h1

Idegen tollak

2007/06/18

Most idegen tollakkal ékeskedek, pontosabban idegen ételekkel. Pontosabban nem idegenekkel, hiszen az alábbi ételek és receptek szerzője a Welcome to ötye IIIIIIIV sorozatból ismert M, egyetlen gasztromán barátnőm, ami cseppet sem von le a többi barátnő barátnőségéből, csak velük kapcsolatban még nem találtam ki, hogyan szerepelhetnének a Tintalevesen. Bár felvillantak ők már ittott! És nem maradnak, dehogy maradnak ki a gasztronómiai vonatkozásokból sem, mert főztünket lelkesen megeszik, beszélgetéseinket (egy ideig) meghallgatják és hát mivé is lennénk nélkülük, kell a közönség az alkotáshoz. És a sok kaja az ötyékre.

A legutóbbi, évadzáró és M számára (és ezáltal számunkra is) életszakaszlezáró ötye az ő háziasszonykodásával zajlott. Nem elég, hogy parádés menüt állított össze számunkra, még le is írta a recepteket, amelyeket az alábbiakban betűhíven közlök a szerző engedélyével. A képek a Tintaleves erőforrásainak felhasználásával készültek. Illetve nem készültek, mert a desszert fotózását sikerült végzetesen elszúrnom, a többi csak simán rosszabb a szokásos, amúgy sem túl magas színvonalamnál. Mentségemre szól a szokatlan (értsd: az enyémnél sokkal több gombot tartalmazó) fényképezőgép használata. (Mindig kell valami kifogás.) Inkább átadom a szót:

1.)  Pesto dip (Women’s weekly – Great Italian Food)
Maroknyi bazsalikomot + 1  gerezd fokhagyma + 2 evõkanál pirított fenyőmag + 2 ek reszelt parmezánt + 2ek olivaolajat összeturmixolni, majd kb. 1 pohár tejföllel összekeverni.
2.) Olives in cheese pastry (Women’s weekly – Great Italian Food)
15 dkg liszt + 10 dkg vajjal összedolgozni + 8 dkg reszelt parmezánt + 2 tk száraz oreganót + 2 ek vizet belegyúrni. Hűtőben kb. 30 percig fóliában pihentetni. Utána kb. 3 mm vastagságra kinyújtani és kb. 4 cm átmérőjű körökre kiformázni. Ezek közepébe helyezni a leitatott zöld töltött olivabogyókat (kb. össz. 50 db) golyó formát alkotni, lefedni, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezni (kb. 1 cm-es távokban), és 30 percig hűtőbe tenni. Kb. 175 fokon 20-30 percet sütni.
sos falatkak 1

3.) Roast tomato tart (The French Kitchen)
Én kisebb tartlet-eket csináltam, de az eredeti recept tart-ról szól. 20 dkg lisztet + 10 dkg puha vaj összegyúrni, hozzádolgozni 1 felvert tojást + csipet só, simára, golyó formára gyúrni. 30 percre fóliában hűtőbe tenni. Sütőt 180 fokra kapcsolni. Tésztát 30 perc után kb. 30 cm-es kör alakúra kinyújtani, tart formába helyezni, benyomkodni. 3 ek. sűrű tejszínt + 3 ek. dijoni mustárt összekeverni, a tésztára rákenni. Kb. 10-12 nagyobb érett paradicsomot (esetleg hámozva, én nem tettem) vékonyra szeletelni, kreatívan a tészta tetejére “halmozni”. Sózni, borsozni. Ágáról lecsipegetett kakukkfüvet rászórni, olivaolajjal meglocsolni, sütőben kb. 40 percig sütni. Mikor kivesszük, még egy kis olivaolajjal permetezni. (Én pirított fenyőmagot is tettem a tetejére). Melegen vagy hidegen tálalni.
4.) Irish blue biscuits (Nigella – How to be a domestic goddess)
Ez nekem nem működött. Fel kellett volna puffadnia, de nem tette. Pedig kép alapján nagyon ígéretesnek tűnt, lsd. csatolva. Összehasonlítva az eredménnyel, rá sem lehet ismerni. Nem tudom, hol a hiba. Na mindegy, az eredeti a következő:
Összekeverni 18 dkg szétmorzsolt márványsajtot 10 dkg puha vajat és 1 nagy tojás sárgáját. Majd beledolgozni 12,5 dkg lisztet és 5 dkg kukoricalisztet (én e helyett is normál lisztet tettem). Sózni. Puhára gyúrni, golyóra formázni. Fóliázni, 30 percre hűtőbe tenni. Lisztezett gyúródeszkán kb 0,5 cm-es (?!) vastagságra kinyújtani. Tetszés szerinti formákra kivágni. És most azt írja: If you are going to eat these by themselves, brush with egg glaze before putting in the oven. If they are to be served with cheese leave them matt. Cook for about 15 mins, by which time they will be crisp at the edges and puffy in the middle. Makes about 30. Na nekem nem puffadt meg, miért…..nem tudom.
5.) Sós muffin
Saját kreált recept, de még sokat kell javítani rajta. Ami benne volt, találomra: 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tej, tejföl, kevés olivaolaj, 1,5 tk. sütőpor, reszelt parmezán, bazsalikom, só, tetejére fenyőmag. 175 fokos sütõben kb. 25 percig sütni.
6.) Fehérborban sült sertéskaraj-pecsenye fokhagymával, édesköménnyel, rozmaringgal (Jamie – …És egyszerűen csak főzz, nem tudom, mi volt a könyv eredeti címe)

edeskomenyes karaj
 Sütőt 200 fokra előmelegiteni. Zsineggel összekötött 3 db-ba vágott 1,5 kg-os kicsontozott sertéskaraj erõteljesen sózni, borsozni, édesköménymagba hempergetni. Tűzálló lábasba olaj+vaj keveréken hirtelen kisütni (minden oldalán) aranybarnára. Mellédobni 8 gerezd fokhagymát, 1 marék rozmaringlevelet, 4 babérlevelet, 1 felszeletelt édesköménygumót, (én hozzátettem még jónéhány félbevágott salottahagymát), majd felönteni kb. 3,5 dl száraz fehérborral. Nedvesített sütőpapirral lazán befedni, és kb 1,5 órán át sütni. Kivenni, pihentetni. Anélkül, hogy a sütőedényt visszatennénk a tűzre, kis vajjal a mártást besűríteni.

teritett asztal 2

7.) Tiramisú veloce (Jamie’s Italy)
Címszavakban: babapiskóta, erős kávé némi cukorral, 50 dkg mascarpone + 2 vanilia pods + limoncello + narancshéj + narancslé + kis cukor. Tetejére durvára reszelt étcsoki.

És most visszaveszem a szót és szemtanúként elmondom, hogy mindez nemcsak jól hangzik és istenien mutat, hanem fantasztikusan ízletes is volt. Az előételek felett (miután magunkhoz tértünk a tálalás esztétikuma feletti ájulásból) parázs vita alakult ki, mindegyikünk tetszési sorrendet állított fel. M, amellett, hogy sütött-főzött, vásárolt és terített, a főétellel jellemformálási feladatot is magára vállalt, nevezetesen az édesköménnyel való szembenállásom legyőzését. És mint oly sok más feladatot, ezt is sikeresen abszolválta. Hát nem egy született gasztroblogger?

2 hozzászólás

  1. whatever you have been describing, it looks delicious! Lazy bum!


  2. […] Slater Kitchen Diaries című könyvére, ennek ellenére óriási meglepetést okozott, amikor M. barátnőm és férjétől, D-től karácsonyra megkaptam. Általában nem szeretem a […]



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: