h1

A csokiprojekt II.

2007/10/24

hu
Alcím: Csak felnőtteknek! Milyen következtetést lehet abból levonni, hogy Melange és a Keserédes ihlette csokiprojekt keretében immár a második édességet szánom felnőtteknek? Ezúttal a “hiba” nem az én készülékemben van, hanem a kakaóbab ennyire kevéssé gyermekbarát szerzet. Azt hallja a gyerek, hogy kakaó, majd óriási csalódásának ad hangot. A pörkölt kakaóbab héjától megfosztott és összetört magja nem édes, nincs csoki íze és egyáltalán nem olyan, mint a bolti csoki. Miért, milyen a kakaóbab?

Ropogós, azért kicsit (keserű)csokoládés, és rendkívül sokoldalú. Használható édes és sós ételekbe, díszítésként és alkotórészként, aprítva és egészben, sőt teljesen önállóan rágcsálnivalóként. Azt írják róla, hogy a séfek legújabb kedvence, amihez tudatilag még fel kell nőnünk itt, Európának e részén, tehát kezdjük is el a barátkozást.

A ropogós és omlós állag ellentétére, valamint az édes és savanykás ízpárosítására épülő torta után továbbra is a desszertek vagy uzsonnák kategóriájánál maradok, az alkalmazási mód azonban a sokoldalú kakaóbabhoz méltó módon szokatlan.

kakaóbabos almakompót 2

Almakompót kakaóbabbal

6 db alma
fél citrom leve
4 ek. cukor
fél rúd vanília felhasítva vagy késhegynyi a Keserédesben kapható fantasztikus vaníliakivonatból
1 rúd fahéj
1-2 dkg aprított kakaóbab
A darabokra vágott almát megszórom a cukorral, lelocsolom a citromlével, rádobálom a fűszereket és annyi vizet öntök rá, hogy éppen csak ellepje. Vagy annyit se. Forrástól kb. 15 percig főzöm a kompótot, vagy addig, amíg az alma puhulni kezd, de még nem fő szétfelé  (vagyis al dente). Vaníliarúd alkalmazása esetén a felhasított rúdból kinyerem a magokat és a kompóthoz adom.
A kihűlt kompótót eddig elkészítve kiskorúak is bátran fogyaszthatják és fogyasztják is. Ha azonban galád és önző módon magunknak akarunk újdonságélményt okozni, szórjunk aprított kakaóbabot a kompótba és élvezzük a vanília és fahéj aromája és az alma elomlása mellett a kakaóbab roppanását. A felnőttkompót élvezeti értékéből mitsem von le, ha valamely szívünknek kedves alkoholos italt locsolunk rá. Nálam éppen egészen véletlenül limoncello volt, de sok minden mást is kiválóan el tudok képzelni vele.

uk
Apple compote with cocoa nibs aka The Chocolate Project II
A fresh take on the ever-so boring, the-little-one-has-a-sore-throat apple compote with cocoa nibs and some alcohol, to taste. An adults-only dish.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: