h1

Zöld karácsony

2007/12/05

hu
Egészen biztos vagyok abban, hogy a Mikulás is örül annak, hogy mi itt ilyen környezetbarátak vagyunk igyekszünk lenni. Nézzük, mit tehetünk a környezetünkért ünnepek idején. Ismét a Good Food pontokba szedett listája (Good Food, 2007. december, 183. o.) alapján tekintjük át, mennyire vagyunk zöldek karácsonykor. Saját megjegyzések zölddel (naná).

 1. Vásárolj helyben. Karácsony táján is a helyi henteshez, zöldségeshez és termelői boltba térj be. Bár ez még nem automatikusan jelenti azt, hogy a náluk kapható áru helyben készült vagy termett. Vásárlás előtt ellenőrizd a származási országot, a hús esetében kérdezd meg, hogy helyben született, nevelkedett-e az állat, mielőtt a helyivágóhídon végezte volna.
  A származási országig rendben van a dolog, a hússal kapcsolatban kétlem, hogy széleskörűen ilyen információ hozzáférhető Magyarországon. Ahol járok, meg szoktam kérdezni az áru eredetét, furcsán is néznek rám a piacon.
 2. Szervezz ügyesen. Az Egyesült Királyságban a karácsonyi ünnepek alatt több mint 3 millió tonna szemét gyűlik össze, ebből 160 ezer tonna élelmiszerből adódik. Egy család az élelmiszerek átlagosan harmadát dobja ki. A legtöbb bolt legfeljebb két napig tart zárva az ünnepek alatt, tehát felesleges felhalmozni. Ennek a legjobb ellenszere az előzetes tervezés és a bevásárlólista vezetése.
  Kiváncsi lennék a vonatkozó adatokra nálunk. Tényleg a tervezés a kályha, amitől érdemes elindulni ebben a stresszes időszakban.
 3. Adj zöld ajándékot. Segítsd a Sierra Leone-i asszonyok tojástermelő összefogását vagy egy indiai falusi bolt felállítását.
  Itt aztán komoly eltéréssel találkozunk kulturálisan és főleg gazdaságilag. Nem hiszem, hogy az óvónéni különösebben meg lenne hatva, ha egy ghanai tehén fenntartásában való részvételt kapna tőlünk karácsonyra. (Viszont biztosan tiszta őrültnek tartana.) De nem is kell ilyen messzire menni, addig sem, míg eljutunk a fejlett Nyugat felelősségvállalási szintjére, hogy zöld ajándékot adhassunk. A zöld ajándék nemcsak attól zöld, hogy általában nem terheli a környezetet, hanem attól is, hogy a megajándékozott környezetét sem terheli. Azokat az ajándékokat szeretem, amelyeket meg lehet enni, inni vagy magunkra lehet kenni. Az utóbbi problematikusabb, tehát maradjunk az előbbieknél. A helyi bor, fűszer, méz, csoki stb. egészen biztos hasznosan felhasználható bármely háztartásban. Örömmel vennék további ötleteket helyben előállított ajándékra.
 4. Egyél helyit. Üdülés alatt is.
  Bárhol járunk, igyekszem előre és a tett színhelyén is megismerni a helyi termelőket, jellegzetességeket. Ezt segíti a nyáron életbe lépett rendelet a falusi vendéglátásról, amely szerint a háznál előállított élelmiszert bizonyos határig adómentesen lehet helyben értékesíteni.
 5. Kevesebb csomagolást. Ilyenkor sokkal többet vásárolunk, ami a szemétre kerülő csomagolóanyagok mennyiségét is növeli. Vásárolj minimálisan csomagolt árut, azt is újrafelhasználható anyagból, tejet pedig a tejesembertől rendelj, így kevesebb karton- és műanyagcsomagolást használsz el.
  merôett csomagolóÚjabban egyre több helyen kérdezik meg, hogy kérek-e műanyag szatyrot, amire büszkén mondhatom: dehogy kérek, hoztam magammal. Az ajándékokat is érdemes minimál- vagy házilag reciklálható csomagolással ellátni. Hogy ez milyen? A minimálcsomagolás nincs is, vagy csak egy szalag, rafiaszál, fenyőág magán az ajándékon. Házilag reciklálható pl. a merített papír, amelyet később dobozbevonásra, ismét csak csomagolásra, gyerekeknek kivágásra lehet használni. Az újságpapír is lehet stílszerű csomagolóanyag bizonyos tárgyakhoz, főleg férfiakhoz illik. Aztán vannak olyan ajándékok, amelyeket nem nagyon lehet becsomagolni. Egy fürdőbelépőt, színházjegyet, újságelőfizetést nehezen lehetne túlcsomagolni. És ki tudja meghaladni idei karácsonyi ajándékomat becsomagolhatatlanságban: gyerekszobafestés.
 6. Vásárolj élelmiszert az interneten. Ez zöldebb megoldás, mint a szupermarketbe járkálás.
  És az sem mellékes körülmény, hogy a lisztet markos fiatalemberek cipelik fel a második emeletre.
 7. Még a buli is legyen zöld. Nem igaz, hogy a papírpoharak és -tányérok reciklálhatók. A vízhatlanság érdekében viselt bevonatuk miatt ugyanúgy a hulladéklerakóban végzik, mint a műanyag evőeszközök. Az igazi poharakat és fém evőeszközöket el kell mosni, de legalább a mosogatógép kevesebb energiát és vizet használ, mint mi kézi mosogatáskor.
  Nálunk még műanyagtányér sincs, nemhogy papír. A zöld szempontok mellett azért sem, mert az ételnek abban semmi íze. Ismét csak kiváncsi lennék arra, mi terheli egy nagyobb rendezvény esetében jobban a környezetet: az eldobható kellékek vagy a több száz tányér és pohár elmosása. Józan eszemmel az előbbire tippelnék, hiszen ott figyelembe kell venni az előállítás során okozott terhelést is.
 8. Ünnepelj hazai borral és pezsgővel. Ha ezt a BBC kiadásában megjelenő Good Food leírhatja, akkor mi is.
 9. Kényeztesd magad itthon. Az ünnepek alatt többet utazunk. Minden utazás környezetszennyezéssel jár, ezen nincs mit szépíteni. Lehet azonban puha módon is üdülni: lesiklás helyett sífutni, jetski helyett csónakázni, autós kirándulás helyett kerékpározni, ál-helyi mütyür szuvenír helyett helyi élelmiszert venni.

A Good Food cikke alapján nagyon szabadon. További ötleteket szívesen látnék megjegyzés vagy saját blogbejegyzés formájában. Minden kedves olvasómnak szép zöld Karácsonyvárást kívánok!

uk
Green Christmas

Adding my own routines and comments to the Good Food list (December issue, p. 183) on an environmentally conscious Christmas.

Reklámok

8 hozzászólás

 1. Ez is nagyon jó, újabb önvizsgálatra késztető írás. Csomagolásban jók vagyunk, egyszer az uram olyan fehér papírba csomagolta az ajándékomat, aminek a másik oldala tervrajz volt (említettem már, érzékenyek vagyunk a mértéktelen papírpazarlásra), nagyon helyes volt. Inkább bájos, mint elegáns, recikláljuk a csomagolóanyagokat, de jól esik a szivemnek, lehet ezt ügyesen csinálni.
  A nagy fogyasztási őrületből tavaly óta kiszálltunk, nincs hatalmas ajándékozás, csak nagyon limitált anyagi, ám annál nagyobb szívbéli értékű dolgokat adunk egymásnak, saját kreációk, nagyon személyre szabott. Meg időt. Hát nem erről szól a karácsony? Én speciel az együtt töltött időre emlékszem, nem arra, hogy mi volt az ajándék…
  És nekünk még karácsonyfánk sincs… (Jó, gyerekünk se, könnyen beszélek, tudom.)


 2. rossamela – Örülök, hogy ilyen reakciókat váltok ki, és különösen, hogy meg is írod a saját gyakorlatodat. Gyerekek mellett nehezebb a dolog, mert ők maguk az ideális fogyasztó és reklámalany szobrai, állandóan harcolni kell. Azért haladok. És tényleg egy színházi előadásra, hétvégi utazásra, diavetítéses bulira emlékszünk vissza évek múlva és nem az ötszázadik barbie-babára és kisautóra. Mondjuk ez magamra is vonatkozik, mert ma pl. olyan, de olyan klassz táskákat láttam…


 3. Minden pontnak igen örülök, szép összeállítás és a hozzátett ZÖLD mondatok is tetszettek!
  (Én is tettem hozzá párat.)

  1. Vásárolj helyben.
  Avagy, termelj helyben. Nekünk másfél éve vannak tyúkjaink, tyúkhús (sok kakas kelt a tavasszal) és újabban tojás is, bőven van.
  A piacon ki kell szemelni egy kedves nénit aki készséges és nyitott, nem csak rámondja hogy ‘ez kedveském bio’ (de ha a vevő úgy kéri, akkor ‘természetesen hogy volt permetezve :-P) Szóval, körültekintés. És kapcsolatépítés a nénikkel.

  2. Szervezz ügyesen.
  Avagy ne legyél annyira finnyás :)
  a másik ami tényleg igaz, hogy az étrend okosan is tervezhető. Lehet egy termékből többet venni (pl savanyú káp.) és az sokáig eláll, többféle étel is készíthető vele.

  3. Adj zöld ajándékot.
  Helyi kézművesek természetes alapanyagú termékeit. A Sierra Leone számomra túlmutat a ‘helyi’ fogalmán :)

  Mi azt vezettük be, hogy a legtöbb ajándék ehető. El is tűnik hamar, nincs nagy csomagolási gond.

  5. Kevesebb csomagolást.
  Ha éghető anyagba csomagolunk, azt el lehet tüzelni. Fafűtéses lakásban kifejezett áldás a gyújtóspapír, van a ki gyűjti is.
  Műanyag szatyrot legtöbbször és is büszkén nem kérek.

  8. Ünnepelj hazai borral és pezsgővel.
  A magyar bornál nincs is jobb. Még a mádi fehérbor is megüti az aszú minőséget. Kell annál jobb?

  9. Kényeztesd magad itthon.
  Egyetértek.


 4. ja a fenyőfa?
  nálunk élő, gyökeres, egy hatalmas konténerben lakik egész évben csak dec 24-jan 6 között kénytelen a 16-18 fokos verandát elviselni.
  Ez ment 6 évig, most már túlnőtte magát, elajándékoztuk valakinek, aki kiültette a kertjébe.

  Újraindul idén, aprócska áfával.


 5. A karácsonyfa-kérdés gyerekes családban tényleg nem egyszerű kérdés, azt semmiképpen nem hagynám ki, kell a varázsa. Ugyanakkor nekünk nincs bevonszolható fenyőfánk sem. :) A visszaváltható nem igazán megoldás, mert nagyon kevés van belőle, egyik évben próbáltunk szerezni, de sajnálkozva közölték, hogy csak xszáz darab van, és azt már az akció első napján elvitték. Tavaly egy egyébként is kivágásra ítélt fánk volt anyuék telkéről. Idén még nem tudom, mi lesz.
  A nejlonszatyrokat megúszni időnként nagyon nehéz, van aki, egyszerűen nem hiszi el, hogy nem kell. Olyan is volt, aki mondta, hogy ha már elővette, akkor tegyem be a saját szatyromba, legalább vigyem el… Sok tennivaló van még a környezettudatosság terén.


 6. Franci – Nagyon köszönöm, hogy ezeket megírtad, jó tippjeid vannak!

  Zsuzsa – Tegnap a nagyfiamnak jött egy irtó jó ötlete fenyőfára, legalábbis nekem nagyon tetszett, de a család további, karácsonyi tervezésbe bevonható része (=a férjem) leszavazta, mondván, a kicsiknek kell karácsonyfa. Az lett volna, hogy festünk fenyőfát és ráaggatunk, rajzolunk, festünk díszeket. Talán majd később. Nylonzacskónál az a legjobb, amikor érvként felmerül, hogy ingyen van.


 7. Nagyon klassz, hogy a fiadnak ilyen eszébe jut! Nagyobb korukban lehet, hogy be fog válni. Most épp azon gondolkodom, hogy veszek egy kisebb cserepes fát valami megbízható helyről (sokszor nem maradnak meg). Szüleim most költöztek kertes házba, hátha befogadnának egy kis fenyőt…


 8. A januári Olive is foglalkozik ezzel a témával. Van némi átfedés a karácsonyi felsorolással, illetve azzal, amit korábban írtál. Pl. itt hozza a wormery-t. :) Újabb pontok is vannak, pl. álljunk ellen a kísértésnek, és ne főzzünk túl sokat, vagy állítsuk hidegebbre a hűtőt, hogy ne romoljon meg a kaja.
  Szóval ők is újrahasznosítanak, igazi zöld hozzáállás. :)Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: