h1

A paradicsomszállító

2008/08/27

A nyár utolsó napjaira biciklim paradicsomszállító járművé vált. Teljes terheléssel nem tudtam lefényképezni technikai okokból, mert akkor egy óriási szatyor, amelyben mintegy tíz kiló lucullus paradicsom utazott, kiborult volna, nem beszélve a gyerekülésben utazó legkisebbről, aki szintén. Így is elég szép látványt nyújt a sok paradicsom a kosárban, bár lehet, hogy csak számomra afeletti nagy büszkeségemben, hogy sikerült hazaegyensúlyozni a húsz kiló paradicsomot és a tizenöt kiló gyereket kiborulás nélkül. És a hősies küzdelemnek még nem volt vége! A nyaralás utolsó napjai (remélem, más családban is) azzal telnek, hogy hisztérikusan próbáljuk bepótolni, amit egészen odáig “hol van még a szeptember!” felkiáltással elodáztunk. És nagy a csodálkozás, hogy a bádogos a hátralévő két napban nem átall máshol elfoglaltnak lenni, a kitűzött tíz kerékpártúrából felet tekertünk le, a fiúknak tervezett főzőtanfolyamot legyőzte a horgászat, és egy egész láda üres üveg áll még a polcon, holott minden évben azért főzünk be, hogy a befőttesüvegeket maradéktalanul kitöltsük.

Energiahatékony tartósitási eljárás

Energiahatékony tartósítási eljárás

Felemás is lett ez a last minute befőző akció. Az ismét felélénkült naptevékenység elbizakodottá tett és az Alföld helyett Szicíliában éreztem magam. Ahol én voltam, ott három augusztus végi napsütéses nap nem, nem és nem elég a paradicsomszárításhoz. A négy tálcányi paradicsomból a fele megpenészedett az esti behordások alatt, a megmaradt részeket a végén sütőben voltam kénytelen kiszárítani, amely szárítás felénél már eszembe is jutott, hogy a sütő ajtaját nyitva kell tartani a kívánt cél elérése érdekében, mert persze az eszem máshol járt, készült a ketchup, a paradicsommártás és az édes chiliszósz. A végén azért maradt annyi szárítmány, hogy elkészíthetném Ch&V remeknek tűnő lepényét, ha sikerül továbbra is titokban tartani a szárított paradicsom rejtekhelyét szemfüles családom előtt, mert bizony ez az aszalt paradicsom nyersen is nagyon finom, kifejezetten eteti magát, mint az a csúnya chips.

Félig száritott paradicsom

Félig szárított paradicsom

Másik óriási kudarcom a paradicsommal, hogy 18 üveg paradicsomszósz az elkészítés másnapjára megromlott. Felforrt, kifelé próbált törni, szénsavas lett, hogy miért, fogalmam sincs. Készítettem előtte fokhagymás paradicsomszószt, készítettem utána fokhagymás paradicsomszószt, és ez a közbülső ment tönkre. Persze ez volt a legnagyobb eresztés. Hiába, még kezdő vagyok. Tavaly is megtörtént ez velem egy adaggal, több adag viszont tavaszig kiválóan kihúzta. Van egy feltevésem a történtekkel kapcsolatban, de az olyan tudománytalan, hogy elő sem hozakodok vele. Talán jövőre bizonyosságot szerezhetek.
A pozitív végkifejlet jegyében jöjjenek a sikeres projektek. Rengeteg (nem megromló) fokhagymás paradicsomszósz készült, egy adag kéthagymás is, újdonságként pedig fantasztikus ketchup, amelynek receptje nemsokára következik.

A tavalyi paradicsomlekvár receptje itt. Idén nem készült, pedig nagyon finom volt.

Nemcsak az ősz és az iskolaév kezdődik, hanem új koncepció is a Tintalevesen. Internettanácsadómmal és webstylistommal folytatott konzultáció eredményeként a Papírgaluska naplóbejegyzéseit is itt lesznek, egyúttal szünetel az angol nyelvű összefoglaló. Aztán majd meglátjuk.

Reklámok

4 hozzászólás

  1. Eszter, az említett édes chiliszósz receptjéhez hozzájuthatnék? Léccci, léccci:-)))


  2. Gabojsza, az édes chiliszósz valóban nagyon vonzó, az első verziót csak saját kútfőből csináltam olajjal, sóval, borssal és nádcukorral, a chilit meg nagyon felaprítottam hozzá késsel. Most látok azonban egy rendkívül érdekes receptet: http://pakosztos.blogspot.com/2008/08/paradicsomos-csilidzsem.html, a következő adag chiliből, ami immár thaiföldi (ejnye-bejnye), ez a recept lesz.


  3. óh, Te szegény, együttérzek a felpezsgő paradicsom miatt…:(((

    nagyon jól néz ki viszont ez a bicikli-kosárnyi paradicsom!


  4. Reni – Köszönöm az együttérzést, szerencsére azóta a nagyobb adag többi paradicsomszósz nagyon jól bírja, ami vigasztal.Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: