h1

Az angol pogácsa

2008/04/23

hu
Nem arról van szó, hogy mostanában nekem minden angol, a scones mégis nagyon nagyon hasonlít a mi pogácsánkra. Annál is inkább beszélnünk kell az angol pogácsarokonról, mert egyszerű az elkészítése, félkészen mélyhűthető és bármikor előkapható, sós és édes jellegű kiegészítőkkel fogyasztható. Az angolok az ötórai tea klasszikus szereplőjeként tartják számon, mi azonban ehetjük reggelire is, mivel nem vagyunk angolok és nem köt bennünket a hagyomány béklyója. A teázóban sajtos változatát kaptuk melegen, vajjal, a receptek szerint sűrű tejszínt és eperdzsemet ajánlanak mellé. Tapasztalatom szerint az alábbi recepthez nagyon jól illik a.) sósan a krémsajt, gorgonzola, b.) édesen a szederlekvár, illetve szinte bármilyen lekvár és vaj.

scones

Scones, azaz angol pogácsa ötórai teához

225 g sütőporos liszt
1/4 tk. só
50 g vaj, hideg, kockára vágva
25 g aranybarna kristálycukor
125 g író
4 ek. tej
kevés liszt a kinyújtáshoz
eperlekvár és vaj

A sütőt 220 fokon bekapcsoljuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd belemorzsoljuk a hideg vajat. Az a cél, hogy finom morzsás keveréket kapjunk. Hozzáadjuk a cukrot.
Az írót (piacon vett házi tejfölt használtam helyette) elkeverjük a tejjel. A lisztes keverék közepébe mélyedést csinálunk és ebbe öntjük az írós-tejes folyadékot. A recept szerint kerek végű késsel kell összedolgozi a tésztát, én csak kézzel dolgoztam. Puha, kissé ragadós tésztát kapunk. Nem szabad túlgyúrni, mert kemény lesz a tészta.
A tésztát meglisztezett deszkára helyezzük, 3-4-szer még átdolgozzuk, hogy egyenletesen nyújtható legyen. És most jön a számomra legkedvesebb rész: kézzel dolgozzuk ki a tésztát 2-2,5 cm vastagságúra. (Ez kissé furcsán hangzik, de abszolút lehetséges.) 5,5 cm átmérőjű pogácsa-, azaz scones-szaggatót lisztbe mártunk és kiszúrjuk a sütiket. Eredetileg bordás kiszúró kéne, feltehetően a magyar pogácsaszaggató is kiválóan megfelel. A leeső részeket újragyúrjuk és abból is pogácsákat szaggatunk.
A kiszaggatott sütiket sütőpapírral bélelt vagy enyhén kivajazott és -lisztezett sütőlapra helyezzük és 10-15 perc alatt megsütjük.
A recept a Good Food Ultimate scones-a alapján íródott.

uk
Hungarian scones or English pogácsa?

We Hungarians tend to think, at least I always did, that our savoury snack, called pogácsa is unique to Hungarian cuisine. It turns out, however, that the ever-so English scones, consumed classically for afternoon tea, is very much related to our pogácsa. They have similarities but also differences. Whereas our pogácsa is always savoury, scones are most often eaten with sweet condiments. Another fascinating international bonding in gastronomy.

3 hozzászólás

  1. Ha más élelmiszert nem vesz az ember egy bizonyos madaras boltban, az íróért érdemes benézni.
    A csömöri madarasban kapható!


  2. Írót a Kaisersben is lehet kapni, de nem érdemes strapálni magunkat a beszerzéssel, a tejföl kiválóan megteszi. Ma reggelre a mélyhűtőből kaptam elő egy tálcával és nagyon jól működött, bár a Good Food azt írja, hogy készen kell fagyasztani.


  3. Ajaj, pogácsát mindenhol sütöttek már évezredek óta. A mi pogácsánk neve is a kaukázusi pagarcsból ered: http://www.angelfire.com/ne/OtthonIskola/rec11.html.
    De az észak-amerikai indiánoknak is van hasonló, a bannock.(http://allrecipes.com//Recipe/bannock/Detail.aspx) Ma is sütik, de régen a masszát egy faág végére formázták labda alakban, és aztán a tűz köré tüzdelték az ágakat úgy oldalasan, hogy a labdák a parázs fölött szépen megsüljenek, időnkénk megforgatva őket.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: