h1

Tök és citrom

2009/08/03

Délelőtt csillagtök-cukkini-almadzsem készült, nem sok, csak éppen annyi, hogy a fennmaradt tökkészleteket felhasználjam. Az ötvenfokos konyhában rövid látogatást tevő férjem megjegyezte, hogy szerinte még érkezik újabb tökszállítmány a szomszédból. És tényleg! A szomszédok nem viccelnek, amennyire meg tudom ítélni, csakis tökneműeket termesztenek, de azt nagyon sokat. És hogy mit csinálnak vele? Megkérdeztem: kirántják. Amikor adtam a töklekvárból, annyira örültek, hogy a hűtőszekrénybe akarták tenni. Mondtam, hogy nem kell, csak ha már kinyitották. Aztán persze lehet, hogy betették, nem bíztak meg az ilyen fura lekvárokat főző városi népekben.
A tököt azonban rendületlenül szállítják. Én meg annyira rákattantam a dologra, hogy alig várom az újabb és újabb kihívást – tök formájában. A tök ugyanis teljesen íztelen jószág, hálás, ha minél karakteresebb ízekkel párosítják (ahogy Ízbolygó is tette). Régen csodálom a különböző citrusdzsemeket és három biocitrom birtokában a tökáldásnak köszönhetően juthattam a legközelebb az angol marmalade-élményhez.  Hiszen feltehetőleg életemben soha nem lesz annyi biocitromom, hogy abból főzzek lekvárt.

Csillagtök-tök-cukkinidzsem biocitromhéjjal

2600 g csillagtök-tök-cukkini kb. egyenlő arányban, tisztítva, kockára vágva
500 g kristálycukor (ez kb. 20%-os cukortartalom a gyümölcshöz viszonyítva, ennél lejjebb egyelőre nem merek menni)
3 biocitrom héja, a fehér rész gondosan levágva, julienne-re vágva
2 biocitrom leve
kis darab gyömbér, julienne-re vágva
fél rúd vanília, magjai kihúzva, 2 cm-es darabokra vágva
1 cs. dzsemfix 3:1 (ha sűrűbbre vágyunk, akkor 2 zacskó)

A tököt a cukorral lefedve feltesszük főni, időnként megkeverjük, nehogy leégjen. Közben 8 db 3,7 dl űrtartalmű befőttesüveget a 200 fokra melegített sütőbe helyezünk, a fedeleket alaposan elmossuk és tiszta konyharuhán tároljuk felhasználásig. (Nálam kevésbé opportunisták ki is főzhetik.)
Amikor a tök kezd levet ereszteni és szétesni, fém botmixerrel kissé összetörjük (ízlés szerint, lehet teljesen simára is turmixolni), majd hozzáadjuk a dzsemfixet, citromlevet, citromhéjat, gyömbért és vaníliát. 4-5 perc rotyogtatás és rendszeres kevergetés után lehet a forró üvegekbe tölteni (ehhez nagyon jó szolgálatot tesz a széles szájú tölcsér). Az üvegre szorosan ráhúzzuk a fedelét, majd fejjel lefelé fordítva tároljuk hőálló felületen negyedóráig. Ezzel a módszerrel a következő tavaszig-nyárig minden lekvárom eláll.

4 hozzászólás

  1. Húúú, ez a citromos téma is nagyon jó!
    Nekem is eszembe jutott, hogy futnék még egy kört szilva-tökkel.


  2. Eddig a csillagtökről egy jól irányzott rúgást követő csillaglátás jut eszembe. Utána a kapros főzelék. Mostantól a lekvár.

    Quo vadis culina?

    :-)))


  3. jut=jutott


  4. Ízbolygó – Feltétlenül fussál,nagyon kiváncsi vagyok rá!

    Hobbiszakács – Rendkívüli módon örülök, hogy hozzájárultam a csillagtökről alkotott képzeteid bővítéséhez. Nagyjából ez a cél:)



Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: