Segítsüti 2012 tavasz
2012/03/30Ma kezdődött és április 2-án hétfőn 16 óráig tart a gasztrobloggerek jótékonysági akciójának tavaszi fordulója. A márványos brownie, a kakukkfüves almás és a fehércsokimázas barnasörös csokoládétorta után ismét csokis süteménnyel próbálkozom. Idén a Gézengúz Alapítvány javára gyűjtünk, az alábbi torta mellett még 26 pompásnál pompásabb süteményre lehet licitálni a Segítsüti oldalán.
Mézes csokoládétorta pirított fenyőmaggal és sóvirággal
Soknak tűnik a jóból, meg furcsának is, a méz, csoki, pirított fenyőmag és Maldon só kombinációja mégis harmonikusan olvad egybe.
8 személyre
75 g fenyőmag
125 g vaj, hidegen
180 g liszt
1 tojássárgája
Csokoládékrém:
0,5 dl méz
200 g étcsokoládé (min. 70%)
75 g vaj
1 dl tejszín
1 tojás
1 csipet só
A tetejére:
30 g fenyőmag 1 tk. sóvirág (pl. Maldon)
A tálaláshoz:
2 dl crème fraîche
2 dl tejszín
1. Az összes fenyőmagot megpirítjuk, 75 grammnyit durvára vágunk vagy mozsárban megtörünk.
2. A vajat kockára vágjuk és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a liszttel és a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a fenyőmagot.
3. 28 cm átmérőjű tortaformába nyújtjuk a tésztát oly módon, hogy körben kb. 2 cm-es pereme legyen, villával megszúrkáljuk, majd 25 percre hűvösre tesszük.
4. A sütőt 200 fokra melegítjük. A tésztát kb. 10 perc alatt addig sütjük, míg kis színe nem lesz. Hűlni hagyjuk.
5. A csokoládét apró darabokra törjük, a tejszínt felmelegítjük és a csokit a vajjal együtt felolvasztjuk. A meleg, de nem forró masszához adjuk a felvert tojássárgákat, tojást, mézet és sót. A csokikrémet csomómentesre keverjük.
6. A kihűlt tésztát megtöltjük a csokoládékrémmel és a tortát 15 percre visszatesszük a sütőbe.
7. A már nem folyós, de kissé még remegős krémmel töltött tortára szórjuk a fennmaradó fenyőmagot és ízlés szerint a Maldon sót.
8. A habosra kikevert tejszínes krémmel tálaljuk.
Forrás: Allt om mat online
Tetszik ez az új blog!
Szerző: "saját levében" 2012/03/30 at 16:59A kollegina milyen vicces:)
Szerző: Eszter 2012/03/30 at 20:01Reblogged this on Blogtallózó.
Szerző: M&M 2012/03/31 at 14:35[…] Segítsüti 2012 tavasz This entry was posted in Uncategorized and tagged Tintaleves by admin. Bookmark the permalink. […]
Szerző: 2012-03-30 12:33 CETMa kezdődött és április 2-án hétfőn 16 óráig tart a gasztrobloggerek jótékonysági akciójának tavaszi fordulója. A márványos brownie, a kakukkfüves almás és a fehércsokimázas barnasörös csokoládétorta utá 2012/04/27 at 12:09[…] Segítsüti 2012 tavasz Posted on 2012-03-30 by sofarhu […]
Szerző: Segítsüti 2012 tavasz | Gasztrosznobber 2012/04/27 at 12:44[…] Segítsüti 2012 tavasz Posted on 2012-03-30 by admin […]
Szerző: Segítsüti 2012 tavasz | Gasztrosznobber tester 2012/04/29 at 17:21[…] voltam, mert a Tintaleves blog szerzőjét, Esztert épp jókor, a tavaszi segítsütis nagy visszatérése alkalmával sikerült elcsípni. És hát ki más írhatna a finn hallevesről, […]
Szerző: A világ hallevesei VI. – Finnország – Finn lazacleves | Tarka Bárka 2012/06/12 at 05:58[…] voltam, mert a Tintaleves blog szerzőjét, Esztert épp jókor, a tavaszi segítsütis nagy visszatérése alkalmával sikerült elcsípni. Ki más írhatna a finn hallevesről, mint a […]
Szerző: A világ hallevesei VI. – Finnország – Finn lazacleves | Tarka Bárka 2012/10/04 at 11:09[…] tavalyi sós vonalat kiteljesítve idén teljesen sós süteményt sütöttem, amelyet a kedves leendő licitnyertes […]
Szerző: Segítsüti 2013 | Tintaleves 2013/04/05 at 11:13