h1

A véletlen műve

2007/06/10

hu
Ahogy a korábbi egy-két bejegyzésből kiderült, a konyhai folyamatokat erős kézzel irányítom, tudatos előkészítés és bevásárlás folyik. Az ételeket legalább egy hétre előre megtervezem, bevásárlólistát gyártok és szorosan nyomon követem a készletek alakulását. Amint fogyóban a szerecsendió, már robogok is az újabb adagért. Nem beszélve a még fontosabb hozzávalókról. Mindig résen kell lenni, és az éberségnek meg is van az eredménye: nincs kapkodás és hiányzó hozzávaló.

A vasárnap azonban a pihenésé. A konyhai őrmester a diófa árnyékában Nigella Lawson Forever Summer című kötetét lapozgatta pihenésképpen. Legközelebbi oldalági rokona ki is emelte a jelenség ritkaságértékét. A nyári ételek nyáron való alkalmazása meglehetősen kézenfekvő megoldásnak tűnt. Felmerült mindjárt ez a könnyű kis saláta: sült csirke petrezselyemmel és pirított mandulával. Hogy ez milyen finom lehet. És elegáns. Könnyű is. Nem is nehéz elkészíteni, de megvan-e az összes hozzávaló?

petrezselymes csirkesaláta

Csirke maradt a paprikás sült csirkéből és óriási szerencsére nem adtam oda a kutyának. Nálunk ugyanis el vannak kényeztetve a népek, nem nagyon esznek maradékot. Mondjuk én sem vagyok melegítős típus, sem ruhában, sem konyhában. (Mikrósütőnk sincs, hogy egy kicsit dicsekedjek.) Meg mindig jön az új étel, a maradéknak nem lehet nagy karriere. Kivéve, ha éppen véletlenül történetesen Nigella könyvét lapozgatom.

Következő hozzávaló: petrezselyem. Nagy megkönnyebbülésemre az is van, hiszen még nem fogyott el a piaci adag. A petrezselyem ugyanis nem szeret engem, nem hajlandó nekem nőni, csak pénzért adja magát. Ilyen még a koriander. Sietek megjegyezni, hogy számosabban szeretnek, mint akik nem, mert például az oregánó és az izsóp, meg a rozmaring és a lestyán, többek között, kiválóan érzik magukat nálunk. A bazsalikomhoz fűződő kapcsolatomat lehetne még javítani, de mindketten dolgozunk rajta.

Fontos alapanyag a pirított mandula. Arra a diófa alatt is emlékeztem, hogy őbelőle van otthon, és volt is, mi több, pirítottan, úgyhogy “alapos” tervezési és beszerzési intézkedések után sikerült 5 perc alatt összehozni Nigella tipikusan vasárnap esti vacsorának való salátáját.

Petrezselymes-mandulás csirkesaláta
3 sült csirke felsőcomb kockára vágva
egy csokor petrezselyem nem nagyon apróra vágva
1 ek. olivaolaj
1 ek. balzsamecet
1 marék mandulaforgács, pirítva
A csirkehúst egy nagy tálalóedényen szétterítettem, rászórtam a petrezselymet, szétlocsoltam az olajat és az ecetet, majd a mandulát egyenletesen elosztottam a tálon. Két személyre.

A fenti recept az elkészítés hű leírása, Nigella eredetije alant angolul olvasható. A két recept közötti különbségek pszichológiai alapon történő analizálása személyiségi jogokat sért.

uk
Incidental supper
As I was lazily flipping through Nigella’s Forever Summer sitting under the walnut tree on a Sunday afternoon, one salad dish caught my eyes and set me thinking about the availability of all the necessary ingredients in my pantry. After having given several lectures on planning et al., it was just natural that I decided to prepare this light and elegant salad on the spur of the moment. And lucky as I was, all the ingredients were there.

Chicken, almond and parsley salad
1 cold cooked breast, sliced and shredded
couple of handfuls of flat-leaf parsley
1 tablespoon or so extra virgin olive oil
juice of half a lemon
Maldon salt
50 g or so flaked almonds, toasted
Using your hands, mix the chicken and parsley together in a large bowl or on a large plate. Dribble over the olive oil and, still using your hands, toss to mix. Now squeeze over the lemon juice, sprinkle over the salt and tip in most of the toasted almonds and toss again. Sprinkle over the remaining almonds and your work here on earth is done. Serves 1.
From Nigella Lawson: Forever Summer, p. 132.

Reklámok

One comment

  1. Ó, már tudom mi lesz a szombati sültcsirkemaradékból!Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: