h1

Biohétvége

2009/04/27

Nem kell sokat győzködni bennünket ahhoz, hogy a környékünkön rendezett kakasszépségversenyen, borünnepen, halasnapokon részt vegyünk, összeütnek két cintányért és mi ott vagyunk, mert mindig reménykedünk abban, hogy megütjük a főnyereményt, azaz rátalálunk a közelünkben működő boltra, termelőre, sütőre, főzőre, rokonlélekre, akivel azután boldogan elvagyunk az idők végeztéig. Hát ha még azt hirdetik meg, hogy biovásár lesz a Hortobágyon! Gyanakodhattunk volna az időpontra, szombaton minden valamirevaló biotermelő a több mint bejáratott Csörsz utcai biopiacon van, úgyhogy akármennyire is elfértek volna jobban a Hortobágyon, ide sokkal kevesebb jutott belőlük. A világért sem akarok negatív lenni, jó, hogy ilyen rendezvények vannak és a magyar pusztát betölti a fenntartható fejlődésről szóló előadás, áttörést vagy akár hatékony ismeretterjesztést mégsem remélhetünk, ha a gazdasszony nem tudja megkülönböztetni az email-címet a honlapcímtől és nem akarja eladni a vasszeget is. Mert akiből tizenöt perc alatt kell kicsikarni egy kiló tönkölylisztet, majd többi portékáját be sem mutatja, az ne költse keserves munkával megkeresett pénzét helypénzre, igazán kár érte.

Teknővájó munkában

Teknővájó munkában

Nem volt kár a mesterekért, akik nyilván biovasat ütöttek és bioteknőt vájtak nyilván választékbővítési céllal. A kovács olyan tiszteletet parancsoló alak volt, hogy senki a közelébe sem mert menni, a teknővájó szelídebb mestersége azonban lehetővé tette a kommunikációt. És a tanulást, miközben figyeltük, hogyan készít el a helyszínen egy fatálat. Elmondta, hogy nyárfával dolgozik, mert annak nincs íze (húha) és azért hívják a szakajtót szakajtónak, mert onnan szakajtották a kelő tésztából a formázandó kenyérdarabokat. (Városi lány vagyok, na.)

Emberek diskurálnak, asszony lepcsánkát süt.

Emberek diskurálnak, asszony lepcsánkát süt.

Az ételválasztékot a pusztai környezethez igazították és erősen a pörkölt irányába tolták. Pörkölt volt szürkemarha lábszárából, birkából, és még néhány húsféléből. Bográcsban készült a slambuc is, egyedül az innovatív és kommunikációban is páratlan Virágoskút újított cukkinis lepcsánkával. Friss zöldség egyáltalán nem jutott ide a Csörsz utcából, volt viszont kiváló kecskesajt Békésből.
A hétvégi biovásár tehát ugyanazt a képet mutatta, mint a műtrágyás választék egész évben a nagy magyar alföldön: ott ülünk a közepén, a jó fekete föld tetején, de a választék Pestre kerül, meg sem nagyon áll korábban. A boltokba pedig a nagybani piacról hozzák az árut, éppen ugyanazt, mint az egész országba. Új felfedezést sem tettünk, nem hemzsegnek az ismeretlen biotermelők, akikre rávethetnénk magunkat.

Főznek és kóstolnak - pörkölt minden mennyiségben

Főznek és kóstolnak - pörkölt minden mennyiségben

Hogy derűlátó hangsúllyal zárjam a beszámolót: gazdagabbak lettünk egy szakajtóval (háromból másfél gyerek fér bele), egy kiló tönkölybúzával (megdolgoztam érte, de szorosabb kapcsolatot nem sikerült kötnöm a termelővel, pedig közel lenne hozzánk) és egy lágy ízű, selymes állagú Diós-tanyáról származó kecskesajttal. És néhány környékbeli termelő adataival, akik a befőzési szezon vészes közeledtével számíthatnak zaklatásomra.

Még a körhinta is bio.

Még a körhinta is bio.

Reklámok

6 hozzászólás

 1. Rendezhettünk volna egy gbt-t, véletlenül én is arra jártam!


 2. Nahát! Kellene valami gasztroblogger-ismertetőjel, amit csak mi ismerünk, de mi csalhatatlanul felismernénk egymást.


 3. Mi meg ezen a hétvégén megyünk :-)
  Báránd a fő célpont ugyan, de hazafelé (újra) útba ejtjük Hortobágyot, mert a gyerekek imádják!
  Nem is tudtam, hogy Te is arrafelé laksz!!! Lehet tudni, pontosan merre? :-)
  Niki


 4. Niki, a pusztai állatfarmra feltétlenül menjetek el, ha még nem ismeritek, az én gyerekeim rettentően élvezték. Mi Sarudon vagyunk, de nem mindig.


 5. Már kétszer jártunk ott, de az állatfarmon még nem jártunk. Egyszerű megtalálni?
  Niki


 6. Nagyon egyszerű, a híd előtt (Tiszafüredről jőve) ki van táblázva és látszik is a pusztában. Jó hétvégét!Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: