h1

Csokitorta I.

2008/02/14

hu
Amióta csak megírtam a szülinapi bejegyzést, azon morfondírozom, hogyan létezik ennyi csokitorta lefotózva, elkészítve és elfogyasztva, de egy kivétellel blogolatlanul. Nem jöttem rá a megfejtésre, ami nyilván olyan mély és tudatalatti, hogy jobb is nem bolygatni. Ám most, hogy a születésnap kapcsán felszínre kerültek a csokitorták és a hozzászólások, emailek tucatjai követelik (mindannyian tanultunk a költői túlzásról mint stíluseszközről) őket, hát legyen. Tegyük mindjárt magasra a lécet és jöjjön a legjobb csokitorta. Mármint a Good Food szerint. Náluk ez a The Ultimate Chocolate Cake. Nálunk meg az, amelyet az óvodai születésnapokra szoktam készíteni. Én már arra csokibevonatot sem teszek, így is felájultan és/vagy kábán kóválygó ovisok fogadnak, amikor délután gyermekemet begyűjtendő visszatérek.

A sok hozzávaló és viszonylag hosszú leírás ellenére kifejezetten könnyű elkészíteni. Külön bekezdést érdemel a Good Food “The Ultimate…” sorozata, amely azóta könyvalakban is megjelent. Alapvető, mármint számukra alapvető ételeket, úgy is mint kedgeree, macaroni cheese, apple pie stb. készítenek el úgy, hogy az adott étellel kapcsolatos szakemberekkel konzultálnak, több változatot próbálnak ki és a legjobbat leírják, közben az egész processzust dokumentálják. Az eredmény detektívregény izgalmasságú gasztro-oknyomozás. A csokitorta tehát szerintük így a legjobb.

ultimate chocolate cake 3

A legjobb csokitorta

20 dkg jó minőségű étcsoki, legalább 60%-os
20 dkg vaj
1 ek. neszkávé
8,5 dkg sütőporos liszt
8,5 dkg liszt
1/4 tk. szódabikarbóna
20 dkg nádcukor
20 dkg aranybarna kristálycukor
25 g kakaópor
3 közepes tojás
75 ml író
csokiforgács a díszítéshez
Csokibevonat
200 g jó minőségű étcsoki, ld. fent
284 ml sűrű tejszín (önthető)
2 ek. aranybarna kristálycukor

A hozzávalókkal kapcsolatban közbevetőleg megjegyezném, hogy 1.  lisztet nyugodtan lehet úgy értelmezni, hogy 17 dkg liszt+1 tk. sütőpor. 2. A cukor is lehet teljesen szokványos kristálycukor. 3. Ha nincs író (időnként kapható kedvenc áruházamban), a tejföl is jó. Vagy még a görög joghurtot tudom elképzelni, de csak elképzelni, mert azzal nem próbáltam. 4. A sűrű tejszín ékes angol nyelven double cream, ami nálunk nincs, de ez minket nem zavar. Annyi minden más sincs.

Kivajazunk és belisztezünk egy 20 cm átmérőjű és 7,5 cm magas tortaformát. A sütőt előmelegítjük 160 fokra, légkeveréssel 140 fokra.
A csokit darabokra törve a vajjal együtt vastag aljú lábosban melegíteni kezdjük. (Szerintem semmi nem tarthat vissza bennünket a vízfürdő használatától.) A neszkávét 125 ml forró vízben feloldjuk és a csoki-vaj keverékhez adjuk. Éppen olvadásig melegítjük, nem szabad túlforrósítani.
Nagy keverőtálba öntjük a lisztet, szódabikarbónát, cukrot és kakaót, kézzel összekeverjük. Egy másik edényben felverjük a tojásokat és hozzákeverjük az írót.
(Lassan a jó részhez érünk.)
Az olvadt csokis keveréket és a tojásos keveréket hozzáadjuk a lisztes tál tartalmához. Addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát kapunk, bár inkább folyadék állagú lesz, amelyet beleöntünk az előkészített tortaformába és 1 óra 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütjük (Nigella ma száraz spagettivel végezte  a tűpróbát. Nem is rossz ötlet.)
A formában hagyjuk kihűlni, majd rácsra téve teljesen lehűtjük.

A kihűlt tortát vízszintesen három lapra vágjuk. (Ezt mindenki maga oldja meg, idáig el sem jutottam a valós életben.) A csokikrémet is elkészítjük: a darabokra tört csokit lábosba tesszük, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot. Melegedésig tartjuk a lassú tűzön, nem szabad nagyon felforrósítani. Simára keverjük és kissé lehűtjük.
A krémet arányosan elosztjuk a tortalapok között, jusson a tetejére és oldalára is! Ízlés szerint igazítjuk el, simára vagy kissé kócosra. Bármivel díszíthetjük, ami szemünk-szájunk ingere és illik hozzá: csokiforgács, cukorvirág, rózsaszín pasztilla, stb.

uk
The first of a series of chocolate cakes which I usually prepare for kindergarten birthday parties resulting in kids dizzy from chocolate over-consumption.

13 hozzászólás

  1. Már amikor nálam kommentelted, sem értettem, hogy tudják az óvodások megenni. :) Az én édesszájú és csokikedvelő óvodáskorú fiam ezt bojkottálja! (Mondjuk nem bánom, több marad nekem :)) – persze lehet, hogy bevonat hiánya a kulcs)
    (Az irót javitsad, nem dl – vagy nem 7,5)


  2. Zsuzsa – Normál esetben az összes süteményemet veri a bolti csoki, csak a szülinaphoz tartozik hozzá ez a csokitorta. Köszi az észrevételt, javítottam.


  3. cukor helyett ugye, ugye mézzel is megcsinálható?
    Mennyit javasolsz?


  4. Franci – Háát, ebben nem vagyok biztos. Egyrészt teljesen más az ízhatás, másrészt a sütés során bizonyára máshogy viselkedik a mézzel készült tészta. Egyszer kristálycukor helyett barnacukrot használtam egy süteményhez és az eredmény nem volt éppen kedvező. Ki lehetne persze kísérletezni egy mézes csokitortát, ez a szép szakmai feladat Rád vár, mert én bizony nem szeretem a mézet tortában. Viszont sokan szeretik, érdemes lenne foglalkozni vele. Értesíts, ha belekezdesz, jó?


  5. Ien, tudom hogy a méz és a cukor ms ízű, de mi már évek óta mézzel sütizünk.
    Úgyhogy első körben a receptet követem és ahol azt olvasom ‘cukor’, úgy értelmezem, hogy ‘méz’.
    Aztán meglátjuk.
    Ha ennyi rengeteg csoki van benne, akármilyen lesz, megesszük :-))


  6. ja és a neszkafét is kihagyom, mert az soha nincs itthon.


  7. Franci – Nagyon kiváncsi vagyok, mi lesz az eredmény, légy szíves, majd értesíts. Se cukor, se kávé? Mintacsalád vagytok!


  8. Franci, azért ebbe szerintem elég lényeges a kávé, érdemes egyszer azzal is kipróbálni!
    Én sem veszek soha nescafet. Trükköm, családtagoktól és ismerősöktől begyűjtöm az újságokba időnként mellékelt egyszemélyes termékmintákat, és bespájzolom, kifejezetten a csokitortához. Ilyen a takarékos háziasszony! ;)


  9. Zsuzsa – Kiváló ötlet!


  10. Én nem is nagyon haragudnék, ha egy ilyen megmaradna nekem…


  11. Cserke – Az óvodások csokira éhes hordáitól semmi jóra nem számíthatsz, pláne nem csokitorta maradékára:)


  12. Annyira cutie, ahogy itt you want to bizonyítani, mennyire tudsz te angolul és még az almáspite is apple pie és még a sajt is cheese, és az a fránya double cream sincsen in this nasty-nasty Hungary. Nem igaz? A vicc az Kedves, hogy egészen jól írsz, látszik, hogy élvezed, és hiszel magadban, meg hogy jól főzöl. De mi lenne, ha abban hinnél, és nem abban, hogy mindezt a “The Ultimate Chocolate Cake”, hanem a saját tehetséged, képességed és az étel (s akinek készült, – iránti) szeretet? Ez a recept ugyanis ahelyett, hogy a kajáról szólna, arról szól, hogy te voltaképp tudsz angolul, és ezzel mintegy kiragyogsz az interneten irogató megannyi lecsúszott félművelt érettségizett közül. De a helyzet nem ilyen rossz. Az írás végére egészen kijöttél ebből az “under the english-spell”-ből, és jöttek az óvodások. (Ja, és double cream nálunk is van – mint annyi más.)


  13. Sleepy, én nem is kérdeznék mást Tőled, mint hogy hol lehet nálunk double creamet kapni.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: