h1

Szilva, szilva

2007/09/22

hu
Saját fejlesztésű gyümölcskonzerváló eljárással készül a fűszeres szilva. Története egy nagy kosár ajándékba kapott szilvával kezdődött, amit még komoly gyümölcsfalási teljesítményre képes családunk sem tudott pöttyedés előtt elfogyasztani. Mivel azok közé tartozom, akik a szilvalekvárt csak messziről csodálják, a szilva meg közben rohamosan töttyedt, hamar ki kellett találnom valamit. Ezt:

fuszeres szilva

Fűszeres szilva
1,5 kg szilva
40 dkg barnacukor
1 citrom leve
2 rúd fahéj

A megmosott és kimagozott félszilvákat a citrom levével és a cukorral, no meg a fahéjrudakkal lassú tűzön főzni tettem. Közben a forró sütőben fertőtlenítési céllal elhelyeztem 5-6 csinos kis befőttesüveget. Amikor a szilva szép levet eresztett, megpuhult, de még nem főtt szét, vigyázva a forró üvegekbe töltöttem, amelyekre aztán rácsavartam a tiszta fedőiket. 10-15 percre fejre fordítottam az üvegeket a teljes sterilitás végett.

És hogy mire lehet használni őt? Elsősorban be kell szerezni egy régi barátnőt, aki odavan érte és minden egyes részére odaajándékozott fűszeresszilvás-üveg után ódákat zeng rólunk. Ezenkívül lehet joghurtba tenni és ezáltal gyümölcsjoghurtot előállítani pl. villásreggelire, enni kása, tejberizs, fagyi vagy vaníliakrém mellé. Sós ételekkel sem elképzelhetetlen felhasználása: sült (vad)hússal, vadassal, leveshússal nagyon is el tudom képzelni.

PS. Halkan és utólag bevallom, hogy néhány üveg tetejét, de csak azért, mert már elfogyott a szilva saját leve, alkohollal öntöttem fel. Hát, nem ártott meg neki. Maraschino, triple sec, vagy egyéb gyümölcsös likőr jöhet.

uk
When a basket full of plums was about to go completely useless I had to come up with a good and fast solution which I found in this spicy compote.

Spice plums
1,5 kg plums
400 g demerara sugar
1 lemon, juice of
2 cinnamon sticks

Wash, halve and deseed plums. Put all ingredients in a pan and cook slowly until plums are soft but not mushy. While plums are cooking, put 5-6 clean glass jars in hot stove and keep them there for at least half an hour. When plums are ready, carefully take jars out and fill them up with plums and juices, then close with cleaned lids and turn upside down for 10 minutes. Eat with joghurt, porridge, ice cream or game and roasts.

2 hozzászólás

  1. to eat plums its a healty thing its full of calium so eat as much as you can.


  2. nobody knows how importamts are plums for the human body.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: