h1

Welcome to ötye III.

2007/05/28

ötye mozaik

hu
Az első két rész receptgyűjteményei után következzen a szakmai tanácsadás, azaz észosztás, amire nem szakértelem vagy tehetség, csakis a keserű élmények és még keserűbb kudarcok árán, hosszú évek során szerzett tapasztalat és elpocsékolt idő jogosít fel. Cikksorozatom harmadik része az elfoglalt háziasszony konyhai tevékenységének alfája és omegája: a tervezés.

Az improvizáció olyan luxus, amit időnként megengedhetünk magunknak, a szürke hétköznapokon azonban érdemes legalább egy hétre előre elgondolni, hogy mit szeretnénk főzni és azt miből szeretnénk főzni. Azt is ilyenkor gondolhatjuk át, hogy mikor, így több idő marad  a miben? kérdéssel kapcsolatos tervezgetésre, magazinlapozásra és beszerzésre.

A tervezés több szempontból is fontos: nem csupán azért, hogy amikor kedd este fél nyolckor félájultan állunk a konyhába tökfőzeléket főzendő, akkor legyen otthon kapor, hanem azért is, hogy elkerüljük a harmadik-napja-tészta-van tünetegyüttest, hogy olyan szempontokat is figyelembe tudjunk venni, amiket kutyafuttában nem feltétlenül lennénk képesek mérlegelni (ilyen például a mélyhűtő tartalmának kreatív integrálása háztartásunk mindennapjaiba), hogy egyéb családtagokat is meg tudjunk bízni valamely komolytalan részfeladattal (ilyesmit ugyanis nem lehet az aktuális étel készítése közben a konyhából kikiabálva megtenni, mert olyankor senki sem ér rá, csak mi), hogy az emlékezetünk vagy az internet hullámain megbúvó receptet idejekorán elő tudjuk nyerni, hogy annak a receptnek a fordulataival ne a felmelegített sütő előtt állva kezdjünk ismerkedni. Nem elhanyagolható érv a tervezés mellett továbbá, hogy néhány perces célzott agymunkával hatékonyabbak tudunk lenni, mint a közértpultnál öt perccel zárás előtt enyhén hisztérikus állapotban, valamint családunk türelmét sem kell igénybe vennünk különösen a tizenévesek számára hervasztó “mit főzzek?” kérdésfeltevéssel.

A tervezés rendkívül egyszerűen, mondhatni primitíven történik: cédula, ceruza, listaírás. A listától aztán a hét folyamán eltérhetünk, ha mondjuk a szomszéd néni ránk zúdítja fölös zöldbabhegyeit, vagy a kolléganő leolvasztott mélyhűtőjéből esik le egy zacskó málna, ám létezése nagy biztonságot ad. A tervezés során az olyan kézenfekvő tényezőkön kívül, mint a család ízlése és az általunk elkészíteni bírt ételek, figyelembe kell még venni: minek van szezonja, ne főzzünk sűrűn azonosat vagy hasonlót, mit akarunk a mélyhűtőből/kamrából elfogyasztani, mit adnak akciósan a boltban, az egyes napokon rendelkezésre álló időtartam mire ad lehetőséget stb. A tervezésre szolgáló listát vasárnap vagy hétfőn készítsük el, nem több, mint negyedóra alatt, amely szintidő a második-harmadik alkalomtól simán tartható. Ezután nem marad más hátra a háziasszonyok gyöngye cím elnyeréséhez, mint a beszerzés. Folyt. köv.

uk
Girls’ night 3.
The third part of this series is about the significance of planning, the key to stress-free daily cooking. Planning is a simple process beginning with a pen and a piece of paper but then gets more and more sophisticated as you need to take more and more aspects into consideration. To be continued with food shopping.

 

 

 

Reklámok

4 hozzászólás

 1. Istenem annyira szégyellem magam.Most már te vagy a sokadik, akiről kiderül, hogy célszerűen tervezi háztartását, apart kis listákat ír teendőről, beszerezni valóról, figyelembe vesz minden figyelembe veendőt…
  Én meg ledér molylepkeként csapongok a konyhai és az összes egyéb teendőim között. Se egy lista, se célszer, sesemmi.Hajh, hajh.Lehet, hogy ezért szoktak kellemetlen meglepetések érni???
  És ez az összesítés is, segítendő az első lépéseket!!!
  Nem akármi…


 2. cserke, én is teljesen odavagyok, tartsunk össze :). Ámulattal olvastam ezt az írást is. Már el is kezdtem gondolkodni azon, hogy mi lehet az, amiért én nem tudok előre tervezni. Pedig biztos könnyebb lenne az életem.
  Addig is kíváncsian várom a folytatást.


 3. Kedveseim, ne hozzatok zavarba. Nem azt írom én, hogy ezt csinálom, hanem hogy így kéne. Amit én csinálok az az elmebaj a köbön. Azért törekszem valamiféle rendszerre, de sok őrület van benne.


 4. Ne szerénykedjünk, kérem, ne szerénykedjünk.
  Látom a stílen a célszerűséget és az átgondolást :o)))Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: