h1

Az utolsó füge

2008/11/17

A globális felmelegedés egyik jótékony hatása, hogy a fügebokrunk egyre többet és hosszabban terem. Az elnyúló vénasszonyok nyara is kedvezett a termésnek, de most már valóban az utolsó, keservesen beérett és ennélfogva meglehetősen picinyke példányokat szüreteltük le. Augusztustól tervezem a látványosabbnál látványosabb, a különlegesebbnél különlegesebb fügekreációkat, de a folyamatos és bő fügetermés ellenére sosem volt egyszerre annyi alapanyag, hogy pl. valami kreatív lekvárt főzhessek. Valahogy mindig eltűntek a fügék, ideadtunk belőle, odaadtunk, meg be is kapkodtuk őket. De ez az utolsó adag szerencsére nem is olyan édes, hogy ne lehetne ellenállni azonmódon való elfogyasztásának, így maradt belőle a vasárnapi desszerthez.
Ilyen desszertek szerepelnek Nigel Slater itt megénekelt könyvében és az ehhez hasonló összerakós receptekről mondta a szerző az idézett, nem nagyon elnéző mondatot.

Sült füge

10 db füge, félbe vagy negyedbe vágva
2 db alma, hámozva, cikkekre vágva
fél citrom leve
3 ek. méz vagy barnacukor
3 dkg mandulaforgács
öntethez:
2 dl házi tejföl vagy mascarpone
2 ek. méz vagy barnacukor

 

Az almacikkeket sütőtálba lerakjuk, meglocsoljuk a citromlével. A fügedarabokat az almára rakosgatjuk és 180 fokos sütőben puhulásig sütjük. Ekkor meglocsoljuk a mézzel vagy barnacukrot szórunk rá, majd a mandulaforgácsokat. Aranyszínűre sütjük.
Sütés közben összekeverjük az öntet hozzávalóit.
Hidegen és melegen is jó, a meleg sült gyümölcs és a hűvös öntet érdekes kontrasztot alkot.

3 hozzászólás

  1. Szia!

    Aziránt szeretnék érdeklődni,hogy milyen fényképezőt használsz.Nemrég nyitottam egy blogot és szeretnék képeket is tenni rá de hezitálok még a gépet illetően.Válaszodat előre is köszönöm.Ági


  2. Nem hagyhatom szó nélkül: Aha, szóval fügét mutatsz nekünk?

    :-)))))


  3. Kedves Ági! A kérdésedre nem vagyok méltó, a fényképezőgépem pedig említésre sem, azért elmondom: Panasonic Lumix DMC LZ8. Ajánlom Neked Dolce Vita idevágó postját: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2008/01/tapasztalatok-az-telfotzsrl.html. Jó blogolást!
    Hobbiszakács – Igen és ha még az legeslegutolsó fügét is sikerül levarázsolnom a bokorról, akkor mutatok többet is.



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: