h1

A természet lágy ölén

2008/06/15

hu
Legelőször is szögezzük le: a piknik az egyik legjobb étkezés. Szoros versenyben (és egyben rokonságban) áll a villásreggelivel és az ötórai teával. És valódi multikulti jellegű evési forma, mint a felsorolt társai, hiszen egyikük sem tartozik az ősi magyar szokások közé. Ezzel tehát a legmesszemenőbbekig megfelelünk (mi itt ) a gourmandula ötletes és nagyon kedvemre való kiírásának.
Arról már volt szó ezen a blogon, milyen szigorú szabályai vannak a villásreggelinek. A piknik magam felállította szabályai nagyon hasonlatosak. Piknikre is háromféle étel kell: sós, édes és egy fakultatív harmadik, valamint kétféle innivaló: a gyerekeknek szörp, a felnőttektől pedig ne sajnáljuk az alkoholos italokat. A húsvéti tojás- és ajándékvadászat mellé szervezett piknikre rendkívül jól illik a pezsgő, erdei kiránduláshoz az enyhén lehűtött bor, játszótér melletti szülői lazításhoz – na ehhez nem ajánlok szeszes italt, mert milyen példát mutatna az a sarjaknak, ilyenkor igyuk mi is azt a bodzaszörpöt.
A piknikszabályzat további pontjai közé tartozik, hogy a piknikre sütni-főzni kell. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a szendvics nem piknikétel. Kivéve, ha a szendvics beltartalma sütés vagy főzés útján készült. Mármint a mi sütésünk vagy főzésünk, tehát az abált szalonna vagy a bolti kenőmájas nem ér. Csak a frittata, porchetta vagy a saját májas. Nálunk legalábbis, mert persze más úgy piknikezik, ahogy akar, nemcsak multikulti van, hanem elfogadás és tolerancia is.
A pikniken eldobható tányérokat és evőeszközöket nem használunk, mivel környezettudatosak igyekszünk lenni. Életünk és piknikünk megkönnyítése érdekében ezért olyan ételeket hurcolunk magunkkal, amelyeket kézzel lehet enni. Ha ez sehogy sem megy, néhány villa cipelése nem jelent nagy megterhelést, a dobozokat visszafelé pedig már csak üresen kell vinni. Micsoda könnyebbség is az!
A piknik, mint minden, ami a rendestől eltér, nagy felfordulással jár és a szülőknek sokat kell dolgozniuk vele, rendkívül gyerekbarát jelenség. Itt jegyzendő meg, hogy a piknik műfajilag meglehetősen amorf állagú, mert elkölthető játszótéren, saját udvaron, és akkor már nem nevezhető a klasszikus változatnak, mégis piknik az.
Az első és felületes elgondolással ellentétben a piknikhez egyáltalán nem kell jó idő. Az ideális piknikévszakok a tavasz és az ősz, a nyári hőségben éppenséggel egyáltalán nem lehet piknikezni. Azt már strandolásnak, vízpart nélkül szaunázásnak hívják. A zuhogó eső persze nem tesz jót a pikniknek, sőt, egyenesen agyoncsapja azt, de a jól megválasztott piknikhelyszínen be lehet húzódni valamely fedett helyre, ott falatozni, figyelni a szemerkélést és múlatni az időt kellemes társaságban, míg az eső eláll.
A fentiekkel összhangban egy finn női magazinból származó receptet osztok meg most, amely D barátnőm elnevezése alapján Pampuska néven szerepel a családunkban. Eredeti neve Mausteiset pikaleivät, lehet választani tetszés szerint a két név közül. (Figyelem! Skandináv szokás szerint szinte minden űrmértékben van megadva. Ha tudatilag idomulunk ehhez a gondolkodásmódhoz, már nem is olyan fura, sőt, ki lehet dobni a konyhai mérleget.)

mausteiset pikaleivät

Pampuska, azaz Mausteiset pikaleivät

8 dl liszt
3 tk. sütőpor
1 tk. só
1 tk. cukor
100 g vaj
2 dl tej
2 dl tejföl (eredetileg egy finn tejtermék, neve: kermaviili, svédeseknek: gräddfil)
Tetejére:
4-5 ek. pesto szósz

A szárazanyagokat összekeverjük, a vajat összemorzsoljuk velük. Hozzáadjuk a tejet és a tejfölt, majd mindent összekeverünk. Nem dolgozzuk agyon a tésztát, mert megkeményedik. A tésztából meglisztezett kézzel kb. 10 cm átmérőjű korongokat paskolunk, megkenjük pestóval, majd sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük és 250 fokos sütőben 12 perc alatt megsütjük.
És ha ezek után az az érzésünk támad, hogy már láttuk valahol ezt a süteményt, akkor elgondolkodhatunk az egymástól eltérő időben és helyen keletkezett ételek evolúciójának rejtélyein.

Piknikételek a Tintalevesen
Sós
Sajtos-körtés kosár
Sajtos minimuffinok tojásos vajjal és lilahagymával
Kenyérchips
Tapas (erős idegzetű időmilliomosoknak)
Petrezselymes-mandulás csirkesaláta
Kecskesajtos-bazsalikomos kenyér

Scones
Édes
Runeberg-sütemény
Feketeáfonyás-citromos friand
Banánkenyér
Diós csokitorta

uk
Picnic is one of the most enjoyable and versatile ways of consuming food along with brunch and the English high tea and it is also the topic of the current round of the Hungarian gastroblog event.

4 hozzászólás

  1. Teljesen jogos a piknik-szabálykönyv minden pontja – meg is könnyebbültem, hogy mindent teljesítettem belőle ;) (jó, a szörpöt nem, de gyerek sem volt ;) )
    Ah, a tészták közt valahogy annyi átfedés van a világon – nem csak egyszer találták fel a kenyeret ;) A pesto tényleg belevaló ebbe a finn szüleménybe? Mert azt spec. nem néztem volna finn terméknek (jó, az olaszok is német területről importálják manapság a bazsalikomot… ;) )


  2. Én is pont pesto-ügyben akartam érdeklődni.
    Bár én simán teszek mindenbe mindent.

    És az amorf állag stimmel:)


  3. Beatbull – Igen, például a pizza és a pide is egy nagy átfedés, nem beszélve a pitéről. Hát a pesto tényleg nem finn termék, azt én újítottam rá a finn szüleményre, amitől rögtön finnugor lett. És multikulti.

    Cserke – Én is nagyon simán tettem bele és nagyon illik hozzá. Csak sajnos úgy eteti magát a kis dög…


  4. Csatlakozom: ehhez biztosan finom lehet az általam olasz ételnek ismert peszto!
    A feltételek szerint én még nem piknikeztem.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: