h1

Kedves A!

2009/11/18
Igazán nagy megtiszteltetés, hogy végre-valahára elolvastad a blogomat, még ha csak a cassoulet receptje iránt kutatva is. Örülök, hogy ilyen mély nyomot hagyott bennetek a tavaly őszi élmény, amit viszont azóta sem tettem fel ide, többek között azért, mert a helyzet a cassoulet-val bonyolult.
Ugyanis az a helyzet vele, és ezért nem tudtalak a múltkor sem recepttel ellátni, mert azt nem nagyon lett volna okos elküldenem az elmeállapotom megkérdőjelezésének veszélye miatt. Még Anthony Bourdain is, aki pedig nem sokat vacakol, kétnaposra írja, Julia Childnál három nap. Elég durva. Nálam így néz ki a cassoulet:
Annyiban meg kell kezdeni előző nap, hogy a babot (személyenként olyan 10-15 dekát) be kell előző este vagy legkésőbb aznap reggel áztatni. A bab eredetileg fehér száraz bab (vajbab a neve?), de nem mondom el senkinek, ha tarkababot használsz.
Végy személyenként egy libacombot. A fölös zsíros cafatokat farigcsáld le (nem dobjuk ki, töpörtyűt és zsírt csinálunk belőle), a húson maradó zsírt rácsosan vagdosd be. Egy vastag aljú serpenyőt nagyon megforrósítasz és először a bőrös oldalán, majd a másikon elősütöd a combokat. Bőrös oldal 5 perc, másik oldal 4 perc. (Tűzhelyet nagytakarításnak alá kell vetni, bocs. Elősütés nélkül is lehet csinálni, de nem érdemes.) Ha ez megvan, combok megs
óz, félretesz.
Most előveszel egy nagy lábost, ha van öntött vas (ezt a franciák cocotte-nak hívják, ebből is látszik sajátos viszonyuk a főzéshez), az az ideális.

Két-három evőkanál zsírt olvasztasz benne (a töpörtyű alól vagy idelöttyintesz a serpenyőből a combokból kisült zsírt), rádobsz két fe
lkockázott hagymát, apróra vágott fokhagymát ízlés szerint. Amikor kezd üvegesre párolódni a hagyma, jöhet mellé a karikára vágott sárgarépa (mondjuk kettő), zellerszár, egy fehérrépa (ez nem fontos), ezeket is kicsit megforgatod, hogy mindenütt bevonja az olaj, kicsit átvegyék az ízeket. Pirítani picit lehet, odaégetni nem!
Sütőt bekapcsolod 180 fokra. Erre a mindenre rápakolod a combokat, a combokra ráöntöd a babot, teszel egy kis bouquet g
arni-t (magyarul egy ág rozmaring, pár ág kakukkfű), két-három felszeletelt paradicsomot vagy fél doboz polpa di pomodorót (K@isersban kapható), nem kell elkeverni, csak kicsit összerázogatni. Borsozod. Felöntöd egy kis borral (vörös vagy fehér lehet, mindkettő megy a libacombhoz) és annyi vízzel, hogy ne lepje el, de majdnem. Legyen majd leve, de ne ússzon.
Amennyire ez emberileg lehetséges, hermetikusan lezárod, be a sütőbe. Két órán keresztül rá se nézel, aztán lehet nézegetni, hogy mennyit kell még sülnie, hármat biztos, de talán többet is. Végén sózod.
Ropogós baguette-tel kell enni. És borral. Kiváncsi vagyok, hogy sikerül!”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: