h1

Paprikás és csirke

2007/06/02

hu
Rendkívül félrevezető ezt az ételt a paprikás csirke szókapcsolattal illetni, de hát mit lehet tenni egy olyan csirkével, amelyet paprikával fűszerezünk? Talán a paprikás sült csirke lenne a legmegfelelőbb név. Igen, legyen a neve Paprikás sült csirke, így elkerülhetjük a nagy magyar klasszikussal való összekeverést. Összehasonlítani sem nagyon lehet őket, és szerencsére nem is kell. Ez a csirke olyankor* a legjobb (persze, mert én olyan alkalomra készítettem először), amikor egy öttagú család meglátogat egy másik öttagú családot, ráadásul közös kirándulást is tesznek. Csirke be a sütőbe, népek ki a természetbe. Egyszerű, gyors (mármint addig, amíg bemegy a sütőbe) és finom.

paprikas sult csirke 5

Paprikás sült csirke
10 személyre

10 csirkecomb (ketté is lehet vágni vagy csak alsó, illetve felső combot használni)
2 kg krumpli, nagy kockára vágva
8-10 fej hagyma, negyedelve (vörös vagy lila)
1 fej fokhagyma
5-6 ek. olaj
só, bors
2-3 ek. édesnemes paprika

Egy nagy tepsit megolajozok, a krumplit beleteszem, a sütőt 200 fokra állítom. A csirkecombokat sózom, borsozom, majd alaposan mindkét oldalukat bedörzsölöm paprikával, majd szépen a krumplidarabokra helyezem őket. A csirkecombok között elhelyezem a negyed hagymákat és a sok fokhagymagerezdet. (Tetejére is lehet olajat öntözni, ám nem szükséges.) Lefedve sütöm egy órán át, majd a fedőt eltávolítva addig, amíg szépen megpirul (az amugy is paprikapiros) csirke. Sütés közben saját levével meg lehet locsolgatni. Nem kell más mellé, mint saláta vagy kovászos uborka.

Mivel a pályázati kiírásban felszólítás szerepel az enciklopédikus teljességre, amire egyébként profiltisztasági és önismereti okokból nem szokásom törekedni, álljon itt legfrissebb szerzeményem, a Larousse Gastronomique idevágó címszavának kivonata. Igazán büszkék lehetünk nemzetközi jelenlétünkre: a paprikáról (mint fűszerről) szóló címszó hemzseg a magyar vonatkozásoktól. Azt írják többek között, hogy még ma is a miénk a legkifinomultabb paprika. Kalocsa és Szeged is megemlítődik enyhe betűhibákkal. Valamint Szent-Györgyi Albert, aki Nobel-díjat kapott és a Pálffy-fivérek, akik paprikafeldolgozógépet találtak fel. Innen tudtam meg, hogy a paprikás angolul paprikache. Receptajánlatukban már nem követték a magyar vonalat: a gombásan készülő paprikával párolt bárányborda bouquet garni-tól nyeri az aromáját.

A Paprikás sült csirke ősforrása a Paprika chicken elnevezésű recept Merilees Parkertől a Good Food 2005 novemberi számából, bár annyi alakításon esett át, hogy a szerző nem ismerne rá ebben a formában.

*Meg olyankor, amikor fűszerekről szóló VKF-forduló van Aubergine-nél.

uk
Paprika chicken

This paprika chicken is not that paprika chicken of classical Hungarian dish fame but a quick-fix chicken roast spiced with Hungarian paprika powder. I chose this spice for the fifth round of the Hungarian gastroblog event. How boring. I mean paprika. In Hungary. Yawn. But then the job was real hard. When you are supposed to feature a spice but not a herb, how do you choose? There, that’s a hard job. I went for practicality and came up with a version of a Good Food recipe altered to an extent that they wouldn’t recognize their own dish.

Paprika chicken (for five persons)
5 chicken thighs
1 kg potatoes, diced
4.5 onions, quartered
3-4 cloves garlic
3-4 tbsp. oil
salt, pepper to taste
1-2 tbsp. Hungarian paprika powder

Oil a baking dish and place dice potatoes in it, set oven to 200 degrees. Season chicken thighs with salt and pepper and rub all over with paprika, then set on top of potatoes. Place onions and garlic cloves around chicken and put in the oven. Cover for the first hour, remove cover and bake until nice brownish red. Serve with a bowl of salad.

Reklámok

2 hozzászólás

  1. Ezt szeretem ebben a blogban: ezt a lenyűgöző józanságot. Semmi lila fűszerfelhőkergetés :), semmi egzotikum, tiszta, egyszerű, jól ismert és fantasztikus ízek. Sajnálom, hogy lekerült a fejlécből a “helyi, szezonális, élelmiszertudatos (?)”, pont ezért kezdtem ide járni. Persze ettől még hű olvasód maradok.
    Miért nem használok én pirospaprikát?! Hozzájutok igazi, házi készítésű fűszerpaprikához, hogy annak micsoda illata van! Képesek vagyunk (voltunk) megolajozott, pirospaprikával vastagon megszórt kenyeret falni, de jó is az!
    Holnap reggel “kolbászzsír” lesz a pirítóshoz: olaj, paprika, majoranna, kömény. Meg sok zöldség. Köszi, hogy eszembe juttattad, együnk több fűszerpaprikát!


  2. Rossamela, köszönöm a lenyűgöző józanságot, ugye megengeded, hogy a családomnak idézzelek? Az első fejléc szövegét azért vettem le, mert nem tudtam következetes lenni. Még környezetileg sem, nemhogy helyileg és élelmiszertudatosságban. Még csak azon a szinten vagyok, hogy nem használok leveskockát. Kezdő szint. Egyedül a szezonalitás sikerül. Próbálkozom továbbra is azért.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: