h1

Hagymalekvár elegánsan avagy nem

2007/02/12

 ---
Van, amikor nem vágyunk másra, mint egy falat jóra, apró kulináris élményre, amikor ital mellett elmajszolunk ezt-azt. Ez az elegáns felvezetés. A prózai pedig így szól: van, amikor ránk ömlik a lilahagyma és sürgősen kezdenünk kell vele valamit, illetve a valami enyhe kifejezést, mert két kiló lilahagymával nem lehet valamit kezdeni, azzal egy egész projektet kell indítani. Legalább. Hát ha kell, kell, ennyitől nem ijedünk meg, de mi legyen az? A szokványos hagymaimplementációs módozatok szóba sem jöhetnek, gondjainkat nem űzi el két-három fej hagyma távozása. Ide komolyabb eszközökre van szükség. Az ihlet Dél-Afrikából érkezett, ahol egy amúgy elég ellenszenves és lengén öltözött nő főz, szerencsére közben az országot is látni, ami lenyűgöző (lehet). Egyszer aztán hagymalekvárt főzött. Imádom a szokatlan dolgokat, amikor valamit nem arra használnak, amire rendeltetésszerűen való, vagy az ételben elvileg oda nem illő hozzávaló van (a nagyon extrém ügyek azért kíméljenek), szóval a hagymalekvár mindenképpen jöhet. A dolognak kicsit utánanézve arra kellett ráébrednem, hogy a hagymalekvár olyan szoros rokonságot tart a hagymachutney-val, hogy már-már szétválaszthatatlanok. Hálás leszek annak, aki a különbségre rávilágít. Mivel nem főerényem a türelmes bogarászás, feladtam a további kutatást és ezentúl mindkét néven fut ez a hagymaköltemény.

Hagymalekvár vagy -chutney
2 dl olaj
4 ek. barna- vagy nádcukor
2 kg lilahagyma
3 ek. balzsamecet
só, bors
(A mennyiségek csökkenthetők, elvégre nem mindenki kerül ekkora hagymaválságba.)

Az olajon kissé megfuttatom-olvasztom a cukrot, majd rádobom a felszeletelt hagymát. Hosszú-hosszú ideig főzöm, mindaddig, míg a levét elfőtte, a hagymaszálak pedig sötétlilás-barnás színben pompáznak és kissé karamellizálódtak. Ekkor rálöttyintem a balzsamecetet, megkeverem, nézegetem, sózom-borsozom és ha kóstolás után elégedett vagyok, kész is.  
Elkészíthetjük apró szendvicsként barnakenyérre kéksajttal, brie-vel vagy camembert-rel, de társasjátékká is alakíthatjuk a vendéglátást: az asztalra kipakoljuk a hozzávalókat, és mindenki maga készíti el a hagymás-sajtos falatkákat.

--- 
 
Kiváló ajándék szép üvegbe töltve, mellé lehet adni a szükséges hozzávalókat is.

--- 


P.S. Úgy döntöttem, hogy egyelőre mégsem írok Az Étteremről, Ahol Rágyújtott a Pincér. Adok még egy esélyt.

---
Onion jam

There are times when you don’t need a three-course gourmet meal, just a small nibble or something to go with a bottle of wine for an evening with friends. And then there are times when your larder is flooded with an abundance of red onions and you just have to come up with some solution to get rid of them before they get rotten or stale or both. Whether it’s the first (elegant) or the second (everyday) situation, onion jam is here to help out.The difference between onion jam and onion chutney still remains a mystery to me, any information on the issue is very welcome.

Onion jam (or chutney?)

200 ml oil
4 tbsp demerara or cane sugar
2 kg red onion
3 tbsp balsamic vinegar
salt and pepper to taste
Heat the oil in a saucepan, add sugar, cook for a while, then add sliced onion and cook for quite a period of time until almost all juices have evaporated and it is all nice deep brownish purple and caramellized. Add balsamic vinegar, stir around, season to taste. Serve with blue cheese, brie or camembert, in fact, almost any cheese. Or give away nicely bottled as a homemade foodie gift.

16 hozzászólás

  1. This sounds like a winner on goat’s cheese as well! as to the jam and chutney I have no idea, maybe you use more spices in a chutney?


  2. Szia, jól hangzik. Jól látom, egyáltalán nem adsz hozzá vizet, csak a saját levében fő? Te milyen olajjal csináltad?


  3. fogalmam sincs (sajnos, ki nem állhatom a lekvár jellegű ételeket), de eztet találtam:
    http://href.hu/x/2ail
    http://href.hu/x/2aik


  4. Ilva, goat’s cheese is definitely a good idea. And yes, chutney surely has a lot of exotic spices in it. But is there anything else? Like cooking technique?

    Zsuzsa, vizet egyaltalán nem kell hozzáadni, bőven elég időbe telik a saját levét elfőzni. Közönséges napraforgóolajat használtam, amit persze lehet cifrázni és olivát alkalmazni.

    t3v, köszi a linkeket és hogy megkerested őket annak ellenére, hogy ki nem állhatod ezt a műfajt. A világért sem akarlak rábeszélni, csak felvetem, hogy a lekvár helyett esetleg fogd fel chutney-nak…


  5. Kedves Eszter!

    Meg tudnád mondani, hogy kb. hány óra alatt, és mennyire lassú tűzön készül? És meddig áll el kb.? HA most megcsinálom kitart vajon karácsonyig valahogy? Köszönöm!


  6. Kedves Bogyó! A legalacsonyabb tűzön érdemes elpárologtatni a nedvességet a hagymából és szerintem olyan órácska lehet, de persze ez függ a hagyma folyadéktartalmától, a csillagok állásától stb. Szerintem kitart karácsonyig, tedd ki az erkélyre vagy a frigóba. Majd mesélj, hogy sikerült.


  7. Figyi, olajjal csak buzik sütnek-főznek. Nem megbántásból mondom de tényleg, ha komolyan veszed magad akkor nem teszel ilyet. Max. palacsintához jó, meg mélysütésre. Pácolásra is citromos olívaolajat használj.

    VAJ!!!! VAJ!!!! VAJ!!!!

    Hatalmas különbség! Ha félsz hogy rádavasodik akkor főzd ki – ghí vagy ghee a neve külföldiül, az Alföldön főzőttvaj-ként ismerték). Veszel egy kiló vajat, és egy csomó ideig lesz főzöttvajad, sütésre a legjobb.

    Éttermekben iszonyú sok vajat használnak fel, nem véletlenül. Felejtsd el az olajat, majdnem olyan tré mint a margarin (amit még süteménybe sem érdemes tenni, inkább valami semleges libazsírt vagy vajat). Köszönöm a figyelmedet.


  8. Lappali – Még át is gondolnám, amit írsz, de a stílusod olyan minősíthetetlen, amit civilizált, vajjal sütő-főző ember nem használ. A további hasonló alpári kitételeket használó kommenteket törlöm.


  9. Talán ha a konyhaművészetet is oly komolyan vennéd mint a pc szóhasználatot akkor nem hergelem fel magam annyira hogy megpróbáljalak felvilágosítani. Ha pedig a stílus meggátol abban hogy őszinte és jóindulatú tanácsokat átgondolj esetleg elfogadj akkor megérdemelnéd hogy életed hátralevő részében mindenre egyedül kelljen rádöbbenned.

    Nőként pláne nem értem miért sértő számodra a buzi kifejezés, az általam ismert homokosok többsége olajjal főz(ött). És nem sértő számukra a buzi szó. Tudtommal igen sok melegaktivista is használja, épp azért, hogy a szó tabu jellegét megszüntessék, tompítsák a szó élét, ezáltal a fogalmat is elfogadottabbá tegyék. Szóval légy szíves ne köss bele olyasmibe amihez nem értesz, az uszulással épp a társadalmi csoportjuk elfogadottsága ellen teszel.


  10. Te jó ég. A vitát a magam részéről nem folytatom.


  11. khm…
    Hadd szóljak bele (nem mint meleg, hanem mint gyakorló főző), de van amihez nem jó a vaj, akár tisztított, akár nem. Ilyenek a hidegen tálalt dolgok, a vaj kis szemcsékben kicsapódik, egyszerűen nem gusztusos.


  12. Nagypapi – Igen, pontosan ez az érv következhetett volna egy civilizált párbeszédben.


  13. Szia!
    Remélem még figyeled a hozzászólásokat!
    Ha még emlékszel rá… 2 kiló hagymából mekkora mennyiség jött össze? Gondolom azért elég rendesen összeesett a végére.
    Megaztán borsból mennyit raktál? Csípősnek kell lennie? És sóból? Vagy inkább a cukor dominál itt?
    Sajnos nem vagyok egy gasztroangyal.
    Ha esetleg erre járnál néhány napon belül, azt nem bánnám…
    Köszi!
    Kinga


  14. Szia Kinga, bizony, a hagyma összeesik, azért elsőre ennyi elég lesz:) Bors és só ízlés szerint, tehát raksz kicsit, aztán megkóstolod. Egyértelműen a cukor dominál, a bors pedig színezi az összhatást. Ha szereted csípősre, tehetsz bele többet. Csak bátran és bízz az ízlésedben! Jó szórakozást! (mert a főzés az), Tintaleves/Eszter


  15. Szia!
    Köszi, hogy ilyen gyors voltál. :-)
    Azért kérdeztem csak a mennyiséget, mert öt részre kellene az egész osztanom, és nem tudom, hogy mennyi jut egy adagra.
    Segítenél még ebben?
    Köszi!
    Kinga


  16. Háát több részre osztva nagyon kevés lesz, egy-egy kupac jut, akkor inkább tényleg emeld a hagyma mennyiségét, hogy öt részre osztva is értékelhető méreteket kapj. Szerintem akár duplázhatsz is, mert egyrészt nagyon összeesik, másrészt ez elég rendesen eláll.



Hozzászólás