h1

Welcome to ötye IV.

2007/06/06
kosar mozaik
Photos & design by Samu
hu
Elérkeztünk a sikeres, elfoglalt dolgozó nők konyhatündérré fejlesztése céljából indított Welcome to ötye elnevezésű projekt utolsó tréningjéhez, amelynek témája a beszerzés. A harmadik rész anyagával felvértezve kiválóan tudunk már tervezni, az első két részben szereplő recepteket szeretnénk elkészíteni, tehát nem marad más hátra, megvesszük a hozzájukvalókat.

A beszerzésben nem az a nehéz, hogy hol, mert bolt mint a tenger, az sem annyira, hogy mit, mert az úgyis benne van a receptben, hanem az, hogy mindig az legyen otthon, ami a tervezéskor aznapra elrendeltetett. Ki nem állt már kétségbeesetten a hét hozzávalóból a legfontosabb hatodik kiáltó hiánya fölött? Mit tart otthon a nem is annyira a házi istennői címre, hanem inkább kisimult idegekre vágyó dolgozó nő? És hogyan kerüli el a napi bevásárlási macerát? A válaszok sorrendben: 1. Én már igen. 2. Amit kell. 3. Ügyesen. Azaz tervezéssel.

A hosszan eltartható otthoni alapkészlet
liszt, gríz, rizs, prézli
kristálycukor, porcukor, barnacukor, szőlőcukor (utóbbi italba, gyümölcsre, sütni nem lehet)
sütőpor, vaníliás cukor (sk.), kókuszreszelék
vaníliás pudingpor
szárított élesztő senki ne mondja, hogy nem vagyok rugalmas
mustár, torma
étolaj, olivaolaj
borecet (vörös és fehér), balzsamecet
só, egész bors, fahéj, édes paprika, szegfűszeg meg amit a család szeret/hajlandó megenni
száraztészta: spagetti, orsó, cső, tollhegy stb.
paradicsomkészítmények: szósz (passata), egész vagy kockázott paradicsom konzervben, sűrítmény
dió, mák, mandulaforgács
méz, lekvár (legalább kétféle, az egyik sárgabarack)
kakaópor (igazi és instant gyerekeknek)
étcsokoládé
keksz és/vagy kekszdarálék kell a kókuszgolyóhoz
bor (fehér és vörös)  nem inni! enni!

Romlandó alapkészlet: hűtőben tartandó
tej, tejszín, joghurt, tejföl a Nagy Macskateszt eredménye azt mutatja, hogy csak a kis, no-name tejüzemek termékei ihatóak olyan faj számára, amely még nem veszítette el természetes érzékeit, mint az ember
sajt
vaj
majonéz
élesztő
citrom
petrezselyem
tojás
húsos szalonna

Romlandó alapkészlet: mélyhűtőben tartandó
csirke: mell, comb, máj
darált hús
sertéshús kedvelt fajtája
húslevesnek való hús
péksütemény

E lista szereplőinek otthoni készletezése esetén nagy meglepetés már nem érheti a sikeres és elfoglalt családanyát, legfeljebb kis rugalmasságra lesz szüksége, ha elmulasztja bevásárlólistájának frissítését. Rugalmasság amúgy is van, mert az a mindennapi túléléshez elengedhetetlen, és akkor már csak csipetnyi kreativitásra van szükség, hogy a fenti listát saját háztartásunkra és tagjai ízlésére szabjuk.

Semmiképpen sem konyhatündérképzés céljából, csakis életminőségünk javítása érdekében fontos néhány megjegyzést tenni:
– olasz tésztaételekre valódi parmezánt szórunk, amelyet enkezünkkel reszeltünk (kevés kell belőle, sokáig eláll – tájékoztatom ezzel mindazokat, akik az ára okozta ájulásból most kezdenek magukhoz térni)
– sajnos a rizsen sem lehet spórolni, értelmes eredményt csakis basmati vagy jázmin rizs (vagy egyéb nagyon drága fajta) felhasználásával lehet elérni
– húsleveskocka helyett a gasztrobloggerek alaplevet használnak, a nem annyira megszállottaknak a natúr vega-mix nevezetű sómentes ételízesítő fűszerkeverék ajánlható (nagyobb boltokban kapható)
– őrölt bors: ismeretlen fogalom, csak a szemes borsot ismerjük és frissen őröljük, veszünk borsdarálót
– zacskós vaníliás cukor: kuka, helyette: porcukorba állítani egy felhasított vaníliarudat
– azt nem mondom, hogy mindenki vegyen biocsirkét, biotojást és mangalicaszalonnát (mert akkor azt is meg kellene mondanom, hogy miből), valamint keverje ki otthon a majonézt és süsse maga a piskótatésztát, azt viszont mondom, hogy törekedni lehet a minél kevésbé feldolgozott, becsomagolt és tartósítószerezett termékek fellelésére.

A Welcome to ötye cikksorozattal igyekeztem választ adni E kérdésére. Az egyetemes teljességet nem érhetem el, ám kiindulópontnak talán megfelel e négy bejegyzés.

uk
Girls’ night 4

After collecting easy and trouble-free recipes and elaborating on the importance of planning, this part is dedicated to food shopping with a list of indispensable ingredients to have at home.

5 hozzászólás

  1. Ájulatban vagyok megint…
    Ezek után ne is próbáld magad holmi bohém, virágról-virágra szálldosó ösztönlényként feltüntetni! :o))))
    Nagyon jó kis konyhai tanácsadó! És most felitatom könnyeim, egyrészt mert alapkészletileg súrolom a tökéletest (pl. darálthús nincs a hűtőben), egyéb szempontokból viszont tökéletesen tökéletlen vagyok…


  2. Egyetértek Cserkével, én is csak ámulok-bámulok, és persze mélyen megvetem magam a húsleveskocka miatt…


  3. Na jó, az alapkészlet kábé stimmel, most már csak az első hármon kell csiszolgatnom. :) Szent ég, mit is főzzek ma este?? :)


  4. Gratula, ez szép munka volt!
    Húsleves-/zöldségleveskocka meg a bolti vaníliáscukor miatt én is leköpdösöm magam, de a többi nagyjából stimmel :-)) Ja, és a parmezán kiválóan fagyasztható – ezt onnan tudom, hoyg egyszer kaptunk ajándékba egy 1,8 kg-s darabot, amit nem tudtunk elég gyorsan megenni, így egy részét kénytelen voltam a faygasztóba számüzni.
    Viszont sajnos vannak olyan elfekvö készleteim, amik sehova se illenek (pl. kanadai juharszirupos babkonzerv), na arról kellene egy poszt, ezekkel mit csináljak, listát szívesen küldök :-) Mondjuk az már advanced ötye-level…


  5. Lányok, lányok, nem válaszolok szebbnél szebb hozzászólásaitokra, aminek csak az az oka, hogy a területi egyenlőség a szélessávú internetelérés terén hagy még némi kívánnivalót maga után. És ez így lesz egész nyáron, előre is több ezer anyamedve!

    cserke, ok, nem próbálom, de akkor minek?????

    Rio, húsleveskocka nehéz ügy, az alapléfőzésig kétszer jutottam el, amúgy ez a naturvegaizé fut…

    Zsuzsa, szuper, hogy stimmel, egyébként az aktuális ma esti vacsorára sok szeretettel ajánlom ezt a postot: https://yawyc.wordpress.com/2007/05/27/welcome-to-otye-ii/

    PartizánOrsi, a parmezán valóban kiválóan fagyasztható, a vaníliás cukor fagyasztás nélkül is jól elvan a kamrában. Küldjél listát a reménytelen cuccaidról, kifejezetten érdekelnek a kihívások, bár már az első elég komoly fejtörést okoz. Vagy kiírhatnál nálatok egy fejtörő játékot… Kapásból baked beans-t csinálnék belőle reggelire szalonna mellé, csak még kellene olyat fogni, aki az ilyesmit Mo-on megeszi…



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: