h1

Hagyománytisztelet

2008/07/24

hu
Mondhatni, túlzott hagyománytisztelet. Mert én itt hiába próbálkozom mesés újdonságokkal: olasz túrós-diós tortával, diós csokitortával, vagy éppen mennyei fagylalthabbal, mi fogy el kettő perc alatt, míg a felsorolt csemegéket kerülgethetem napokig? A teljesen átlagos, szokványos, unalmas és semmiféle újdonságot vagy kihívást nem nyújtó meggyes piskóta. Vagy szilvás. Vagy sárgabarackos. Igen, az, amit a műveltebbek egyensúlytésztának hívnak és anyáink minden klasszikus receptkönyvében szerepel. És ezért engem egyáltalán nem izgat…na, ha nem lenne rá mindent elsöprő társadalmi megrendelés a családban.
De most kifogtam a gasztronómia evolúcióját megakasztó maradiakon: Nigella eredetileg áfonyás receptjét alkalmazva átalakul a tészta, ám az ízélmény ugyanaz lehet, mert ez is rekordidő alatt szokott elfogyni.

meggyes piskota p

Meggyes piskóta

20 dkg vaj, olvasztva
20 dkg liszt
1 tk. sütőpor
20 dkg cukor
3 tojás
reszelt narancshéj (ha kapunk biót)
pár csepp narancsvirágkivonat (arab élelmiszerboltokban kapható)
Tetejére:
20 dkg kimagozott meggy (vagy szilva vagy sárgabarack)
2-3 dkg szeletelt mandula
1-2 ek. kristálycukor

A vajat jól kikeverjük a cukorral, majd egyenként a tojásokkal. A keverékhez adjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a narancshéjat (ha használunk) és a narancsvirágkivonatot. A tésztát kivajazott, kilisztezett sütőedénybe öntjük, elegyengetjük. A tetején elterítjük a gondosan kimagozott gyümölcsöt, amit megszórunk szeletelt mandulával, arra pedig kristálycukrot hintünk, hogy sütés közben szépen karamellizálódjon. 180 fokon sütjük olyan 40 percig.

uk
Too Much Tradition
By too much tradition I mean the absolute negligence of such gems as Gennaro’s ricotta and nut cake, Nigel’s walnut and chocolate cake and Sophie’s frozen chocolate mousse by my family. They prefer the ordinary and the traditional, like cherry/plum/apricot pie which I managed to twist around so that it wouldn’t be so utterly boring for me to prepare. I used Nigella’s recipe which has orange blossom water inside the dough and almond slices on the top.

3 hozzászólás

  1. Khm, ez a jelenség valahogy ismerős nekem.


  2. Zsuzsa – Az újítóknak mindig nehéz dolguk van…


  3. Hát igen, ez nálunk is.
    Kezdetben vala a póréhagymás lepény. A gombás pirog. A zöldséges kínai tészta.
    De nem.
    Mi marad?
    Nálunk a paprikáskrumpli, a húsleves, hát így van ez.
    Építkezés közben mit mondjak, jól is van ez így :)))



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: