h1

Az élet egyszerűsítése

2008/02/20

hu
Az élet itt és most egészen konkrétan spenótos-sütőtökös lasagne képében jelenik meg, hiszen aki állt már tizenegy órakor tanácstalanul a konyhában, tudja, hogy nagyon is sokszor kerül egyenlőségjel élet és étel közé.

Az egész a fish pie-jal és Zsófi lazacos lasagnéjával kezdődött. Aztán azzal folytatódott, hogy a két étel átlényegült és valahogy belekerült a sütőtök, kikerült a hal, szóval a végén már nem volt köze semminek semmihez, az viszont rendkívül erős imperatívuszként jelent meg, hogy ne kelljen már minden réteget külön adjusztálni (majd külön mosogatni utána). Ezért kísérlet indult, mint fentebb említettem, 11 órakor, illetve ekkor már 11 óra 20 perckor arra nézvést, lehet-e nyers alapanyagokat rétegezve élvezhető lasagnét előállítani. Nem különösebben merész hipotézisből indultunk ki, mert a friss és házi tésztalapok miért ne főnének meg, a spenót meg aztán még inkább, egyedül a sütőtök megfelelő vékonyságúra való szeletelése jelentett nagyobb kihívást. Meg az, hogy mindez készen legyen az elsőszülött hazaérkezése percében és elfogyasztható legyen az azt követő húsz perc leforgása alatt. Mert egyesek itt nagyon elfoglaltak…

spenotos sutotokos lasagne 3

Sütőtökös-spenótos lasagne

Figyelem! Az élet egyszerűsítése jegyében a következők fognak történni: házitészta-készítés, friss spenót tisztítása, sütőtökhámozás. Csak erős idegzetű és ráérős olvasóknak!

30 dkg durumliszt
3 egész tojás
kis só
30 dkg spenót
30 dkg sütőtök
30 dkg túró
3 dl tejföl
olaj
parmezán vagy más sajt

A spenótot vízbe áztatjuk, hogy elég ideje legyen levetkezni homokszemcséit.  A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
A lisztből és tojásokból ízlés szerinti só hozzáadásával tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és a majdani sütőedénynek megfelelő nagyságú lapokat vágunk, úgy, hogy három tésztarétegünk legyen. Ha marad tészta, pár napig eláll a hűtőben, lehet majd belőle “gyors” tagliatelle.
A sütőtököt meghámozzuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A nagyon vékony 1-2 mm-t jelent.
A spenótot leöblítjük, a száraitól megtisztítjuk, lerázzuk a víz róla víz javát, de nem nagyon szárítgatjuk, kell a nedvesség a puhuláshoz.
Kezdődhet a rétegzés: a kiolajozott sütőedény aljára egy réteg tészta kerül, rá pedig: a sütőtökszeletek fele, a spenót fele, a túró fele, tészta, a sütőtökszeletek másik fele, a spenót másik fele, a túró másik fele, a tejföl fele, az utolsó tésztaréteg, amelyet megkenünk a megmaradt tejföllel, majd azt megszórjuk reszelt sajttal. A rétegeket ízles szerint lehet sózni. Először 150 fokon sütjük 40 percig, majd 200 fokon 30-40 percig. Nekem ennyi idő alatt minden megpuhult, valószínűleg a pontos időtartam erősen sütőfüggő.

uk
A simplified version of pumpkin-spinach lasagne developed in our own test kitchen. Simplified means making pasta and washing spinach leaves and also cutting pumpkin into very thin slices and labouring in the kitchen for hours but the desired result has been achieved. This dish proves that there’s no need to pre-cook pumpkin and/or spinach, let alone home-made lasagne sheets.

Reklámok

4 hozzászólás

  1. Majdnem megcsináltam! Nem volt itthon spenót. Helyette tettem bele gombát és hagymát. Nem volt itthon túró és tejföl. Helyette tettem bele kókusztejet. A tészta helyett meg kuszkuszt. Pedig esküszöm, hogy a Te verziódnak indultam neki. :)(
    úgy megörültem, tegnap vettem pont durumlisztet) De maradt még a sütőtökből, úgyhogy folyt.köv.


  2. Zsuzsa – Mi mást is tennél bele, mint gombát:) Azért kiindulópontnak lenni is dicsőség!


  3. Hahaha… “labouring in the kitchen for hours”.
    Na jó, itt nálam épp két óriási Halloween tök vár feldolgozásra. Hát akkor ma az egyik(-nek a negyedéből) lehet Eszter féle lasagna. Majd szólok, hogy hogy izlett a Népnek.


  4. Fetcho – Kiváncsi vagyok, mit szólt a Nép!Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: