h1

A francia lapcsánka

2008/06/30

hu
Az angol panna cotta és pogácsa után itt a francia lapcsánka, ami a rendkívül előkelő Shrimp beignet névre hallgatott, mígnem családom elé tettem, ahol is lelapcsánkázták. Könnyen kitalálható, hogy a kiskorú többség mellett ki tette a szarkasztikus megjegyzést, aki pedig egyáltalán nem ellensége a szlovák konyhának és a beignet-vel is igen hamar megbarátkozott.
fagyasztott csokihab után ezt az elegáns franszia nevű szerzetet készítettem el a Zsuzsától kölcsön kapott Sophie Grigson-könyvecskéből. Ami jó példa arra, hogy jó a színes mélynyomás, kemény fedél és sok fotó, de egyáltalán nem elengedhetetlen az élvezetes szakácskönyvhöz. És mivel most már engedélyem is van e vendégrecept közlésére, íme annyiban átalakítva, hogy rák helyett harcsát használtam.

fish beignet

Halas palacsintalepény

135 g liszt
1 ek. olaj
1 tojás, szétválasztva
150 ml sör (eredetileg lager)
350 g harcsafilé, vékony csíkokra vágva
olaj
tálaláshoz: durva szemű tengeri só, citrom

A lisztet tálba szitáljuk, a lisztkupac közepére mélyedést csinálunk és abba öntjük az olajat, a sört és a tojássárgáját. Annyi vízzel (2-3 dl), hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk, mindent csomómentesre keverünk. A tésztához adjuk a vékony csíkokra vágott harcsát, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk és amikor már forró, egy nagy kanállal halmokat teszünk az olajba. 3-4 halom fér el egyszerre egymás mellett. A halmok tetejét lelapítjuk és a lepényke mindkét oldalát barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük ki. Tálaláskor meg lehet szórni durva szemű tengeri sóval és meglocsolni citromlével.
Változat: a tésztába bele lehet sütni apróra vágott chilipaprikát, petrezselymet, lehet olaszosra venni (parmezán, olajbogyó) vagy ázsiaira (korianderzöld, reszelt gyömbér). A tészta lehet tejjel készült sűrű palacsintatészta is.

uk
Sophie Grigson’s Shrimp beignet

The author confesses to being addicted to this dish which I can understand. Easy and tasty this one, what’s more tastes great cold too, so it makes a great leftover-breakfast. And the little booklet this recipe comes from is a shining example for a cookbook not necessarily having to be hardback, in colour and bulky. You can make an impression in a small booklet.

 

3 hozzászólás

  1. Hát ez biztosan finom lehet.
    A hallal csak a szálka miatt van gondom – filé vásárlásában nem reménykedem, kiszálkázni szintén nem: marad a ‘valami más’.
    Mit javasolsz?


  2. Nagyon finom! Állandó műsorszám lesz nálunk. Ami pedig a halat illeti, a filé valóban drága, de ehhez nem kell belőle sok, ezt a 35 dekát meg lehet időnként spendírozni, vagy azt is szoktam csinálni, hogy csökkentem a mennyiséget, 25 deka is kiválóan megfelel, csak még vékonyabb csíkokra kell metélni.


  3. Nemrég találtam meg a recepted, megcsináltam, nagyon finom :)
    Kipróbáltuk harcsával is meg rákkal is, harcsával sokkal finomabb volt.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: