h1

És mind befőzte…

2007/09/25

hu
Befőzési projektem nyári szakaszának mérlege:

17 kg paradicsom
5 kg szilva
2 kg szeder + 1 kg ribizli

Nem tűnik soknak, ám kezdőként erre is nagyon büszke vagyok. Nem beszélve arról a fránya időjárásról, moníliáról a cseresznyében, heveny sárgabarackhiányról. Azt főztem hát, ami volt. Fontos alapelvként, sőt sarokkőként jelöltem ki a költségérzékenységet. Csak akkor veszem meg, ha x Ft alá megy kilója. Ez az összeg minden termény esetében más volt, a fenti listából látható, hogy számos zöldségre-gyümölcsre ezt az elvet szigorúan alkalmazva bizony pl. baracklekvár nélkül maradtunk idén.

A paradicsomfőzés sikeres vásárlással kezdődött. Örült a néni is, akitől egy egész láda lucullus paradicsomot vettem meg. Lett belőle zelleres-hagymás paradicsomszósz, aztán a többiből bazsalikomos és fokhagymás. Bevallom, hogy egyszer telefonos segítséget voltam kénytelen igénybe venni, nem is azért, mert nem tudtam valamit, áá, dehogy, csak megerősítésre, lelki támogatásra volt szükségem, elvégre befőzés közben sem vagyunk érzéketlen robotok.

Tartósításra a hő hatását használtam fel, semmiféle tartósítószert, csak forró anyag, forró üveg, fejre fordítás, dunszt. Majd mesélek, mennyi befőttem megy tönkre. (Mondjuk a paradicsomlé egy része máris felforrt, egyelőre nem jöttem rá a technológiai hibára, de elég nagy lehetett, hogy néhány hét alatt beadta a kulcsot. )

A paradicsomlekvár korábbi irodalmi kutatásaim leszűrése után született. (Értsd: nem volt nálam a vonatkozó recept, ezért emlékezetből kellett dolgoznom.) A korábbi tudás szintetizálásában nagy segítséget nyújtott a hagymalekvár felidézése, amelyhez már csak paradicsomra volt szükség.

lucullus paradicsom

Paradicsomlekvár
6 kg lucullus paradicsom
3 dl olaj
70 dkg lilahagyma
50 dkg barnacukor
só, bors
4 ek. balzsamecet
2 rúd fahéj

A paradicsomot forró vízbe mártva a héjától megtisztítom. A felszeletelt hagymát az olajon megfonnyasztom, sózom, borsozom, majd hozzáadom a cukrot és a fahéjat. A paradicsomot darabokra vágva beleteszem és az egészet kb. egy órát rotyogtatom, hogy az ízek összeálljanak és a paradicsom nedvességtartalma elfőjön. Közben forró sütőben üres üvegeket sterilizálok és a kész paradicsomlekvárt óvatosan a forró üvegekbe töltöm. A megtöltött, majd tiszta fedővel lezárt üvegeket negyedórára fejre fordítom. A paradicsomlekvárt szendvicsre, sajt mellé, sült húsokhoz lehet kínálni.

uk
Tomato jam

6 kg tomatoes
300 ml oil
700 g red onions, sliced
500 g demerara sugar
salt and pepper
4 tbsp. balsamic vinegar
2 cinnamon sticks

Take skin off all the tomatoes by plunging them into piping hot water. Cook sliced onions in oil until soft, season and add sugar, vinegar and cinnamon sticks, finally tomatoes. Cook for about an hour to concentrate flavours and get rid of superfluous juices. In the meantime put glass jars in hot oven for at least 30 mins to sterilize them. When the tomato mixture achieves the true jam density, fill jars carefully and close them with clean lid. Eat with sandwiches, cheese platter and roasts.

Reklámok

8 hozzászólás

 1. Mi szárazdunsztot használunk, a megromlott üvegek száma befőzésenként 0-5 körül mozog. Ebbe beletartozik, hogy időnként 200 üveget is megtöltünk valamivel.
  Ha érdekel a dolog, szívesen megírom.
  a múltkorira nem válaszoltál, ezért írom ezt.Bocsi.


 2. Te jó ég, valamiről nagyon lemaradtam, mert nem láttam a kommentedet, bár ami a nyáron történt, azért nem vállalok teljes felelősséget, akkor főállású gyereknyaraltató voltam, viszont három hónapra visszamenőleg nem találok Tőled megjegyzést. Persze, érdekel. Előre is kösz!


 3. Nos, azt nem ezen a néven írtam, ez lehetett a megtévesztő.
  Én ilyen cseles (és figyelmetlen) vagyok.
  Köszönöm a válaszolást.
  Mielőtt a tárgyra térnék, arra szeretnélek kérni, lécci, lécci, lécci, távolítsd el az url-t a SzélsőFa névről, vagy magát a bejegyzést, mittomén.
  Köszönöm.

  Nos.
  Befőzés.
  Mi nem tisztítjuk agyon az üvegeket, csak biztosítjuk, hogy szemre tiszták legyenek.
  Használat után az üveget kimosva, kiszárítva (!), visszakupakozva (tekerős tető) tesszük vissza a kamrába, illetve, mivel nekünk oda már nem fér, üres papírdobozba a padlásra.
  Új befőzés előtt ellenőrizzük, nem rozsdás-e a kupak, gyakran kell venni emiatt új kupakot.
  Ha megsérült a kupak finom védőfóliája (az a vékony kis hártya), az sem jó már, ki kell cserélni.

  A befőzés előtt elkészítjük a dunsztot.
  Fotelt bélelünk ki tollpárnákkal (lásd még dunyha) és a biztonság kedvéért papírral is. Sajnos gyakran kifolyik 1-2 csepp/üveg és a papír van hivatott megvédeni a szép bútordarabot. A tollpárnákkal, hálózsákokkal jó meleg kis kuckót készítünk.
  Kellő menyiségű hasonló cuccot kell odakészíteni pluszban.

  Nos, a befőttet (lekvár/lecsó/bármi) igen forrón szedjük üvegbe.

  Egyikünk szedi folyamatosan (közben ég ám alatta a tűz) a másikunk viszi be a dunsztba. Elhelyezi az üvegeket azon borzasztó forrón, ügyelve, hogy függőlegesen álljon. Védőkesztyű viselése ajánlott. Azbesztkéz előnyben.

  Amikor az összes üveg belekerült, kicsit még elrendezzük őket, nem az esztétikum, hanem a kompakt csomag kialakításának irányába!!!, majd befedjük a feleslegben odatett cumókkal úgy, hogy minél védettebb környezetben legyenek.
  Különösen a tetejét kell biztosítani a kihűlés ellen, hiszen ugye a meleg felfelé távozik.

  Ez egy jó nagy kupac lesz, szobában komoly közledekési akadály.
  Mégis így kell hagyni kb 3-4 napig. !!!

  Akkor lehet kibontani.

  Na.
  :)


 4. Ja és a mi tapasztalataink azt mutatja, hogy nem kell a befőzéshez más mint a kellő zöldség/gyümölcs, só, cukor, méz, ami kell, a viszonylag tiszta üvegek, tekerős tető és sok puha és meleg dunsztanyag.

  (Celofán, alufólia, horrorok horrora!)
  Tartósítószer meg aztán abszolút felesleges.


 5. Köszi, akkor most már a száraz dunszt nagyon megvan.


 6. Ezt a módszert alkalmazzuk mi is,nagyon szépen elmagyarázta kedves kollega/kollegina:-)


 7. Kollegina.


 8. Na, gyorsan megkerestem, mert emlékeztem ám rá! :) Szerintem valamilyen sajthoz fogjuk kipróbálni. Köszi még egyszer!Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: