h1

Éljen a paszternák!

2007/03/15


Nem, ez nem különbség-keresős játék lesz, hanem rehabilitációs. Visszaadjuk a paszternáknak elvesztett becsületét. Ehhez először is tudnunk kéne, hogy milyen ő. És egyáltalán melyik? Az alábbi képeken paszternák és fehérrépa látható egymás mellett. Meg tudjuk őket különböztetni? Alaposan meg kell őket nézni, a gyakorlott szemnek is enyhe kihívás ez, ám vannak egyértelmű ismertetőjelek.

parsnip vs parsley root 1     parsnip vs parsley root 2

A fehérrépával összehasonlítva a paszternák sötétebb árnyalatú, hajlamosabb vastagabbra nőni (ám ez relatív tulajdonság, nem minden esetben ad nekünk biztos kapaszkodót) és főleg a levéltőnél látható a mindent eldöntő különbség: a paszternák beeső, míg a fehérrépa csúcsos módon növeszti a leveleit.

Ezek után már nem okoz fejtörést a megkülönböztetés, ugye? Persze, ő a bal oldali (nem baloldali), a szokásos fehérrépa jobbra foglal helyet. Az ismerkedés után felvetődik a kérdés, hogy ugyan mire használjuk. Hát  minden olyasmire lehet használni, amire a fehérrépát. Hogy ez nem sok felhasználási mód? Valóban nem, ha a hagyományos módszereket tekintjük: húsleves és gulyásleves. Ráadásul elővigyázattal kell kombinálnunk fehérrépával, mert íze teljesebb (magyarul: van íze), viszont édes, így túlzott alkalmazásával a család hétvégi húslevesét hatékonyan tönkretehetjük.

Összehasonlítási alapként a krumplit ajánlom. Minden olyasmire használható, amire a krumpli: krémleves avagy leves, chips, püré, gratin, olajban sütött és vízben főzött módon ehető.

Visszakanyarodva a fehérrépához meg kell jegyezni, hogy bár ő nem szorul rá rehabilitációra, sőt, Magyarországon ritka meleg szeretet veszi körül, felhasználási módozatai meglehetősen szűkösek. A szűk teret a fehérrépa körül kitágítandó és a problematikába jobban belegondolva arra a következtetésre jutunk, hogy az alapban kétfunkciós fehérrépát legalább annyiféle módon dolgozhatjuk fel, mint a paszternákot és egyben a krumplit.

És bizony fel is dolgozzák azok, akik hasonló következtetésekre jutottak. Az egyik Zsófi, aki  egyenesen paszternákimádónak vallja magát. Bízom benne, hogy receptek tucatjaival fog hozzájárulni a paszternák reneszánszához. A másik Zsófi a fehérrépát juttatta mennyei magasságokba több receptjében is, pl. itt és itt, hozzásegítve az általa is hungarikumnak tartott zöldséget az egyhangú életvitelből való kitöréshez. Bátorkodom megjegyezni, hogy e két leves kiválóan elkészíthető paszternákból is. Magam nem találtam olyan pontot, amelyen a fehérrépa-paszternák felcserélhetőségi igazság megbukna, csupán mennyiségi tekintetben (ld. fentebb).

És ha már szédülés környékezi azt, aki idáig eljutott a paszternák-fehérrépa-krumpli körforgásban, tovább csigázom a kedélyeket. Ugyanis a paszternák ígérkezik a közeljövő zellerének. A nemzetközi sajtó rendkívül széles palettáján a Szabad Földtől (feb. 9.) a Good Foodig (2007. márc. részletesen foglalkoznak életmódjával és kedvenc időtöltéseivel. Előbbi sajtóorgánum pasztináknak hívja, utóbbi bemutat egy csúnyaságiverseny-nyertes példányt is.

Mindebből azt az egyértelmű következtetést vonhatjuk le, hogy a paszternák (és nem kevésbé a fehérrépa) nem foglalja el a zöldségek hierarchiájában az érdemei szerint neki járó helyet. Lányok, asszonyok! Változtassunk ezen: süssünk, főzzünk paszternákot!

Parsnip vs. parsley root

This time the content of this post in Hungarian and English is definitely very different. For us Hungarians parsnip is relatively unknown and absolutely underused whereas we have this weird tradition of eating parsley root. You say that parsley root is not edible. Well, if you particularly grow it, it certainly is. And it is indispensable from the traditional meat soup and goulash which is, to be emphasized for the umpteenth time, a soup, a soup, a soup.

Can you tell your parsnip from our parsley root on the pictures above? Parsley root is paler and has a cone-shaped stalk. This makes it the one on the left.

Parsnip and parsley root can be used quite similarly, except for the fact that parsnip has a more distinct, sweet flavour, so it should be added with utmost attention. While we religiously use parsley root in two soups, it doesn’t have a wide array of other recipes to star in, although it could be used just like parsnip or potato, ie. made into crisps, cream soups, mash, roasted or cooked eg. in a curry. So I’m calling out for a parsnip renaissance in Hungary and wish the rest of the world  got to know the merits of our parsley root.

12 hozzászólás

  1. Its good that you clear up this common misconception.
    However, I would like to add that using parsley root is by no means a “Hungarikum” – I have lived all over eastern Europe and found it used in Poland, Romania and other countries – also chiefly in meat broths and soups. I have lost count of the number of times similar Hungarian/Western Europe dichotomies have been misleadingly created. So its not correct to say “our” parsley root – Poles and Czechs are just as fond of it.
    A similarly underused vegetable in the English speaking world is the “kohlrabi” – karalábé. Most Brits don’t know what it is. I can’t speak for Americans.


  2. […] csak csatlakozni tudok Zsófi és Tintaleves lelkesedéséhez, valóban nagyon finom, egészen más kategória, mint a […]


  3. Steve – See my answer to your soup-comment. I must admit I don’t know much about Czech or Polish cuisines apart from those few clichés. What a shame. Need to do something about it.


  4. Mióta megismertem a paszternákot elöszeretettel használom, de nem mellőzöm a petrezselyem gyökeret sem, mert együtt nagyon kellemes ízhatás érhetö el.


  5. Én még sosem ettem de kíváncsi vagyok az ízére, és arra is, hogy a piacon mit kell mondanom, ha kettőt kérek (tehát mi ennek a többesszáma)?


    • Bocsánat, hogy nyelvtani fejtegetésbe kezdek a paszernákkal kapcsolatban, de ha két paszternákot kér valaki, azt nem kell többes számba tenni, mert a magyar nyelvben úgy helyes, hogy kérek két db paszternákot. Nem paszternákokat.


  6. Egy kérdésem lenne. Cukorbeteg vagyok, 66 éves, a kertben termesztek paszternákot, mert szeretem, de sehol nem találom mennyi szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. Ha válaszolnának rá, nagyon szépen megköszönném.Üdvözlettel: Groszmuk Józsefné.


    • Kedves Groszmuk Józsefné!
      A következő oldalon található információk szerint “paszternát szénhidrát tartalma – Pasztinák (más néven paszternák) – fehérje: 1,3 g, zsír: 0,4 g, szénhidrát 14,9 g, rost: 2,0 g.”
      http://cukorbeteg.wordpress.com/category/statisztika/
      Üdvözlettel: Szilvi


  7. Szeretném megkérdezni,hogy a paszternák levele fogyasztható- e. köszönet
    Margó


  8. Kérdésem az, hogy a paszternák egyenlő-e az édesgyökérrel?
    köszönettel Marika


  9. Olvastam, hogy a pasztinák fumarinokat tartalmazó hatóanyagából készített krém a vitiligo gyógyítására alkalmas. Igaz ez? S vajon hol lehet kapni?


  10. Szeretném tudni,hogy a paszternák levele fogyasztható, e ?



Hozzászólás