga meleg salátában
Erdei gombás spárgarizottó
Spárga sajtos besamel mártásban
Sült spárga saláta
Macikonyha összes spárgareceptje
Valamint Zsófinak van, vagy volt, vagy álmodtam, hogy van, egy olyan receptje, hogy csak megsüti a spárgát, de most nem találom.
Akinek a spárgareceptjét kihagytam, szóljon, hogy elnézést kérhessek és pótolhassam a mulasztást.
Absorption pasta sounds frighteningly scientific to someone with a scare of sciences, I still dared this recipe of Clothilde‘s, what’s more, created my own versions with 1. carrots and rosemary and 2. asparagus and bacon and it was worth it since this method is a hassle-free way of preparing pasta on an ordinary day.
2 fej a fokhagyma?!
Szerző: Zsuzsa 2007/05/04 at 12:19Zsuzsa, még jó, hogy valaki figyel. Javítottam. Köszi.
Szerző: Eszter 2007/05/04 at 12:30Na tessék, lelőtted a poénomat:-)) Annyi spárgarecept született, hogy én is össze akartam szedni. Sztem van még. Írok neked.
Szerző: Mamma 2007/05/04 at 15:03Köszi, Mamma, előre is!
Szerző: Eszter 2007/05/04 at 21:03Én még ezeket találtam:
Szerző: bundásalma 2007/05/06 at 08:54http://href.hu/x/2o4z
http://href.hu/x/2o50
Ez mind nagyon szép, de én itt a nagy magyar Alföld közepén még egy darab spárgát nem láttam az idén. Igaz, tavaly, sőt azelőtt se.
Szerző: phzs 2007/05/06 at 12:55Gyere el Pesten a Lehel téri piacra ;)
Szerző: bundásalma 2007/05/06 at 21:34Bundásalma, köszi a linkeket!
phzs, külön fejezetet érdemelne ez a téma. Én is ott szoktam ülni a nagy magyar Alföld másik közepén, ahol a zöldséges a pesti nagybani piacról szerzi be az árut, persze spárgát nem. A választékról meg még egy fejezet szólna. Pedig tudomásom szerint a spárgát hozzátok igen közel állítják elő.
Szerző: Eszter 2007/05/06 at 22:56esetleg még ez: http://href.hu/x/2oap
Szerző: fakanál 2007/05/07 at 06:27fakanál, jaj, de drága vagy, én meg figyelmetlen ló! Köszi!
Szerző: Eszter 2007/05/07 at 08:35Szia!
Nalunk is spargaszezon volt/van…
http://zsurkenyer.blogspot.com/2007/05/karfiolos-sprgs-szzrmk.html
Szerző: zsurkenyer 2007/05/07 at 13:17Bővíteném a spárgalevesrepertoárt ezzel:
Szerző: kicsivu 2007/05/07 at 16:23http://kicsivu.freeblog.hu/archives/2007/04/19/Spargakremleves/
És akkor jöjjön még egy (:
Szerző: bundásalma 2007/05/07 at 17:56http://href.hu/x/2oew
Kedves zsurkenyer, Kicsi Vú, bundásalma újfent, köszönöm a linkeket!
Szerző: Eszter 2007/05/07 at 21:16Spárgaügyben jelentkezem: most aktuális nálam is! (marmalade.blog.nlcfe.hu)
Szerző: marmalade 2007/05/08 at 21:29Köszi, marmalade!
Szerző: Eszter 2007/05/08 at 22:29Kellö hajlékonyság hiányában sose tudtam megcsinálni a spárgát, viszont van néhány idei receptem, ami tuti nem fáj;o)
Szerző: maci 2007/05/12 at 09:10http://href.hu/x/2pbi
Szia Maci, köszi a linket!
Szerző: Eszter 2007/05/12 at 10:00[…] Sárga itt, és itt, rizottóként ott, és egy nagyon jó összefoglaló-ajánló emitt. […]
Szerző: Erdei gombás, spárga rizottó » Marmalade 2012/02/13 at 12:39