h1

Minden összefügg

2007/06/26

A nappaliban elköltött piknik menüjének kidolgozása során igazi gasztrofilológiai búvárkodás részese lehettem. Úgy kezdődött, hogy lett egy rakás áfonyám. A történet (más néven: A Nagy Áfonyaprojekt) külön tészta, hogy stílszerűen fogalmazzak. Tehát a rengeteg áfonyához kerestem rengeteg receptet, amelyek közül az egyik több kérdést is felvetett: 1. Ha valami úgy néz ki, mintha muffin lenne, miért hívják friand-nak? (Vagy csak sznobok és elegánsabb, ha fransziául hívnak valamit?) 2. És egyáltalán: mi a szösz ez a friand?

A válaszok utáni kutatás során detektívregényekkel vetekedő izgalmakban volt részem. A Kicsi Vú által fehér piskótának nevezett egyénről kiderült, hogy valójában a C&V által már megénekelt financier! És én nem ismertem fel elsőre! Mondjuk másodikra sem, mert csak a kutatási eredmények láttán adtam össze kettőt meg kettőt, illetve friand-t és financier-t. Nagyon cselesek ám ezek a franciák. Nem is az vezetett félre, hogy a Zsófinál szereplő receptben olyan kunsztokat kell csinálni, ami a csatorna másik partjára érve már az enyészeté lett (mit az angoloknak a vaj megpirítása), hanem inkább a felbukkanás helyben és időben értett váratlansága. Pedig a financier-t megjelenésekor el is készítettem. Hát ennyit ér egy szemtanú memóriája.

De most, hogy megvan és megbízható személyleírás született róla, jó tulajdonságai egyértelműen kiviláglanak: könnyű (csinálni és enni egyaránt), sok-sok tojásfehérjét lehet hozzá elhasználni és beszédtémának sem utolsó.

friand

Feketeáfonyás-citromos friand

10 dkg vaj
125 g porcukor + szóráshoz
2, 5 dkg liszt
8,5 dkg őrölt mandula (dióval is működik, de psszt!)
3 tojásfehérje
1 citrom héja reszelve
8,5 dkg feketeáfonya

A sütőt 180 fokra állítom, a vajat megolvasztom és félrerakom. A cukrot és a lisztet tálba szitálom, majd hozzáadom a mandulalisztet és összekeverem a szárazanyagokat. Egy másik tálban könnyű habbá verem a tojásfehérjéket és óvatosan a lisztes keverékhez adom. Hozzáadom a citromhéjat és az olvasztott vajat.

A kész tésztát a kivajazott muffinsütő mélyedéseibe osztom, mindegyik muffin, akarom mondani friand tetejére áfonyaszemeket szórok. 15-20 percig kell sütni.

Investigation in the kitchen
When a considerable amount of blueberries landed in my kitchen and I began researching their possible uses, I encountered a fascinating series of revelations about a simple muffin-like creature. First of all, I wondered why friand, when it looks like a muffin. It turns out that friand is closely related to financier, a Francophil sweet thing that has recently made its appearance in the Hungarian gastroblog sphere. British recipe to be found here, no guarantee for its authenticity as it is a French invention but it’s easy and uses a lot of egg whites.

One comment

  1. hehe, tegnap financier-t sütöttem, csokicseppekkel :) majd egyszer felrakom a fotót is.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: