h1

A takarékos háziasszony

2008/02/11

hu
Hogy ki takarékos háziasszony? Hát én. Természetesen. A fölös teavizet gondos kezeimmel permetezem a burjánzó szobanövényekre, a reggeliről megmaradt kásából egészséges és tápláló muffin lesz, minden elszáradt sajtdarabnak és aszott almácskának helye van a konyhámban. Se szeri, se száma takarékossági intézkedéseimnek: csak parmezánt teszünk a tésztára, tönkölybúzából villanysütőben készül a kenyér, vajjal a sütemény, hogy csak néhány példát hozzak a családi költségvetés áldozatokkal terhes konyhai kímélésére. A takarékos háziasszony legfőbb ismérve, azonnal a nagy mennyiségű parmezán felhasználása után az, hogy nem dob ki semmit. Mert elveink vannak és ételt nem dobunk ki. Ez az elv elég jó és követhető, mindaddig, míg nem ütközik egy másik elvbe, mégpedig abba, hogy olyat nem főzünk, amit magunk nem szeretünk. És hát mitagadás, a banános sütiket nagyon nem szeretjük. Mi, az anyákok. Mégis vannak az életben olyan helyzetek, amikor az elvek ködbe vesznek. Elég ehhez pár darab idejétmúlta banán. Ilyenkor télidőben meglehetősen sűrűn előáll a banánvész állapota. Próbáltam már banánturmixot készíteni belőle, katasztrófális következményekkel. Mármint a napi kalóriabevitelemre. Azt ugyanis nagyon szeretem. Próbáltam a banán chutney-t. Hááát, nem volt rossz, de nem került az állandó és folyamatos kedvenceink közé. Aztán megláttam a Good Foodban ezt a receptet. Az ovisok például rajonganak érte.

Banánkenyér

3-4 összetört banán
3 felvert tojás
1 tk. vaníliakivonat
200 ml olaj
140 g teljes kiőrlésű liszt
140 g finomliszt
2 csapott tk. sütőpor
fél tk. só
100 g barnacukor
50 g apróra vágott pekándió (a recept szerint) vagy dió (szerintem)

banana breadA sütőt 160 fokra melegítem és kiolajozok és -lisztezek egy őzgerinc- vagy kuglófformát. A banánt elkeverem a tojással, vaníliakivonattal és az olajjal.
A recept szerint a szárazanyagokat egy másik tálban kellene összekeverni, hát én már csak hozzákeverem a kétféle lisztet, sütőport, sót és cukrot a tojásos-banános kevercshez. A végén még hozzáadom a diót.
Az elég folyékony állagú tésztát az előkészített sütőformába öntöm és 50-60 percig sütöm. Tűpróbával lehet ellenőrizni, megsült-e már. A formában hagyom kihűlni. Ezután gyermekemmel együtt beviszem az óvodába.

uk
A simple banana bread from Good Food  to get rid of redundant stock. Or at least four pieces.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: