h1

Gyerekjáték hallal

2008/03/19

hu
Eleddig nagyon büszke voltam arra, hogy az én gyerekeim mindent megesznek. Nálunk nem volt válogatás, ételpiszkálgatás, fintorgás az ebédlőasztalnál. Hát most már van. És rá kellett jönnöm, hogy minden jóhoz és sikernek vélt dologhoz hasonlóan az eddigi helyzet korántsem saját eredményem, sokkal inkább a légköri viszonyok és a csillagok állása összefüggésének hatása volt.
Ezért is töltött el nagy örömmel, hogy a lazacpogácsa a legkülönbözőbb fogásokkal ellentétben végre ízlett a középső gyermekemnek és egyben egyetlen kislányomnak is. Persze hogy ízlett, hiszen megfelel a gyermekelégedettségi mutató legfőbb követelményeinek: drága alapanyagok, sok munka.

Lazacpogácsa
4 személyre

450 g szétfővő krumpli, kockára vágva
400 g lazac vagy tőkehal, szeletben
0,5 l tej
1 csomó petrezselyem, apróra vágva
50 g liszt
1 tojás
1-2 babérlevél
kevés szemesbors
két citromkarika
fél hagyma, szeletelve
100 g prézli
kevés olaj
citromgerezdek a tálaláshoz

lazacpogácsa

A krumplit sós vízben puhára főzzük. Miközben fő, a halszeletet babérlevéllel, citromszeletekkel, hagymakarikákkal és szemes borssal ízesített tejben a forrástól számított 6-8 perc alatt előfőzzük. A halat a tejből kiemeljük, langyosra hűtjük. 
Nagy keverőtálba szűrjük a megfőtt krumplit, krumplinyomóval összetörjük, mint a püréhez. A kihűlt halat kézzel belemorzsoljuk, ezzel egyúttal a szálkákat is kiszűrhetjük. Jöhet az  apróra vágott petrezselyem, tojás. Mindezt jól összekeverjük, helyes pogácsákat formálunk és azokat prézlibe forgatjuk. Megolajozott sütőlapon 200 fokos sütőben kb. félóra alatt barnára sütjük a lazacpogácsákat.
Mellé citrommal és apróra vágott capribogyóval elkevert házi tejfölt adtam.

A delicious. februári számának gyerekmellékletéből származó recept alapján. Nem kell azonban a méregdrága lazacfiléből készíteni. Mivel a halat összemorzsoljuk, kiválóan megteszik az olcsóbban kapható halak és darabok.

uk
At last a recipe which did not meet the disgusted looks and indignant grunts of our picky princess. No wonder, as it fulfills all the requirements of a child-friendly dish: costs a fortune (salmon being quite expensive in Hungary) and very washing up-intensive. Salmon fishcakes from delicious.

5 hozzászólás

  1. Akkor nagyon szerencsés anya vagy! Vagy voltál eddig… nálunk odáig fajult, hogy már a halfilé-rudacskát is képes a kisebb csak turkálni… pedig az nem a mormális étkezés csúcsa…a gasztronómiát hagyjuk is…:))


  2. Ezt még nem próbáltam, de sok receptjét olvastam, itt-ott. Delia Smith parsley sauce-t ajánl hozzá, amit viszont már többször csináltam, és finom.


  3. Piszke – A halrudacska nem jó, mert nem elég drága.

    phzs – Parsley sauce nagyon jó meglátás, szeretem a petrezselymet és a szószt is:) Deliát jobban meg kéne ismernem.


  4. “a gyermekelégedettségi mutató legfőbb követelményeinek: drága alapanyagok, sok munka.”

    :-))) Jó ízlésük van, na :-))

    A minap olvastam egy lazacpogácsa receptet: 6oo g apróra vágott lazacot (wietnami tőkehal-pangasius is jó) egy tojással és egy maroknyi friss bazsalikommal összekeversz, csurgatsz hozzá kis olívaolajt, szezámmagba forgatod, és repceolajban kisütöd, sózod-borsozod (durva szemcséssel) és spenóttal tálalod.

    Drága de nem kell sokat dolgozni :-)


  5. Hobbiszakács – Ez jó, ki fogom próbálni. Az egzotikus hozzávalók feledtetik majd a sok munka hiányát. Egyébként nem a jó ízlés, hanem a gondos, körültekintő nevelés:) eredménye ez, hosszú pályafutásomon nagyjából az egyetlen.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: