h1

Szükség és megoldás

2007/10/10

hu
Mit tesz olyankor az ember, amikor a rég várt kedves vendégek érkezését követő napon a legkisebb gyermeken kitör a vörheny, a középső gyermek pedig heveny torokgyulladás miatt fetreng “elviselhetetlen” fájdalmakban? Mondanom sem kell, hogy milyen napon történt ez. Naná, hogy vasárnap. A sokat látott magyar anyákat ilyesmi nem taszít kétségbeesésbe, fel sem adják a többfogásos vacsorára vonatkozó nagyszabású terveiket, csupán rugalmasan alkalmazkodnak a változó körülményekhez. Racionálisan szervezik az új helyzethez illő intézkedéseiket. 1. Telefon a gyerekorvosnak, aki nagyon örül, hogy a wellness szállóban is velünk foglalkozhat, valószínűsíti a csalánkiütést és másnapra személyes megjelenést ígér. 2. Magyar anya valamelyest megnyugszik afölött, hogy a vörheny nem lepra vagy hasonló leküzdhetetlen természetű betegség, bár a távdiagnózis bizonytalansága miatt lelki szemei előtt továbbra is ott lebeg az óvodában kifüggesztett tájékoztatás a skarlát természetéről, mindazonáltal igyekszik pozitívan gondolkozni. 3. Megkezdődik a feltételezett csalánkiütés miatti diéta implementálása. A tiltott szerek listáján szerepel a vízben főtt krumplin kívül minden más étel. Nem könnyű. 4. Vacsorakészítés: fejben már rendben vannak a dolgok, csak a kivitelezés van hátra. A vadragu több szempontból szerencsés választás, például a gyereken hétvégén kitörő nagyméretű vörös foltok esetén is, hiszen elkészítése rendkívül egyszerű. Azért csak el kell készíteni. Viszont ott van még a tervezett desszert. Két beteg gyerek mellett ennek elkészítése a gyerekek érzelmi és anyjuk idegrendszeri sérülése nélkül lehetetlen. Több megoldás is átsuhant az agyamon: lehetne a desszert csupán gyümölcs. Nem jó, mert akkor mi abban a főzés? Főzni pedig kell. Lehetne a desszert csupán sajt. Az sem jó, mert abban sincs főzés. Lehetne hozni cukrászdából süteményt. Na, az nagyon nem jó ötlet. Nemcsak a főzés hiányzik belőle, hanem a személyes varázs is. A helyes megoldás hamar kialakult: egyszerűsítsük életünket. Nem nevezhető tökéletesnek, de a körülmények ismeretében még magamnak is megbocsátom, hogy a Fűszeres szirupban párolt körte gorgonzolahabbal című utóétel végül márványsajtos, fehérborban sült körte lett gyömbéres-vaníliás sziruppal leöntve.

marvanysajtos korte

uk
An emergency solution
The dinner for the long-awaited friends from Finland was planned to end up in this dessert. Preparing such an elaborated dish, however, proved to be impossible with one child displaying wild red dots all over, an allergic reaction to some unknown substance, and the other simultaneously developing an “intolerable” sore throat. So what do you do when you have a (slight) emergency on hand. You scale down. So this is the scaled-down version of this rather complicated dessert, it still went down very well.

Reklámok

3 hozzászólás

 1. Eszter, jól kikaptad.Meggyógyultak a csemeték??
  Agyrém, amikor egyszerre jön össze minden, a vörhenynek már a neve is elég rémes…
  A körte viszont jól néz ki!:)


 2. Együttérzésem… A nyavalyák támadása mindig vagy csak szombat-vasárnap reggel, (esetleg péntek-szombat éjszaka), vagy kizárólag hétfő reggel, amikor már azt hittük, megússzuk.
  Csak én nem látom a változatod receptjét??


 3. Cserke, csemeték gyógyultak, vendégek elégedettek, mi kell még?

  Piszke, nálunk a hétfő reggel még sosem volt, most bogarat tettél a fülembe. Ennek a változatnak tkp nincs receptje, csak az eredetinek a lebutított változata gyermekbetegségek esetére. Kivájt körtét csak nyersen megsütjük a márványsajttal és ráöntjük a besűrített gyömbéres-vaníliás szirupot. A nagy kavalkádban lefelejtettem a pirított diót…Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: