h1

Mondatok

2008/03/04

hu
Szeretem a jó mondatokat. Egy-egy jól odatett mondatra hosszú évek múltán is visszaemlékszem, felidézem és enyhítő vagy éppen súlyosbító körülményként használom fel szerzője mellett vagy ellen. A gasztronómiában többszörösen fontosak a mondatok. A viszonylag és általában rövid recepteket a konkrét főzési instrukciókon túl egy-egy mondat határozza meg és helyezi el emlékezetemben, különbözteti meg egyik receptszerzőt a másiktól. A gasztroesszék életének és halálának szintén a mondatok a főszereplői.
Itt már viszont belép a szöveg is, amelynek külön élete van, nem élheti a főszereplők külön-külön, mégoly megélt sorsát. A szövegnek össze kell állnia, létre kell jönnie a mondatok és bekezdések közötti kohéziónak, magyarul összetartásnak, különben a szándékától távolít el bennünket, jóakaratú és érdeklődő olvasókat az írás.
A tetszetős mondatok azonban félre is vezethetnek. Egy mondat még nem teszi a hiteles szerzőt, az ügyes megfogalmazás mögül ki kell érezhetni a megalapozottságot, tudást, elkötelezettséget. Lenyűgöző mondatai mögül ennek az alapnak a bizonyossága érzik ki Nigel Slater szövegeiből. A Real Fast Food című könyvéből gyűjtöttem ki a kedvenceimet (és közlöm az alábbiakban saját fordításomban és dőlt betűs megjegyzéseimmel), amelyek egyrészt tanulságosak (és nemcsak azért, mert megerősítik számos elgondolásomat), másrészt szórakoztatóak, harmadrészt találóak és így oktató-nevelő hatásúak. Mindez pedig bőven rámfér.

p. xvi A vajon nem margarint értek és nem is alacsony zsírtartalmú szendvicskrémet. (Miért, mi az a margarin?)

p. xvi Never a cube. (Erről a mondatáról itt már bővebben értekeztem.) 

p. xvii Ha ugródeszkának használnák ezt a könyvemet … az boldoggá tenne. (Megengedő, távolságtartó saját magával szemben, nagyvonalú – imádom az ilyet.)

p. xviii Lehet-e bárki is elfoglalt ahhoz, hogy felszeleteljen egy cukkinit? (Akik úgy érzik, hogy azok, minden valószínűség szerint nem őt és nem ezt olvassák.)

p. xviii Először hozzájuk nyitok be (mármint a kisboltokba), mert azt gondolom, hogy szomorú lenne, ha a helyi élelmiszerboltjaink (és ha már itt tartunk a könyvesboltok és papírboltok) eltűnnének a nagy láncok hatására.

p. 43 Az olivaolaj, és az legyen minél sűrűbb, teltebb, az egyetlen, amelyben tojást lehet sütni. (Ebben nem egyezünk, mert még ott van a libazsír is, ez az a bizonyos kivétel, ami kell.)

p. 93 Ez a szendvics jobban ízlik a szabadban, de hát ez szinte mindennel így van. (Aki ilyet leír, az megéli az élményeit és el is gondolkodik rajtuk.)

p. 105 Nem szabad azokra hallgatni, akik szerint a vízbe olajat kell önteni, hogy a tészta ne ragadjon össze. Persze nem fog összeragadni, de a szósz sem fog a tésztához tapadni. (Bízom benne, hogy neki jobban elhiszik.)

p. 106 (A parmezánról) A zacskós reszelt változatot el kell felejteni.

p. 107 Friss kakukkfűre is szükség lesz, nem, nem szárítottra, hanem frissre.

p. 123 A padlizsán számomra a zöldségvilág beefsteak-je. (Hangzatos, de erős.)

p. 127 Minél kevesebbet teszünk egy avokádóval, annál jobb. (Ez sok minden egyébre is vonatkozhatna.)

p. 164 Azt mondani, hogy mély érzelmeket táplálok a tört krumpli iránt, enyhe kifejezés lenne. (Egy mondatban használni az understatement és a potato szavakat – ehhez az angol irodalmon kell felnőni.)

p. 198 Kevés örömet leltem a zacskós rizsben, amelyet akkor is sikerült túlfőznöm, ha betűről betűre betartottam az utasítást. (Zacskós rizs egy mondattal eliminálva.)

p. 209 Csodálattal töltenek el azok, akik tudják, mit esznek másnap.

p. 211 Szabadon tartott csirke minden rendes szupermarketben és hentesnél kapható és csak árnyalattal drágább a másik fajtánál, amelyet azoknak tartanak, akiket nem foglalkoztat, hogyan kerül ételük az asztalra. (Erről legutóbb Cserke írt megindítóan.)

p. 230 Nem hiszem, hogy a pulykát valaha is valóban fogyasztásra szánták. (Végre, végre, végre!)

uk
A collection of well-written, instructive and amusing  sentences from Nigel Slater’s Real Fast Food.

10 hozzászólás

  1. p. xvi A vajon nem margarint értek és nem is alacsony zsírtartalmú szendvicskrémet. (Miért, mi az a margarin?)
    Ezt úgy érted, hogy Te sem használsz margarint, ugye?
    Szerintem az sem étkezésre való :)

    p. xviii Először hozzájuk nyitok be (mármint a kisboltokba), mert azt gondolom, hogy szomorú lenne, ha a helyi élelmiszerboltjaink (és ha már itt tartunk a könyvesboltok és papírboltok) eltűnnének a nagy láncok hatására.
    Ez nekem is nagyon rokonszenves!!

    p. 43 Az olivaolaj, és az legyen minél sűrűbb, teltebb, az egyetlen, amelyben tojást lehet sütni. (Ebben nem egyezünk, mert még ott van a libazsír is, ez az a bizonyos kivétel, ami kell.)
    Én igazából nem értem az olivaolaj körülötti hajbókolást. A hidegen sajtolt napr. olaj szerintem igen finom, bár a kereskedelem mindent megtesz népszerűsítése ELLEN.
    Mi a kacsahájból kiolvasztott zsíradékban szoktunk lángost sütni és köszönjük szépen jól vagyunk :)

    p. 93 Ez a szendvics jobban ízlik a szabadban, de hát ez szinte mindennel így van. (Aki ilyet leír, az megéli az élményeit és el is gondolkodik rajtuk.)
    Mennyire egyetértek. Szinte minden jobban ízlik odakint – feltéve, hogy nincs mínusz.

    p. 105 Nem szabad azokra hallgatni, akik szerint a vízbe olajat kell önteni, hogy a tészta ne ragadjon össze. Persze nem fog összeragadni, de a szósz sem fog a tésztához tapadni. (Bízom benne, hogy neki jobban elhiszik.)
    Most ez komoly?
    Nem tapad össze olaj nélkül?
    Ez csak afféle babona?

    p. 198 Kevés örömet leltem a zacskós rizsben, amelyet akkor is sikerült túlfőznöm, ha betűről betűre betartottam az utasítást. (Zacskós rizs egy mondattal eliminálva.)
    Nekem eddig csak keményre sikerült főzni a zacskós rizst.

    p. 211 Szabadon tartott csirke minden rendes szupermarketben és hentesnél kapható és csak árnyalattal drágább a másik fajtánál, amelyet azoknak tartanak, akiket nem foglalkoztat, hogyan kerül ételük az asztalra. (Erről legutóbb Cserke írt megindítóan.)
    Ezt Cserkénél nem találtam meg, de érdekelne.
    Mi tartunk csirkéket otthon :)

    p. 230 Nem hiszem, hogy a pulykát valaha is valóban fogyasztásra szánták. (Végre, végre, végre!)
    Hát mégha valaki ugyanezt a szójáról is leírná…hm…


  2. Franci – Olyan nincs, hogy margarin, nyilván nem használom (mondjuk ezt az óvodában még nem tudják). A tészta és az olajbeöntés elmaradásának titka a frissesség. Az olasz ételekhez azonnal tálalni kell a kifőtt tésztát. És akkor nincs neki mikor összeragadni. Főzés közben időnként meg kell kavarni. A hidegen sajtolt hazai olajakkal az a baj, hogy széles körben nem elérhetőek és nagyon drágák. Kacsa- és libazsír nagyon jó, nekem is mindig van saját készítésű, csak sajnos sok mindenre nem való. Cserke linkjét átszerkesztettem, úgy látszik elszállt a régi a nagy arculatváltása közepette.


  3. Köszi, a linket Cserkéhez.
    Mert igen sok érdekes írása van, de időm most csak erre lett volna.
    Így el is olvastam.

    Egyrészt megnyugodtam, mert minálunk jól érzik magukat az állatokat.
    Másrészt ajánlanám megtekintésre a meatrix c film-sorozatot.
    Főleg azoknak akik azt hiszik a nagyüzemben jól érzi magát a csirke.
    Mivel egy elég butuska állat, valószínűleg szerencsétlen nem tudja, miből marad ki.
    De hogy nekünk miért kell azt megenni? Ami tele van hormonnal/antibiotikummal stb?

    A nagyüzemben 6 hét alatt lesz készen a brojlercsirke. Ugyanazt a méretet normál házi tartásban 6 hónap alatt éri el.
    Tessék gondolkodni ezen egy kicsit.

    A hidegen sajtolt olaj tényleg drága, de még mindig olcsóbb, mint az oliva olaj viszont nincs benne a benzin, mint a sima olajban.


  4. Mi? Benzin van az olajban?


  5. Istenem. És nekem pont most kellett paradicsomos pulykáról írnom.
    (Mennyire mély megvetésed az irányomban?? S megmételyezi ez vajon a kapcsolatunkat?)

    (Többi ponttal messzemenően…)

    Olajról jut eszembe. Évekig lehetett a Héliosz nevű egészen jó hidegen sajtolt napraforgó olajat kapni. Hogy hová lett?


  6. Cserke – Mit nekünk egy pulyka! Nem érezheted magad rosszabbul, mint én, amikor a banánkenyérről írtam és Fűszeres Eszter ugyanakkor leunalmasozta, majd elegánsan feldobta az övét krémsajtos cuccal.


  7. A nem hidegen sajtolt olaj előállításakor benzint használnak a napraforgó olajtartalmának kinyerésére.


  8. Aha. Ebből csak annyit értek, hogy ez nekem nagyon sokba fog kerülni.


  9. Úgy van.
    Vagy benzin-maradékos, vegyszeres olaj, vagy drágaság.
    Vagy a zsír…?
    Hát nem sok a választás.


  10. Szerencsére nagyon kevés olajat használok, tehát ettől még nem megyünk tönkre. Csak hát ott van még a biocsirke, bioalma, biominden, csak az a baj, hogy innen már nincs visszatérés.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: