h1

Kőleves olasz módra

2007/07/04

hu
A citromos spagetti olyan lehet az olaszoknak, mint a magyar népmesék kőlevese. Azzal a különbséggel, hogy ott legalább tészta akadt a szegényember konyhájában, nálunk csak víz. Ettől kezdve viszont itt is, ott is csak belekerül mindenféle jó. Mert a citromos spagettiben végül is csupán spagetti van meg egy kis citrom. Ha szegény szicíliaiak vagyunk, előbbi azért még akad a kamrában, vagy kiszólunk a nonnának a konyhába, hogy gyúrjon már egy kis tésztát és leszakítunk az útmenti citromfáról néhány szebb gyümölcsöt. Aztán már csak pár csepp olaj, pici vaj kell, egy-két gerezdnyi fokhagyma, kismaréknyi zöldfűszer, persze friss, de ha szicíliaiak vagyunk, csak az árokpartig kell menni érte, na meg egy kis szardella, kevéske kapribogyó, nehogy már azt se tartsunk otthon, vagy legfeljebb kunyerálunk a szomszédból (szicíliaiak vagyunk, emlékeztek!), a tetejére néhány morzsányi parmezán (vagy pecorino), nem több és már kész is a citromos spagetti, a képen rucolával:

citromos spagetti rucolával

Gyerek- és főleg anyabarát nyáron hűsítő és egész évben jóleső vacsoraétel nálunk. Forrás: saját emlékezet.
 

uk
Lemon spaghetti with rucola
There is a Hungarian folk tale about a poor man who cooks soup but doesn’t have any ingredients to it but a stone. Then gradually all kinds of other tasty food items apper and the stone soup turns out to be an almost gourmet dish. Lemon spaghetti reminds me of the same concept. Basically pasta and lemon but then this typical piece of cucina povera is enhanced by a little bit of this and that: olive oil, garlic, herbs, anchovy, capers etc. A refreshing summer pasta for all occasions.

Hozzászólás